Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ίσα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


ΜΟΤΟ: Στα άτομα με αναπηρίες είναι αφιερωμένη η 3η Δεκεμβρίου, με στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών.

H Παγκόσμια Hμέρα Aτόμων με Αναπηρία έχει αξία μόνο, αν κάθε μέρα ο καθένας από μας με τον τρόπο του, φροντίζει να δημιουργεί τις συνθήκες για έναν καλύτερο κόσμο, μεριμνά να μάθει στα παιδιά να συνυπάρχουν χωρίς προκαταλήψεις, φροντίζει όλοι να έχουν ίδια δικαιώματα και ίδιες ευκαιρίες στη ζωή και στην κοινωνία.
Με επισημάνσεις, όπως η συγκεκριμένη, τιμάται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία στην Ελλάδα υιοθετήθηκε το 1996.
Στα άτομα με αναπηρίες είναι αφιερωμένη η 3η Δεκεμβρίου, με στόχο την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών.
Αναφορικά με την έκταση του προβλήματος των Ατόμων με Αναπηρία, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων ΑμεΑ, αντικειμενικές μετρήσεις που έγιναν κατά καιρούς, απέδειξαν ότι το 12% του πληθυσμού οποιασδήποτε περιοχής εντάσσεται με την μια ή την άλλη μορφή στην κατηγορία των ανάπηρων.
Έτσι ο μεν αριθμός στο Δήμο Τρικκαίων φέρεται πως κυμαίνεται στους 7.000 περίπου αναπήρους, στο δε νομό γύρω στα 15.000 ανάπηρα άτομα.
Ως εκ τούτου προκύπτει το μέγεθος του προβλήματος με όλες τις επιπτώσεις του που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως τοπική κοινωνία.
Σήμερα τόσο οι συμπολίτες μας με αναπηρίες, όσο κι εκείνοι των υπολοίπων γεωγραφικών διαμερισμάτων της χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας ζουν σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον με ελάχιστη φροντίδα και μέριμνα για τις ανάγκες και τα προβλήματά τους.
Δυστυχώς είναι κοινή διαπίστωση ότι το κράτος πρόνοιας διαχρονικά έχει επιδείξει ανεπάρκεια στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που μαστίζουν αυτή την ομάδα των συνανθρώπων μας.
Τα χρόνια προβλήματα υγείας και το αδύναμο κοινωνικό περιβάλλον συνθέτουν ένα πλέγμα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την αναπηρία με όρους ιδεολογικής προκατάληψης και συχνά οδηγεί τους συνανθρώπους μας στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ποια προβλήματα συναντούν καθημερινά τα Άτομα με Αναπηρίες στην πόλη των Τρικάλων αλλά και στις άλλες πόλεις της χώρας; Πως βλέπουν τα Άτομα με Αναπηρίες οι υπόλοιποι συμπολίτες μας; Ποιος ο ρόλος των Σωματείων Ατόμων με Αναπηρίες;
Στα παραπάνω ερωτήματα απαντήσεις έδωσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμΕΑ γονέων και Κηδεμόνων Τρικάλων «Η Αρωγή» κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος.

Δεν υπάρχουν υποδομές
Αναφερόμενος στα προβλήματα που συναντούν καθημερινά στις μετακινήσεις τους τα ΑμεΑ ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε ότι είναι πολλά παρόλο που η πόλη των Τρικάλων βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες της χώρας. Παρόλα αυτά, τα προβλήματα υπάρχουν και ταλανίζουν τα ΑμεΑ αλλά και τις οικογένειες τους.
«Η έλλειψη διαβάσεων, οι κακοτεχνίες των δρόμων, των πεζοδρομίων, τα εμπορεύματα, οι στύλοι, τα τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια, οι λακκούβες σε διάφορους δρόμους, η έλλειψη οδηγών τυφλών, ηχητικών σημάτων στα φανάρια, η στάθμευση των αυτοκινήτων στις διαβάσεις των πεζών, η έλλειψη ραμπών, ασανσέρ σε δημόσια κτίρια για να εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία, η μη αναγραφή της γραφής Brail στα κουμπιά των ασανσέρ, στις δημόσιες τουαλέτες, στις πινακίδες των γραφείων των δημόσιων κτιρίων και πολλά άλλα είναι αυτά που δημιουργούν μια αίσθηση ανασφάλειας και απογοήτευσης των ΑμΕΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστόπουλος σχολιάζοντας την επικρατούσα κατάσταση στα Τρίκαλα και στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας.

Γκρίζα κοινωνικά πρότυπα
Και τα Άτομα με Αναπηρίες είναι άνθρωποι. Δυστυχώς όμως για πολλούς αυτή η άποψη δεν ισχύει. Δεν παύουν με τον τρόπο τους, να μειώνουν αυτά τα άτομα που καθημερινά ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά.
«Στη συνείδηση κάποιων ανθρώπων της τοπικής μας κοινωνίας έχει καθιερωθεί για τα Άτομα με Αναπηρία, μια εικόνα μίζερη, τους θεωρούν αναποφάσιστους, περίεργους, πολλές φορές κακότροπους, αρνητικούς και τέλος πάντων διαφορετικούς από τα δικά τους στενά και γκρίζα κοινωνικά πρότυπα», ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος και πρόσθεσε:
«Από την άλλη πάλι μια άλλη μερίδα ανθρώπων της περιοχής μας, έχοντας υπόψη κάποια Άτομα με Αναπηρία που έχουν διαπρέψει σε κάποια επιστήμη ή διακριθεί σε κάποιο άθλημα, έχουν την ψευδαίσθηση ότι και οι υπόλοιποι έχουν τις ίδιες εάν όχι μεγαλύτερες ικανότητες για κάτι παρόμοιο. Με τα προαναφερόμενα μέρος της κοινωνίας δεν έχει αποδεχθεί τα άτομα με αναπηρία σαν ισότιμα, ενεργά, παραγωγικά, κοινωνικά μέλη με τις ανάλογες επιδιώξεις και των άλλων ατόμων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.