Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Οι τροφές που προστατεύουν από τον ήλιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Παρέχουν ενυδάτωση και δρουν σαν ασπίδα για την ηλιακή ακτινοβολία.

Η αυξημένη έκθεση στον ήλιο, τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες για φυσική προστασία των κυττάρων του δέρματος και καλύτερη θωράκιση του οργανισμού.

Μαζί με τα αντηλιακά προϊόντα, η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του δέρματος ενάντια στις καταστροφικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η έντονη και χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες των κυττάρων, καρκίνο του δέρματος, πρόωρη γήρανση, καταστάσεις σοβαρές και μη αναστρέψιμες, που μπορούν, όμως, να προληφθούν.

Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν ακολουθούμε κάποιους σημαντικούς κανόνες προστασίας (φοράμε πάντα καπέλο, χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, πίνουμε πολύ νερό) και συγχρόνως προσέξουμε, έτσι ώστε η διατροφή μας να μας παρέχει ενυδάτωση και ταυτόχρονα να μας προστατεύει από τις καταστροφικές, για το δέρμα, επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Δείτε, λοιπόν, παρακάτω ποιες τροφές μπορούν να συνεισφέρουν σε κάτι τέτοιο και προσπαθήστε να αυξήσετε την κατανάλωσή τους.

Ντομάτες: Είναι πλούσιες στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV και από τα εγκαύματα που μπορεί να προκληθούν από τον ήλιο. Καταναλώστε ντομάτα ωμή στη σαλάτα, αλλά και μαγειρεμένη, καθώς τότε εμφανίζει 4 φορές περισσότερο λυκοπένιο.

Το λυκοπένιο θα το βρείτε επίσης στα βερίκοκα, την παπάγια, το πεπόνι, το γκρέιπφρουτ με ροζ σάρκα, το καρπούζι κ.λπ.

Σπανάκι: Το σπανάκι είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, Β και C, όπως επίσης και λουτεΐνης και κουερσετίνης. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, τα εξανθήματα, το ξηρό δέρμα και από διάφορες άλλες παθήσεις που αφορούν την εκτεθειμένη στον ήλιο επιδερμίδα.

Θαλασσινά: Οι γαρίδες, τα μύδια, το χταπόδι, εκτός από νόστιμα και απολύτως καλοκαιρινά, είναι και πολύ ωφέλιμα όσον αφορά την προστασία μας από τις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Ο λόγος είναι ότι περιέχουν ψευδάργυρο και σελήνιο, τα οποία διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος και ταυτόχρονα δρουν ενάντια στις βλαβερές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Το ψευδάργυρο και το σελήνιο θα τα βρείτε επίσης στο κοτόπουλο, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια κ.λπ.

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι, που το καλοκαίρι έχουμε τη δυνατότητα να το απολαύσετε κρύο, προσφέρει κύμα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό μας. Τα αντιοξειδωτικά μπλοκάρουν τις βλάβες στο DNA που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Φράουλες: Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (86,5,g βιταμίνης στα 150 γραμμάρια), η οποία συμβάλλει στη διατήρηση του κολλαγόνου της επιδερμίδας και μπορεί να συμβάλλει στη γρηγορότερη επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.

Άλλες τροφές πλούσιες σε αυτήν τη βιταμίνη είναι οι πιπεριές, τα λεμόνια, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο, το κουνουπίδι κ.λπ.

Πεπόνια cantaloupe: H συγκεκριμένη ποικιλία πεπονιών αποτελεί εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, περιέχοντας περίπου 10 φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη, 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C και 1/3 περισσότερο κάλιο από τα κοινά πεπόνια. Η βήτα-καροτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση και την ανάπτυξη των ιστών του δέρματος.

Άλλες τροφές πλούσιες σε βήτα καροτίνη είναι το συκώτι, το καρότο, ο κρόκος του αβγού, οι ντομάτες, το μπρόκολο κ.λπ.

Μαύρη σοκολάτα: Τα φλαβονοειδή της μπορούν να απορροφήσουν τις ακτίνες UV και να μας χαρίσουν την προστασία τους – υπάρχει, όμως, κάτι που θα πρέπει να προσέξετε. Το γάλα στη σοκολάτα μπορεί να ακυρώσει τα αντιοξειδωτικά της οφέλη, γι’ αυτό προτιμήστε την αγνή και μαύρη.


Πηγή: http://www.myworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.