Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Κάτω από τη βάση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μακριά από την πρώτη εκατοντάδα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως αξιολογούνται στη λεγόμενη λίστα της Σαγκάης, παραμένουν τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για ακόμη μία χρονιά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Σαγκάης που δημοσιεύτηκε χθες, ωστόσο κατατάσσονται στις θέσεις 301- 400. Μάλιστα, το Καποδιστριακό φέτος τα πήγε χειρότερα: στη λίστα του 2011 ήταν στις θέσεις 201-300.

Σ' αυτές τις κατηγορίες πάντως μετά τα πρώτα 100 πανεπιστήμια δεν υπάρχει αύξων αριθμός για τα ιδρύματα αλλά αναφέρονται με αλφαβητική σειρά.

Η λίστα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα αξιολόγησης 500 πανεπιστημίων απ' όλο τον κόσμο. Και μπορεί μεν τα ελληνικά ιδρύματα να παραμένουν σταθερά μακριά από τις πρώτες θέσεις, αλλά τα αμερικανικά αναδεικνύονται και πάλι πρωταθλητές καταλαμβάνοντας τις 17 από τις πρώτες 20 θέσεις. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ξανά το Χάρβαρντ, στη δεύτερη θέση το Στάνφορντ και στην τρίτη το ΜΙΤ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Μόλις δύο πανεπιστήμια από άλλες χώρες συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Πρόκειται για τα βρετανικά πανεπιστήμια του Κέμπριτζ που κατατάσσεται στην 5η θέση και της Οξφόρδης στη 10η. Σημειώνεται ότι το τοπ-10 παρέμεινε ακριβώς ίδιο όπως και το 2011. Οσο για την 20άδα, περιλαμβάνει μόλις ένα πανεπιστήμιο εκτός ΗΠΑ, αυτό του Τόκιο στην 20ή θέση.

Στη φετινή λίστα, για πρώτη φορά η Κίνα έχει περισσότερα πανεπιστήμια (42) σε σύγκριση με τη Βρετανία (38). Με τη διαφορά όμως ότι στο τοπ-100 δεν περιλαμβάνεται κανένα κινεζικό πανεπιστήμιο.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.