Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ατέλειωτος "Γολγοθάς" για τα ΑμΕΑ: περικοπή επιδομάτων και κλειστές πόρτες!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Στους δρόμους ετοιμάζονται να κατέβουν για άλλη μια φορά τα άτομα με αναπηρία, τα οποία συνεχώς υφίστανται τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Για το λόγο αυτό προγραμματίζουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Ως ένα από τα πιο πρόσφατα χτυπήματα κάτω από τη μέση κρίνεται η άγρια περικοπή επιδομάτων, που αφορούν και τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Κερασάκι στην τούρτα η υποχρέωση χιλιάδων αναπήρων, όπως και ανέργων και πολυτέκνων να στείλουν sms (!) ως αύριο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για να αιτηθούν το δικαίωμα απαλλαγής ή του μειωμένου ειδικού τέλους ακινήτων.

Μάκης Κρεμμύδας: «Πάμε στα χειρότερα»

«Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι πάμε στα χειρότερα» τόνισε εμφανώς απογοητευμένος ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Νομού Καβάλας Μάκης Κρεμμύδας, στο πλαίσιο της χθεσινής μεσημεριανής εκπομπής του Στούντιο 7. «Εκεί που προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που ξαφνικά έρχεται μπροστά μας, βγαίνουν άλλα τρία τέσσερα προβλήματα. Αφήνουμε το ένα να πιάσουμε το άλλο και στην ουσία δεν λύνεται τίποτα, γιατί πλέον και τα υπουργεία δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν μαζί μας. Είναι γνωστό πλέον ότι έχουν κλείσει οι πόρτες και τα τηλέφωνα, από την άλλη όμως τα έγγραφα που στέλνουμε είναι απανωτά κι επιμένουμε στα θέματα τα οποία προκύπτουν. Διαπιστώνουμε όμως ότι δεν έχουν πια τη διάθεση να ασχοληθούν, προκειμένου να διευθετηθούν ή έστω να διευκρινιστούν κάποια προβλήματα. Μας έχουν κλείσει τις πόρτες και για αυτό τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου θα κατέβουμε στην Αθήνα σε ένα ακόμη συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Βέβαια μια από τα ίδια φανταζόμαστε ότι θα έχουμε, πιστεύω ότι θα μας κλείσουν και πάλι τις πόρτες. Παρόλο που έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες να μιλήσουμε και με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αρνείται ακόμα και να μας δεχτεί».

«Μας βάζουν να φαγωθούμε»

«Είναι όλα μεθοδευμένα βάζουν τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, να φαγωνόμαστε μεταξύ μας και μεταξύ μας να βγάζουμε ο ένας το μάτι του άλλου, για να μπορούν αυτοί να κάνουν τη δουλειά τους» υποστήριξε ο κ. Κρεμμύδας αναφορικά με τον ντόρο που γίνεται για τις μαϊμού αναπηρικές συντάξεις. «Προσπαθούν και το έχουν περάσει κάπως στον κόσμο ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν βάλει το κράτος μέσα με τα επιδόματά τους. Αυτό ήθελαν να κάνουν και το έχουν πετύχει κατά ένα μέρος. Για τους μαϊμού αναπήρους δεν μπορεί να μας πείσει κανένας ότι οι πολιτικοί και οι υπουργοί βγήκαν από πολιτική παρθενογένεση. Όλοι έχουν την πορεία τους και όλοι κατά καιρούς έχουν βάλει το χεράκι τους. Από την άλλη όμως δεν μπορούν να βγαίνουν οι ίδιοι που κάποια χρόνια πριν βοηθούσαν αυτά τα άτομα να βγουν στην αναπηρία και να μας λένε ότι υπάρχουν μαϊμού ΑΜΕΑ κι ότι βγήκαν από μόνοι τους ή ότι οι σύλλογοι τούς βοήθησαν. Είναι ένα γενικότερο σύστημα που υπήρχε και νομίζω ότι συνεχίζει να υπάρχει, με κύρια όμως βοήθεια από κάποιους έχοντες και κατέχοντες. Κι όχι από τον απλό λαό που βιώνει και τραβάει όλο αυτό το ζόρι. Αν η Πολιτεία πραγματικά ήθελε να βρει ποιοι ανάπηροι είναι μαϊμού και ποιο είναι το σύστημά τους, τόσο καιρό θα μπορούσε να πάρει τις γνωματεύσεις, να δει ποιοι γιατροί τις υπογράφουν, από πού ήταν υποστηριζόμενοι αυτοί οι γιατροί και να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Αλλά δυστυχώς δεν θέλει να φτάσει εκεί πέρα. Απλώς θέλει να βάλει τα άτομα με αναπηρίες απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία και να τους πει εσείς είστε οι κακοί, οι μαϊμού ανάπηροι που βάλατε το κράτος μέσα. Ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι αθώοι» συμπλήρωσε.

