Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μαχαίρι στις ειδικές επιδοτήσεις για πρώην εργαζομένους επιχειρήσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Προς κατάργηση βαίνει μια σειρά από ειδικά επιδόματα ανεργίας. Σύμφωνα με το σχέδιο των περικοπών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, περικόπτεται το μεγαλύτερο τμήμα (ενδεχομένως και το σύνολο) των... 
ειδικών επιδοτήσεων για πρώην εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν και τα σωματεία τους είχαν τη δυνατότητα να πιέσουν για λύσεις τις οποίες οι μεμονωμένοι απολυμένοι χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων ούτε που θα διανοούνταν ότι μπορούν να αποκτήσουν. Οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ βάσει, ειδικού κάθε φορά, νόμου σε απολυμένους από συγκεκριμένες προβληματικές επιχειρήσεις ή από επιχειρήσεις συγκεκριμένων προβληματικών κλάδων γεωγραφικά προσδιορισμένων.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής των ασφαλισμένων ποικίλλουν από ρύθμιση σε ρύθμιση. Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται ανάλογα με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ πάντα είναι πολύ μεγαλύτερο του χορηγούμενου βάσει των κοινών διατάξεων ανεργίας. Επιπροσθέτως του ανά ατομική περίπτωση πληρωτέου επιδόματος, ο ΟΑΕΔ βαρύνεται και με την υποχρέωση απόδοσης των αναλογουσών εισφορών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία που ο επιδοτούμενος υπαγόταν ως εργαζόμενος. Ετσι, η συνολική δαπάνη ανά επιδοτούμενο αποβαίνει πολλαπλάσια αυτής των κοινών ανέργων (π.χ. η μέση συνολική δαπάνη ανά επιδοτούμενο στην περίπτωση του προγράμματος ειδικής επιδότησης ανεργίας πρώην προσωπικού της επιχείρησης Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Α.Ε. ανέρχεται σε 2.300,00 ευρώ τον μήνα).

Η διάρκεια της ειδικής επιδότησης ποικίλλει ανά ρύθμιση: Επί παραδείγματι, στην περίπτωση της συγκεκριμένης επιχείρησης εκτείνεται στα 6 χρόνια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις (Κλωστοϋφαντουργικές Επιχειρήσεις Νάουσας) εκτείνεται μέχρι το χρονικό σημείο που ο δικαιούχος συμπληρώνει τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησής του.
Οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας μπορεί να κάλυπταν ζωτικές ανάγκες των απολυθέντων, αλλά κατάγραφουν μια εσωτερική ανισότητα μεταξύ των ανέργων. Ανισότητα η οποία προέρχεται από την πίεση των τοπικών βουλευτών και φορέων προς τον ΟΑΕΔ.

Εκτός από τη δραστική περικοπή των συγκεκριμένων επιδομάτων εξετάζεται σοβαρά και η περικοπή μέρους των εργοδοτικών εισφορών που κατευθύνονται σε διαφορετικούς λογαριασμούς του ΟΑΕΔ (διανεμητικός λογαριασμός οικογενειακών επιδομάτων μισθωτών, στράτευση, αφερεγγυότητα, λογαριασμός για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση). Δεν αποκλείεται η ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% των εργοδοτικών εισφορών εντός του 2013 να προέρχεται από αυτούς τους λογαριασμούς. Σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτηθεί οπωσδήποτε ισοδύναμο εσόδων για να καλυφθεί η καταβολή των επιδομάτων τακτικής ανεργίας. Πάντως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» των νέων περικοπών αφορά τα επιδόματα πρόνοιας. Σήμερα το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε σύσκεψη με την παρουσία τεχνικού κλιμακίου της τρόικας και εκπροσώπων του ΟΟΣΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.