Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Και οι τυφλοί στο στόχαστρο κυβέρνησης-Μνημονίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 400 τυφλοί από όλη την Ελλάδα με την υποστήριξη της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ) πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με τελικό προορισμό το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται πως την Δευτέρα οι άλλες δύο κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματίσει άλλοι φορείς ματαιώθηκαν λόγω απεργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και της καταρρακτώδους βροχής.

Ωστόσο, οι τυφλοί, με όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται η κατάστασή τους, έδωσαν το στίγμα του αγώνα τους έξω από το υπουργείο, παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες. "Η Δευτέρα ήταν μία πολύ δύσκολη μέρα, παρ' όλα αυτά ο φορέας μας κατάφερε να κάνει μία μεγαλειώδη διαμαρτυρία διεκδικώντας από την κυβέρνηση να μας προστατεύσει" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΤ, Νίκος Γιαλλούρης. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε τα λόγια των εκπροσώπων των τυφλών "γροθιά στο στομάχι του συστήματος", ενώ πρόσθεσε πως "υπάρχουν διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο που καταργούν σημαντικά δικαιώματα και κεκτημένα ετών".

Το στίγμα της βέβαια δεν παρέλειψε να δώσει και η αστυνομία που εν μέσω μπόρας έσπρωχνε τους τυφλούς, κάτι τέτοιο ωστόσο θα μπορούσε να εκληφθεί από κάποιους ως πρόοδος, αφού πριν ένα χρόνο τους είχαν ψεκάσει κιόλας κατά την διάρκεια πορείας "επικίνδυνοι" γαρ. Μάλιστα η αστυνομία δεν άφηνε καν τους συνοδούς των τυφλών να βρίσκονται δίπλα τους κατά την είσοδό τους στο υπουργείο. Στην συνέχεια πρυτάνευσε η λογική και οι αρμόδιοι συνειδητοποίησαν πως οι συνοδοί είναι απαραίτητοι στα άτομα με περιορισμένη όραση.

Λάδι στη φωτιά έριξε η επιμονή του ΚΚΕ να διατηρεί παράλληλη και ανταγωνιστική δομή στο χώρο των ΑμΕΑ, την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων. Η παρουσία 15 ατόμων μελών του "ΠΑΜΕ τυφλών" και η εκβιαστική απαίτησή τους να υποκαταστήσουν την Ομοσπονδία στην συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών δυναμίτισε την κατάσταση. Ως ένδειξη καλής θέλησης ωστόσο, η Ομοσπονδία δεν αρνήθηκε να παραστούν και τα μέλη της Επιτροπής του ΚΚΕ στην συνάντηση με τους αρμόδιους του υπουργείου.

Αγώνας γεμάτος αγωνία


Για "αγώνα γεμάτο αγωνία" έκανε λόγο η γενική γραμματέας της ΕΟΤ, του δευτεροβάθμιου σώματος και επίσημου κοινωνικού εταίρου της πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Παρασκευή Τσαβαλιά.
Οι τυφλοί διεκδίκησαν από τον αρμόδιο υπουργό και τους συναρμόδιούς του τη λήψη μιας σειράς προστατευτικών και διακριτών μέτρων για τους τυφλούς και εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, τα οποία θα έχουν ως γνώμονα επιστημονικά κριτήρια. Στην χώρα μας, άλλωστε, το υψηλότατο κόστος του να είναι κανείς ανάπηρος δεν υπολογίζεται, το μόνο κόστος που υπολογίζεται όποτε αυτό θεωρείται απαραίτητο με εξαιρετική ακρίβεια είναι το κόστος των "μαϊμού-αναπήρων", ενός απαράδεκτου όρου που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα μέσα και από την κυβέρνηση που στόχο έχει να δημιουργήσει εντυπώσεις και να άρει το όποιο συναίσθημα αλληλεγγύης στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα, στην χώρα μας, όπως άλλωστε αναφέρει και η προκήρυξη αγώνα του ΕΟΤ, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια επιστημονικής αποτίμησης του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που επιφέρει η τυφλότητα στον άνθρωπο. Τα σκληρά οικονομικά μέτρα, με τα επιπλέον τέλη, τις εισφορές και τα χαράτσια, πλήττουν ακόμη περισσότερο τους τυφλούς, που είναι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα. Έτσι, ζητούν την διατήρηση της απαλλαγής των μισθών, των συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας τους από την φορολογία καθώς και την διατήρηση του αφορολόγητου στις 12.000 για τους ελάχιστους τυφλούς ελεύθερους επαγγελματίες και να εξαιρεθούν από την επιβάρυνση του τέλους επιτηδεύματος.