Το ψαλίδι στα επιδόματα

Σαφώς χειρότερη περίθαλψη φαίνεται ότι θα έχουν οι ασφαλισμένοι, τα Ταμεία των οποίων εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, κι όχι καλύτερη, όπως είχαν υποσχεθεί τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Υγείας, καθώς είναι άγριο το ψαλίδισμα σε ήδη μικρά επιδόματα, ενώ προβλέπονται συμμετοχές εκεί που δεν υπήρχαν.

Για παράδειγμα, το επίδομα τοκετού που φτάνει σήμερα στα 1.765 ευρώ για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, μειώνεται στα 900 ευρώ, κι αυτό σε μια χώρα που αντιμετωπίζει σαφές πρόβλημα υπογεννητικότητας. Υπενθυμίζεται ότι στον Ενιαίο Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας εντάσσεται πλέον το 95% των ασφαλισμένων της χώρας, καθώς συμμετέχουν σε αυτόν το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ. Όπως ανακοίνωσε προχθές το υπουργείο Εργασίας, οι ασφαλισμένοι θα έχουν κοινές υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, με μικρές αλλαγές σε κάποιες παροχές.

Ακόμη και οι πλέον ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι νεφροπαθείς και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, θα υποστούν μειώσεις στα βοηθήματα που ελάμβαναν μέχρι τώρα προκειμένου να μεταφέρονται για θεραπεία.

Σημαντικές μειώσεις προβλέπονται και για τα ποσά που αφορούν την αποζημίωση αποκλειστικής νοσοκόμας, καθώς για παράδειγμα από 86,87 ευρώ που ήταν για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, μειώνεται τώρα στα 40 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι η αποζημίωση αυτή θα χορηγείται μόνο σε όσους νοσηλεύονται σε δημόσιο νοσοκομείο. Επίσης, αν και στις λογοθεραπείες δεν υπήρχε περιορισμός επισκέψεων, τώρα θα καλύπτονται μόνον οι 8 και το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στα 10 ευρώ.

Περικοπές θα γίνουν και σε φυσιοθεραπείες, εκτός από τις λογοθεραπείες, ακόμη και όταν οι ασθενείς είναι παιδιά με νοητική στέρηση και κινητικά προβλήματα.

Για πρώτη φορά ορίζεται συμμετοχή 25% για κάθε είδους προθέσεις και βοηθητικά θεραπευτικά μέσα, ορθοπεδικά είδη, υγειονομικό και λοιπό υλικό, καθώς και αναπνευστικές συσκευές.

Τα προϊόντα ειδικής διατροφής χορηγούνται μέχρι τώρα σε διαφορετικές ποσότητες, χωρίς πλαφόν και χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου. Τώρα προσδιορίζονται οι παθήσεις στις οποίες θα χορηγούνται τα συγκεκριμένα σκευάσματα, ενώ καθιερώνεται ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου 10% επί της δαπάνης.

Περικοπές υφίστανται όμως και οι διαβητικοί. Στον Ενιαίο Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προβλέπεται προσδιορισμός ανώτατης ποσότητας χορήγησης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού όπως: ταινίες μέτρησης σακχάρου έως 200 το μήνα, βελόνες έως 100 το μήνα, σκαριφιστήρες έως 150 το μήνα. Παράλληλα, αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, όπως συσκευές έγχυσης φαρμάκων και σκιαγραφικές ουσίες, παρέχονται με 10% συμμετοχή, η οποία πριν δεν υπήρχε.

