Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Εναλλακτικές επενδύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, από ιστιοπλοΐα και θαλάσσιες περιηγήσεις μέχρι κανόε καγιάκ, ράφτιγκ και χιονοδρομικό σκι, χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, το νέο καινοτόμο πρόγραμμα που προκήρυξε πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εναλλακτικός Τουρισμός», που έχει στόχο την ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, μέσω της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας για επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ο «ΑτΚ» παρουσιάζει σήμερα τα βασικά σημεία του προγράμματος, τη διαχείριση του οποίου για τις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας έχει αναλάβει ο φορέας ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος –που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης- ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, με συγκεκριμένη περιφερειακή κατανομή. Για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 938.490 ευρώ και για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας σε 930.498 ευρώ.

Ειδικότερα, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που ενισχύονται ενδεικτικά είναι:


• Αθλητικός τουρισμός αναψυχής (καταδύσεις αναψυχής, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, αετοσανίδα, κολύμβηση, θαλάσσιο έλκηθρο, θαλάσσια αθλήματα, κανόε καγιάκ, rafting, χιονοδρομικό σκι, χιονοσανίδα, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών - δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία, μίνι γκολφ).

• Θαλάσσιος τουρισμός (θαλάσσιες περιηγήσεις, κρουαζιέρες, ιστιοπλοΐα, yachting-motor, boat-sailing boat).

• Τουρισμός υπαίθρου (τουρισμός φυσιολατρικός, παρατήρησης χλωρίδας και πανίδας, περιπατητικός και περιηγητικός τουρισμός).

• Γαστρονομικός τουρισμός (επισκέψεις σε μονάδες και εργαστήρια παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων-παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αγροκτήματα, αμπελουργικές ζώνες, οινοποιεία- γευσιγνωσία, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις).

• Τουρισμός υγείας και ευεξίας (διακοπές με υπηρεσίες πρόληψης, διατήρησης ή βελτίωσης της υγείας για όλους, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων ΑΜΕΑ και τρίτης ηλικίας).

Κερδοφόρες επενδύσεις

Όπως εξηγεί η Γαλάτεια Κεσσανίδου, στέλεχος του ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ και υπεύθυνη του προγράμματος, «σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ένα σημαντικό ποσοστό (άνω του 25%) ευκατάστατων, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, Ευρωπαίων ταξιδιωτών αναζητούν πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες και τουριστικές υπηρεσίες πέρα από το τρίπτυχο «ήλιος, θάλασσα, φιλοξενία». Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πληθώρα τέτοιων εμπειριών, εκμεταλλευόμενη την ποικιλότητα των τοπίων της, τους φυσικούς της πόρους, τον πολιτισμικό και ιστορικό της πλούτο, καθώς και την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά της. Όλα τα προηγούμενα, συνδυασμένα με νεωτεριστική επιχειρηματικότητα, μπορούν να αναδείξουν πρωτότυπες κερδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες». Πλεονέκτημα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού είναι, σύμφωνα με την κ. Κεσσανίδου, «η δυνατότητά τους να προσελκύουν τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σταθερή πηγή εσόδων και απασχόλησης».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, προσθέτει η ίδια, έρχεται να βοηθήσει η προκήρυξη του προγράμματος «Εναλλακτικός Τουρισμός», που απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, που είτε δραστηριοποιούνται είτε επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να δημιουργήσουν νέες υποδομές και νέες υπηρεσίες σχετικές με τον αθλητικό και θαλάσσιο τουρισμό, το γαστρονομικό τουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου και τον πολιτιστικό τουρισμό.

Το πρόγραμμα διέπεται από τον κανονισμό «De minimis» (το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην ίδια επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε περίοδο τριών ετών).

Επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι:


  • Πλωτές μεταφορές (υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών, κρουαζιέρων, ενοικίασης σκαφών κ.λπ.).
  • Καταλύματα (ξενοδοχεία, καταλύματα, κάμπινγκ).
  • Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια και μπαρ ξενοδοχείων, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, παραδοσιακά καφενεία κ.λπ.).
  • Δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης (υπηρεσίες ενοικίασης αερόστατων, αλόγων ιππασίας, εξοπλισμού θαλάσσιων σπορ, ποδηλάτων, εξοπλισμού χιονοδρομικών αθλημάτων κ.λπ.).
  • Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων, οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες (ταξιδιωτικά πρακτορεία, υπηρεσίες κρατήσεων για εισιτήρια εκδηλώσεων, υπηρεσίες ψυχαγωγίας).
  • Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων (υπηρεσίες οργάνωσης επιστημονικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων).
  • Εκπαίδευση (υπηρεσίες εκμάθησης θαλάσσιων σπορ, καταδύσεων, σχολή ιππασίας).
  • Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας (υπηρεσίες water park, εκμετάλλευση παιχνιδιών θάλασσας, πάρκο αναψυχής).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.