Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Το πολύ αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Κυρίως στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό διατρέχουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, η διατροφή των οποίων περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες αλατιού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.

Όσο αυξάνεται η πρόσληψη νατρίου, τόσο πιθανότερο είναι να αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση, αν και ακόμα δεν είναι εξίσου σαφές αν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή έμφραγμα.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα και η διατροφή τους περιελάμβανε πολύ μεγαλύτερες από τις προτεινόμενες ποσότητες νατρίου, είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό μέσα σε διάστημα δέκα ετών σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης.

Σε αντίθεση με την αρτηριακή πίεση, η οποία μεταβάλλεται γρήγορα, το εγκεφαλικό και οι καρδιοπάθειες αποτελούν μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Η Ένωση συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου σε όχι περισσότερα από 1.500 mg ημερησίως, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τοποθετεί το ανώτατο όριο στα 2.000 mg.

Όπως επισημαίνει η Χάνα Γκάρντενερ, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Μαϊάμι και επικεφαλής της έρευνας, δεν μπορούν να διεξαχθούν με βεβαιότητα συμπεράσματα για τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη αλατιού και στο εγκεφαλικό, καθώς όσοι ελέγχουν την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουν είναι πιθανότερο να είναι υγιείς.

Ως επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η εκπαίδευση και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό, ενώ επισημαίνουν ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη νατρίου και στον κίνδυνο για εγκεφαλικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.