Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Τροφές που σας βοηθούν να χάσετε βάρος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Πολύτιμοι βοηθοί στην προσπάθειά σας.

Πόσες φορές έχετε ξεκινήσει μια δίαιτα; Αν η απάντησή σας είναι πολλές, σκεφτείτε και πόσες πολλές είναι και οι φορές που την έχετε σταματήσει, πολύ πριν φτάσετε στο στόχο σας. Αναμφισβήτητα, μια προσπάθεια απώλειας βάρους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ιδίως αν συνεχίζεται επί μακρόν. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί επιλέγουν ακραίες και στερητικές λύσεις.

Ωστόσο, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Η μείωση του σωματικού βάρους δε μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη, χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή. Παρ' όλα αυτά, στη μάχη κατά των κιλών υπάρχουν και διάφορα μικρά όπλα που μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους βοηθούς στην προσπάθειά σας. Ο λόγος για κάποιες τροφές, που μπορούν να συνεισφέρουν στην απώλεια σωματικού βάρους.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει συσχετιστεί με ποικίλα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Καρκίνος, καρδιαγγειακά και διαβήτης φαίνεται πως προλαμβάνονται με την κατανάλωση φυτικών ινών. Σημαντικές ενδείξεις υπάρχουν και για το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Η αύξηση του σωματικού βάρους έχει αντίστροφη σχέση με την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών. Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση του σωματικού λίπους.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Μία διατροφή λοιπόν, πλούσια στα προαναφερόμενα τρόφιμα, οδηγεί σε χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, μικρότερη περιφέρεια μέσης και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παραπάνω κιλών. Επιπλέον, εάν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες συνδυαστεί και με μειωμένη θερμιδική πρόσληψη, τότε η απώλεια βάρους που μπορεί να επιτευχθεί είναι σημαντική.

Γαλακτοκομικά

Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι απαραίτητη η επαρκής πρόσληψή τους, στη διάρκεια μιας προσπάθειας μείωσης των περιττών κιλών. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών, κατά τη διάρκεια μία δίαιτας μειωμένων θερμίδων, οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Τσάι

Το τσάι, εκτός από ένα εξαιρετικά δημοφιλές ρόφημα, φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει κι ένα πολύ σημαντικό όπλο στις προσπάθειες απώλειας βάρους. Οι περισσότερες μελέτες που κάνουν τη θετική αυτή συσχέτιση αφορούν στο πράσινο τσάι και ερευνούν κυρίως, την επίδραση των κατεχινών στη μείωση του σωματικού βάρους. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε υπέρβαρους έδειξε, ότι μετά από κατανάλωση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για 12 εβδομάδες, το σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 4,6% και η κοιλιακή περιφέρεια κατά 4,5%.

Παρόμοια μελέτη που πραγματοποιήθηκε κάποια χρόνια αργότερα και μελέτησε 240 άντρες και γυναίκες, που κατανάλωναν 538mg κατεχινών για 12 εβδομάδες, έδειξε απώλεια 3 εκατοστών από τη μέση στις γυναίκες και 2,5% απώλεια λίπους στους άντρες.

Λιπαρά Ψάρια

Μπορεί η λέξη «λιπαρός» να φοβίζει τους περισσότερους, ο λόγος όμως που ονομάζονται έτσι, είναι ότι περιέχουν τα απαραίτητα και εξαιρετικά ωφέλιμα λιπαρά οξέα. ω-3, που δρουν ευεργετικά σε μια πληθώρα νοσημάτων. Εκτός αυτού όμως, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών φαίνεται πως επηρεάζει και την απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών οφείλεται πιθανότατα στη δράση των ω-3 λιπαρών οξέων στο αίσθημα του κορεσμού και στην οξείδωση του λίπους στους διάφορους ιστούς.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.