Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Οι «παγωμένοι» πονοκέφαλοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Επιστήμονες μελετούν τη σύνδεση ημικρανίας και κατανάλωσης κρύων τροφών.

Η κατανάλωση παγωτού και άλλων κρύων τροφών ή ροφημάτων δεν αποκλείεται να ευθύνεται για πονοκεφάλους που θα ακολουθήσουν και εκδηλώνονται στην περιοχή κυρίως των κροτάφων.

Με τη σύνδεση αυτή ασχολήθηκαν επιστήμονες από το εθνικό πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ έπειτα από σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασαν σε συνέδριο βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνέπειες, όπως τη ροή του αίματος, από την κατανάλωση ροφημάτων διαφορετικής θερμοκρασίας σε μια ομάδα 13 εθελοντών που ήταν υγιείς, δίχως να λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να παραποιούσαν τις αιτίες και τα συμπτώματα του πονοκεφάλου.

Όπως αποδείχθηκε, όταν οι συμμετέχοντες ένιωθαν πόνο μια εγκεφαλική αρτηρία στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου διαστέλλονταν ταχύτατα και πλημμύριζε με αίμα.

«Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του σώματος και πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στη θερμοκρασία, έτσι η αγγειοδιαστολή συμβαίνει προκειμένου θερμό αίμα να φθάνει στους ιστούς ώστε να εξασφαλίζεται η “θερμότητα” του εγκεφάλου», λέει χαρακτηριστικά ο Jorge Serrado, ένας εκ των ερευνητών. Όπως συμπληρώνει, όμως, επειδή το κρανίο έχει μια σταθερή δομή και μέγεθος η ξαφνική εισροή αίματος αυξάνει την πίεση προκαλώντας πόνο.

Εάν περαιτέρω έρευνες επιβεβαιώσουν τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις αυτές, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τον έλεγχο της ροής του αίματος που θα μπορούσε να συμβάλει σε νέες θεραπείες των συμπτωμάτων αυτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.