Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

45.000 Δημόσιοι Υπάλληλοι στην Εφεδρεία;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Να... τρέξει εντός του 2012 το νέο “μοντέλο” εφεδρείας ζητά η τρόικα με την κυβέρνηση να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την υπαγωγή στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 40.000 έως 45.000 υπαλλήλων από τον στενό και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.


Αυτό που σημειώνουν στελέχη της τρόικας σε συζητήσεις τους με υψηλόβαθμους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου είναι το γεγονός ότι το 2012 δεν επετεύχθη ο στόχος που είχε τεθεί για την εργασιακή εφεδρεία και εφέτος παρά την πρόβλεψη του Μνημονίου για τουλάχιστον 15.000 άτομα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πως η τρόικα θέτει ζήτημα απολύσεων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να προχωρήσει η εργασιακή εφεδρεία ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και να προκύψει εξοικονόμηση δαπανών από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο του πακέτου των 11,5 δις ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες στην κυβέρνηση εξετάζουν τις παραμέτρους του νέου μοντέλου και την αποδοτικότητα τους .

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται βέβαιο ότι το καθεστώς θα αφορά 40.000 με 45.000 υπαλλήλους στον στενό δημόσιο τομέα (π.χ. υπουργεία) αλλά και ΔΕΚΟ , Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Κατά προτεραιότητα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα τεθούν υπάλληλοι οργανισμών και φορέων του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή κλείνουν.

Επίσης το μέτρο αφορά τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους είναι κοντά στη σύνταξη.

Οι διαδικασίες αξιολόγησης των προσόντων των υπαλλήλων θα πρέπει να ξεκινήσουν εντός Σεπτεμβρίου . Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι υπάλληλοι υψηλών προσόντων των φορέων στους οποίους μπαίνει “λουκέτο” θα αξιοποιηθούν στον στενό Δημόσιο τομέα ενώ όσοι έχουν περιορισμένα τυπικά προσόντα θα μπουν σε εφεδρεία.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι οι οποίοι θα επιλεγούν να παραμένουν σε καθεστώς εφεδρείας για δύο ή τρία χρόνια έναντι ενός έτους ισχύει με το υφιστάμενο καθεστώς.

Γι΄ αυτό το χρονικό διάστημα το ποσό αναπλήρωσης που θα λαμβάνουν δε έχει “κλειδώσει” ακόμη και στο οικονομικό επιτελείο μιλούν για 60% με 70% του βασικού μισθού.

Όμως με δεδομένο ότι ο βασικός μισθός έχει αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι λόγω του ενιαίου μισθολογίου (οι συνολικές αποδοχές μειώθηκαν δραστικά λόγω της κατάργησης των επιδομάτων αλλά οι βασικοί μισθοί είναι κατά τι υψηλότεροι) ένα ποσοστό 60% θεωρείται πιο πιθανό.

Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Όλα τα σενάρια που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα δοθούν στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Θα πρέπει να τονιστεί πως οι περικοπές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζονται σε 1,2 δις ευρώ για την διετία 2013 – 2014 και οι αρχικές προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών οι οποίες παραδόθηκαν στους επικεφαλής της τρόικας απορρίφθηκαν.

Με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών ζητάει από τις ΔΕΚΟ μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου να αποστείλουν τον απολογισμό του 2011 και με ποιο τρόπο θα εξοικονομηθούν χρήματα πριν προχωρήσει σε... περικοπές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.