Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

"Τι κέρδισαν τα άτομα με αναπηρία από τους Special Olympics;"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Την έντονη αποδοκιμασία και αντίθεσή της στη διοργάνωση Special Olympics που ολοκληρώθηκε προ ημερών στην Αθήνα, εκφράζει σε ανακοίνωση η Ένωση Σωματείων Ατόμων με Αναπηρία και το Σωματείο Ρεθύμνου.

Όπως τονίζουν το ελληνικό αναπηρικό κίνημα είχε αντιταχθεί εξαρχής, καθώς θεώρησε τη διοργάνωση «κοσμοπολιτικό γεγονός, που ουδεμία σχέση έχει με τη δικαιωματική αντιμετώπιση της αναπηρίας». Στη θέση αυτή επανέρχεται η Ε.Σ.Α.μεΑ θέτοντας την εξής ερώτηση: Τι κέρδισαν τελικά τα ΑμεΑ από τη διργάνωση; Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Έπεσε η αυλαία των SpecialOlympics και μαζί τους χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία η χώρα να εστιάσει στα πραγματικά προβλήματα των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, και όχι σε μια πολυδάπανη φιλανθρωπική γιορτή.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., στην τελευταία ανακοίνωσή της πριν τους αγώνες, καλωσόρισε τα άτομα που ήρθαν από όλο τον κόσμο για να λάβουν μλερος και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία. Η Συνομοσπονδία χαιρέτισε και χαιρετίζει τους συμμετέχοντες, χαιρέτισε και χαιρετίζει τους εθελοντές που βοήθησαν στη διοργάνωση. Γιατί άτομα με αναπηρία και οι εθελοντές δεν είχαν και δεν έχουν καμία ευθύνη για τη διοργάνωση και την εξέλιξη αυτών των αγώνων.

Όταν η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση, το εθνικό αναπηρικό κίνημα αντιτάχτηκε, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πρόκειται για κοσμοπολίτικο γεγονός, που ουδεμία σχέση έχει με τη δικαιωματική αντιμετώπιση της αναπηρίας, με τους αγώνες που δίνει η Ε.Σ.Α.μεΑ., και οι άλλοι φορείς για τη βελτίωση της ζωής των Α.μεΑ και των οικογενειών τους. Όταν τελικά η χώρα ανέλαβε τη διοργάνωση και δέθηκε χειροπόδαρα με τη σχετική σύμβαση η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζήτησε από τους διοργανωτές να σεβαστούν την οικονομική πραγματικότητα και να μην προχωρήσουν σε φιέστες και προκλητικά έξοδα. Μόνο αυτό δεν συνέβη -αντιθέτως, το υπερθέαμα στο Καλλιμάρμαρο έριξε ακόμη περισσότερο σκοτάδι στα προβλήματα των Α.μεΑ. στην Ελλάδα, μιας και το κόστος μόνο της τελετής έναρξης, ισούται περίπου με τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης των φορέων ανοιχτής και κλειστής πρόσβασης Α.μεΑ. της Αττικής μεταξύ των ετών 2010-2011: κάτι που κρύβεται επιμελώς.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., δυστυχώς δικαιώθηκε όταν δήλωνε ότι με τους SpecialOlympics η χώρα θα βιώσει την υποκρισία του "φαίνεσθαι" των δημοσίων σχέσεων. Το αναπηρικό κίνημα εισέπραξε πλήρη αποκλεισμό: δεν συμμετείχε πουθενά, δεν έχε λόγο για τίποτα, δεν ακούστηκε πουθενά.

Παρόλα αυτά η οργάνωση θα μπορούσε να αφήσει έστω μια παρακαταθήκη στα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό της διοργάνωσης αυτής, τα στάδια θα μπορούσαν να είναι γεμάτα, όπως στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αρχικά παρήχθη κοινωνικό πλεόνασμα που στη συνέχεια έγινε κοινωνικό έλλειμμα. Στους SpecialOlympics η ευκαιρία να παραχθεί μια άλλη κοινωνική αντίληψη για την αναπηρία έγινε έλλειμμα, προτού καν αρχίσουν.

Ειδικά σε αυτήν την οικονομική περίοδο, οι αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν η βάση ενός ευρέως κοινωνικού κινήματος προστασίας της αναπηρίας από την κρίση. Κάποιος θα πρέπει να βγει και να πει ανοιχτά σε όλους τους συμμετέχοντες, τις οικογένειες τους και τους εθελοντές γιατί αυτό δεν έγινε. Στην Ελλάδα της κρίσης, η Πολιτεία χρηματοδότησε μια φιέστα που προβάλλει τον πολίτη με αναπηρία ως αντικείμενο ελέους. Την ίδια στιγμή το ΙΚΑ μειώνει στο μισό τη δημόσια συμμετοχή στην αγορά τεχνικών βοηθημάτων που αποτελούν όρο επιβίωσης για χιλιάδες άτομα με αναπηρία, οι δομές στήριξης των ατώμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες και των οικογενειών τους κλείνουν, χιλιάδες παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείων, δεν έχει δοθεί ούτε ένα μέρος των επιχορηγήσεων σε κανένα φορέα για το 2011.

Από την έναρξη έως τη λήξη της διοργάνωσης, υπήρξαν εκτεταμένα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ για κακοδιαχείριση, υπέρογκες σπατάλες, αδιαφάνεια και ύποπτες αναθέσεις. Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ισίδωρος Κούβελος εξαπέλυσε κεραυνούς με επιστολή του που καταφερόταν εναντίον της Οργανωτικής Επιτροπής με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς περί «κιτς» και αλόγιστων σπατάλων. Ο ίδιος ο Τίμοθυ Σράιβερ αναγνώρισε ότι το μήνυμα των αγώνων «δεν πέρασε».

Ποιος θα σταθεί μπροστά στην ελληνική κοινωνία και θα πάρει αυτήν την ευθύνη; Αυτοί που διοργάνωσαν και χρηματοδότησαν αυτή τη φιέστα, οφείλουν τώρα να κάνουν λογαριασμό. Τι πήραν και τι έδωσαν; Τι κέρδισαν από αυτούς τους αγώνες τα άτομα με αναπηρία; Σε τελική ανάλυση, για ποιους έγιναν αυτοί οι αγώνες;»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.