Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Το αλκοόλ «ποτίζει» τις ψυχικές διαταραχές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι αποκάλυψε μελέτη του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Η τάση πολλών ανθρώπων να καταφεύγουν στο αλκοόλ στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν μια τραυματική εμπειρία, λειτουργεί ανασταλτικά στην ίαση τους. Δημιουργεί κατά κάποιο τρόπο ένα φαύλο κύκλο στον οποίο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που χρησιμοποιείται για να «απαλύνει» τον πόνο στην ουσία ανατροφοδοτεί το τραύμα και δεν μας αφήνει να το ξεπεράσουμε.

Αμερικανική μελέτη που έγινε σε ποντίκια ανέδειξε αυτή τη μοιραία σχέση.

Ως τώρα είχε εντοπιστεί ότι όσοι υπέφεραν από σύνδρομο μετα-τραυματικού στρες είχαν μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσουν και προβλήματα υπερκατανάλωσης αλκοόλ και αντίστροφα.

Η νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας δείχνει ότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στο «κλείσιμο» ή «μπλοκάρισμα» του μηχανισμού του εγκεφάλου που έχει σχέση με την ανάρρωση από ψυχικά τραύματα.

Το πείραμα έδειξε ότι τα ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί αλκοόλ και στο εργαστήριο εμφάνισαν αυτή την μετά-τραυματική διαταραχή είχαν διαφορές ως προς την καλωδίωση του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου σε σύγκριση με τα υπόλοιπα πειραματόζωα που ήταν «καθαρά» από αλκοόλ. Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω έρευνα αλλά και αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών διαταραχών.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.