Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Επικίνδυνες παιδικές χαρές στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει να έχουν πάρει ειδικό πιστοποιητικό.

Άναρχες, παλαιωμένες και χωρίς πιστοποιήσεις ασφάλειας είναι η πλειονότητα των παιδικών χαρών στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να αποτελούν δυνητικά εστίες ατυχημάτων για τους μικρούς χρήστες τους, τη στιγμή που μέχρι το τέλος του 2012 κάθε μία από αυτές θα πρέπει να φέρει πιστοποίηση για τις προδιαγραφές της, όπως ορίζει σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που έγινε και νόμος του κράτους.

Σε λιγότερο από έξι μήνες η κάθε παιδική χαρά θα πρέπει να έχει το «φάκελό» της, με τις πιστοποιήσεις ISO για τα όργανα που είναι εγκατεστημένα σε αυτήν, για τις συνθήκες ασφαλείας που παρέχονται, για την απαραίτητη σήμανση και τον σχεδιασμό. Ο φάκελος λειτουργίας της παιδικής χαράς θα πρέπει να λάβει την έγκριση αρμόδιας επιτροπής της Περιφέρειας, που θα διαπιστώνει εάν τηρούνται οι προδιαγραφές που θέτει ο νόμος, διαφορετικά θα «σφραγίζονται» ή θα δρομολογείται η ανακαίνισή τους.

Πάντως, η εικόνα τους μέχρι στιγμής είναι σχεδόν αποτρεπτική για χρήση από μικρά παιδιά, αν λάβει κανείς υπόψη του τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, που απαιτούν σχεδιασμό, πιστοποιημένα όργανα, περίφραξη, βρύσες, φωτισμό, ειδικά αντικραδασμικά κράσπεδα, ηλικιακό διαχωρισμό (βρεφικές, παιδικές, εφηβικές), ακόμη και θεματικό διαχωρισμό ανάλογα με τα παιχνίδια.

«Στην πλειοψηφία των παιδικών χαρών περιφερειακών δήμων της Θεσσαλονίκης, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν υπάρχουν οι συνθήκες που εξασφαλίζουν το ασφαλές παιχνίδι των παιδιών» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο μηχανικός του δήμου Δέλτα και υπεύθυνος για το έργο των παιδικών χαρών, Ι. Αποστολίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο τα συχνότερα ατυχήματα που παρατηρούνται στις παιδικές χαρές προέρχονται κυρίως από την ακαταλληλότητα των οργάνων και αφορούν πτώσεις, εγκλωβισμούς, κοπή από αιχμές και υλικά κατασκευής, πνιγμούς κ.α.

Όπως ανέφερε στην Ελλάδα δεν υπάρχει συντονισμένη καταγραφή ατυχημάτων και προβλημάτων λειτουργίας των παιδικών χαρών, ενώ οι κατεξοχήν αρμόδιοι δήμοι δεν έχουν συστήσει καν τις τεχνικές υπηρεσίες για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων χώρων, όπως προβλέπεται μέχρι το τέλος του έτους. «Η διαδικασία καταγραφής και αναβάθμισης βρίσκεται σε πολύ αρχικά στάδια ακόμη, παρ' όλο που η αλλαγή του στόλου των παιδικών χαρών, από καινούργιο και πιστοποιημένο, θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τα τέλη του 2012», είπε ο κ. Αποστολίδης.

Βασικό ζητούμενο για τους δήμους είναι η εξεύρεση πόρων, κυρίως μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ, πράσινη ανάπτυξη).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.