Ακόμη, σε μία περίοδο που ο προνομιακός χάρτης συρρικνώνεται, με πρόφαση τόσο την κρίση όσο και την ρητορική του "ανάπηρου - μαϊμού" η πολιτεία θέλει να επιβάλει και εισοδηματικά κριτήρια για την απόδοση των επιδομάτων. Η ΕΟΤ στηρίζει την διαφάνεια και την δημιουργία ενός υγιούς μητρώου, ωστόσο αντιτάσσεται στην περικοπή των επιδομάτων που υπάρχουν ακριβώς για να καλύπτουν τις ολοένα αυξανόμενες ελλείψεις του συστήματος πρόνοιας.

Τα ΑμΕΑ και κυρίως οι τυφλοί δεν προστατεύονται ούτε από την ανεργία, αφού και οι ειδικοί νόμοι που υπάρχουν για την πρόσληψή τους σε περιορισμένες θέσεις ΔΕΚΟ τελματώνουν λόγω του ποσοστού 1 πρόσληψη προς 10 απολύσεις που επέβαλλε η κυβέρνηση. Έτσι, οι τυφλοί ζητούν την εξαίρεσή τους από το συγκεκριμένο μέτρο και την συνέχιση των προκηρύξεων για τις ήδη περιορισμένες θέσεις που τους επιτρέπεται να καλύπτουν.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε πως από το σύνολο των τυφλών που είναι ικανοί να εργαστούν, το 84% είναι άνεργοι, σύμφωνα με εκτίμηση της Π. Τσαβαλιά. Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης που αφορά στην μείωση των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων οι τυφλοί ισοπεδώνονται οικονομικά και διεκδικούν, έστω και την τελευταία στιγμή, επίδομα ειδικών συνθηκών ύψους 25% επί του καταβαλλόμενου μισθού και εξαίρεση τους από τις μειώσεις στις συντάξεις, καθώς το να είναι κανείς τυφλός σε μια χώρα που ουσιαστικά στερείται πρόνοιας έχει τεράστιο κόστος. Ωστόσο, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης παραμένουν αισιόδοξοι, μάλιστα ο Π. Κουρουμπλής τονίζει πως "περιμένουμε πως και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη τις προτάσεις μας. Όλα θα κριθούν την επόμενη εβδομάδα."

Η δύσκολη καθημερινότητα ενός τυφλού


"Δεν μας αρέσει να αποτελούμε εξαίρεση, αλλά για να μην είμαστε πλήρως αποκλεισμένοι από την κοινωνία έχουμε ανάγκη από κάποιες παροχές" επισημαίνει ο Ηλίας Μαριόλας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, και υποστηρίζει πως το κόστος διαβίωσης ενός ανθρώπου με πρόβλημα όρασης είναι τουλάχιστον 40% υψηλότερο από αυτό ενός κανονικού ανθρώπου. "Αν θες βέβαια να τον έχεις ακίνητο σε μία καρέκλα ενδεχομένως να μην χρειάζεσαι και καθόλου χρήματα". Ο Π. Κουρουμπλής επισημαίνει πως "το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος της αναπηρίας το υφίσταται η οικογένεια. Η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει να το λαμβάνει υπόψη της όταν προχωράει σε τέτοιες περικοπές".



Μετέπειτα, θα πρέπει να συμπληρώσει αυτό που οι τυφλοί αποκαλούν "μηχανογραφικό της ντροπής", βάσει του οποίου απαγορεύεται η εισαγωγή στο 34% των ΑΕΙ και στο 78% των ΤΕΙ στα ΑμΕΑ. Παράλληλα δεν υπάρχει κάποιο επαγγελματικό εργαστήρι για τυφλούς στο οποίο να μπορούν να μάθουν μια τέχνη.

Εξωφρενική και άνευ προηγουμένου είναι και η απαγόρευση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του μασέρ, που επιτρέπεται να ασκείται από τυφλούς σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική. Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΟΤ το ΤΕΙ φυσιοθεραπείας διατείνεται πως "δεν έχει μέσο να διδάξει τους τυφλούς". Σημειώνεται πως το μόνο επάγγελμα που είναι κατοχυρωμένοι να κάνουν οι τυφλοί σε ΔΕΚΟ είναι αυτό του τηλεφωνητή και σε σπάνιες περιπτώσεις του νομικού συμβούλου.

Πρόκειται για μία κοινωνική ομάδα η καθημερινότητα της οποίας είναι εξ ορισμού δύσκολη, στην εποχή του Μνημονίου όμως η κυβέρνηση δεν ορρωδεί προ ουδενός. Το αίτημα των τυφλών παραμένει ίδιο με αυτό του κάθε πολίτη και συνοψίζεται σε μία λέξη: Αξιοπρέπεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.