Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Συνταξιούχοι εν δράσει...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Βγήκαν στη σύνταξη αλλά δεν κάθισαν στον καναπέ.

Ο καναπές και οι ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση δεν ταιριάζουν στους «Συνταξιούχους εν δράσει», μια ομάδα ανθρώπων που, μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου, δεν δέχονται την αδράνεια και αναζητούν συνεχώς τρόπους για βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, ενώ συμμετέχουν και σε δράσεις για την προστασίατου περιβάλλοντος.

Η ιδέα ξεκίνησε από τρεις νέους ανθρώπους, οι οποίοι παρατήρησαν τη συμπεριφορά των γονιών τους, αλλά και άλλων ανθρώπων του περιβάλλοντός τους, αμέσως μετά τη συνταξιοδότηση.

«Από έρευνες προκύπτει ότι ένα ποσοστό των συνταξιούχων αντιμετωπίζουν κάποιες ψυχολογικές μεταπτώσεις, όταν σταματήσουν να εργάζονται. Είχαμε την ιδέα να φτιάξουμε την ομάδα όπου οι συνταξιούχοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να βοηθήσουν εκεί που υπάρχει ανάγκη», τονίζει στο Έθνος η Εφη Πυργιαννάκη, μία εκ των τριών εμπνευστών της ομάδας.

Στον πρώτο χρόνο τους, οι «Συνταξιούχοι εν δράσει» έχουν συνεργαστεί με πολλές εθελοντικές οργανώσεις, έχουν λάβει μέρος σε δενδροφυτεύσεις, έχουν συγκεντρώσει ρούχα για απόρους και πολλά ακόμα.

«Μας προτείνονται συνεχώς καινούργιες δράσεις. Το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει το ενδιαφέρον. Στόχος μας είναι να οργανώσουμε στον εθελοντισμό περισσότερους ανθρώπους που έχουν βγει στη σύνταξη», σημειώνει η κ. Πυργιαννάκη.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η άποψη της Μάγδας Σκούρτη, η οποία βγήκε στη σύνταξη έπειτα από 37 χρόνια δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και είχε ήδη μια πορεία στον χώρο του εθελοντισμού.

Η κ. Σκούρτη επισημαίνει ότι όταν ένας εργαζόμενος βγει στη σύνταξη, έχει πολύ χρόνο, τον οποίο πρέπει να διαχειριστεί σωστά και να παραμείνει χρήσιμος στην κοινωνία.

«Είναι πολύ εύκολο να κάθεσαι άπραγος στο σπίτι σου. Το δύσκολο είναι να βάζεις στόχους και να νιώθεις χρήσιμος μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Οι «Συνταξιούχοι εν δράσει» είναι μια μικρή παρέα ακόμα, αλλά είναι καλύτερο να ξεκινάει κανείς με λίγα και να ανεβαίνει αργά και σταθερά. Εμείς έχουμε μια μικρή τράπεζα ιδεών που ο καθένας προτείνει στις συναντήσεις και αποφασίζουμε ποιες μπορούμε να υλοποιήσουμε», καταλήγει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.