Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ανάπηρη πόλη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, καλό θα ήταν να προβληματιστούμε για τις ευθύνες μας, ως κοινωνία πρωτίστως, απέναντι σε μία σημαντική κατηγορία του πληθυσμού με ανάγκες, αλλά και με πολλές ικανότητες.
Καταρχάς, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η αναπηρία δεν είναι ασθένεια. Είναι μια κατάσταση διαφορετικής υγείας, μόνιμη, συνήθως μη αναστρέψιμη, η οποία χρειάζεται τις κατάλληλες υποδομές για να λειτουργήσει. Η σύγχρονη προσέγγιση της αναπηρίας δεν έγκειται στην παθητική αρωγή αλλά στην ενσωμάτωση και την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία. Δεν σημαίνει τίποτα για ένα άτομο με αναπηρία η ελεημοσύνη. Το ζητούμενο είναι η ένταξη στο κοινωνικό σύνολο, ως ισότιμο μέλος.
Προσβασιμότητα στην απασχόληση και την αγορά εργασίας, στη γνώση και την πληροφόρηση καθώς και στο δημόσιο δομημένο περιβάλλον είναι αναγκαίες προϋποθέσεις γι αυτή την ενσωμάτωση. Αποκλείοντας την φυσική πρόσβαση των ΑμεΑ σε αγαθά και υπηρεσίες δεν περιθωριοποιούμε μόνο μία σημαντική μερίδα του πληθυσμού αλλά τους αποκλείουμε από την αγορά εργασίας και την οικονομική ζωή ωθώντας τους σε μια επιδοματική πολιτική που μόνο ζημιογόνος μπορεί να είναι.
Όπως κάθε πολίτης και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, έχουν ανάγκες. Ανάγκη να ανατραφούν με φροντίδα και αγάπη. Να εκπαιδευτούν . Να κινηθούν στους δρόμους. Να αθληθούν. Να σπουδάσουν. Να εργασθούν. Να κάνουν οικογένεια. Να, να, να…
Μόνο που αυτές οι ανάγκες οι οποίες για όλους εμάς τους υπόλοιπους είναι αυτονόητα θέλω της ζωής, για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, είναι ένας αγώνας ανηφορικός, μία κορυφή που δύσκολα κατακτάται.
Και κατακτάται δύσκολα, επειδή η κοινωνία περιορίζεται στην ελεημοσύνη. Η ένταξη και η ενσωμάτωση αποτελεί ακόμη ζητούμενο. Για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να αλλάξουν πρωτίστως νοοτροπίες.
Νοοτροπίες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την παρουσία των ΑμΕΑ στην κοινωνία. Να αλλάξουμε τις πόλεις προκειμένου να είναι φιλικές και στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, δίνοντας ευκαιρίες σε συνανθρώπους μας οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποιοι είδους αναπηρία, διαθέτουν όμως ικανότητες και δεξιότητες που είναι χρήσιμες για την κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.