Γελοιότητες με τα sms


Με sms από κινητό τηλέφωνο στον πενταψήφιο αριθμό 54160 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και εντός ασφυκτικής προθεσμίας, καθώς ανακοινώθηκε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται αύριο, θα αιτηθούν το δικαίωμα απαλλαγής ή του μειωμένου ειδικού τέλους ακινήτων οι άνεργοι, ανάπηροι και οι πολύτεκνοι.

«Όλα αυτά με τα sms τα θεωρούμε τόσο γελοία, γιατί βάζουν όλο τον κόσμο μπορεί δεν μπορεί, ανήμπορους ή άτομα με νοητική στέρηση να στέλνουν μηνύματα» υπογράμμισε ο κ. Κρεμμύδας. «Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι δεν έχουν καν κινητά. Τα έχουν κόψει τα κινητά τους. Κάποιοι σκέφτονται μάλιστα να κόψουν και το ρεύμα τους. Αυτή η κυβέρνηση τόσο καιρό μιλούσε για ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αυτό εννοούσε φαίνεται. Και δεν γίνεται μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο να ζητάνε να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν οι πάντες».

Με κατεπείγουσα εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου οι τρεις συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, δηλαδή οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι, καλούνται να αποστείλουν μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου στο 54160 αναγράφοντας τρία στοιχεία, διαχωριζόμενα με ένα κενό χαρακτήρα:

1. Τη λέξη ΕΤΑ, δηλαδή το αρκτικόλεξο για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων

2. Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους

3. Τον αριθμό της ηλεκτρικής παροχής

Το μήνυμα, το οποίο κοστίζει 0,1107 ευρώ (με ΦΠΑ 23%), πρέπει να αποσταλεί μέχρι αύριο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία θα επεξεργαστεί τα στοιχεία και θα απαντήσει σε όλες τις αιτήσεις με γραπτό μήνυμα, είτε γίνει δεκτό είτε απορριφθεί το αίτημα. Κατόπιν θα παραδώσει ηλεκτρονικό αρχείο στη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές, για να τους γνωστοποιήσει τα ονόματα όσων απαλλάσσονται ή δικαιούνται μειωμένο τέλος.

Αν ο δικαιούχος δεν στείλει sms, τότε θα πληρώσει την πρώτη δόση του ενιαίου τέλους ακινήτων, ακόμα κι αν ανήκει στις κατηγορίες αυτές που εξαιρείται της καταβολής του. Του δίνεται όμως μια δεύτερη ευκαιρία να αποστείλει εκπρόθεσμα sms μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, κι εφόσον η αίτησή του γίνει αποδεκτή, θα ληφθεί υπόψη στον αμέσως επόμενο λογαριασμό που θα εκδώσει η ΔΕΗ. Τυχόν επιπλέον ποσό που θα έχει καταβληθεί για το τέλος θα συμψηφιστεί στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο τραπεζικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη, απαλλαγή ή μειωμένο τέλος δικαιούνται:

Το μειωμένο τέλος 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιβάλλεται σε πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ, ολικώς τυφλούς και πρόσωπα με κινητική αναπηρία άνω του 80%.

Απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος οι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερόμενης εργασίας του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων ή τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και άνεργοι που επιδοτήθηκαν λόγω τακτικής επιδότησης κατά τουλάχιστον έξι μήνες από τους 12 που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Η απαλλαγή ισχύει εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2010, για το τέλος που πληρώνουμε φέτος, είναι μέχρι 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Τόσο το μειωμένο τέλος όσο και η απαλλαγή για τους ανέργους ισχύουν υπό τρεις προϋποθέσεις: η αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου βάσει της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων του 2008 να είναι μέχρι 150.000 ευρώ, με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί, το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο να βρίσκεται σε ζώνη με τιμή μέχρι 3.000 ευρώ και η επιφάνεια της κατοικίας να είναι μέχρι 120 τ.μ. με προσαύξηση 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο παιδί και μέχρι τα 200 τ.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.