Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Οι ένοχοι πίσω από την κολίτιδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.




Τι κάνει το έντερό μας ευαίσθητο.


Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), που είναι περισσότερο γνωστό ως σπαστική κολίτιδα, προκαλεί αναστάτωση στις ζωές όσων πάσχουν από αυτό.

Το φούσκωμα, οι κράμπες στην κοιλιά και οι διαταραχές στις κενώσεις (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) είναι τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να σας κινητοποιήσουν, έτσι ώστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, προκειμένου να διαπιστώσετε αν όντως πάσχετε από αυτό και να λάβετε δράση. 

Συνήθεις ένοχοι

Φυτικές ίνες 
Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες, όπως τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια κ.λπ, ενώ από τη μία είναι απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή, από την άλλη είναι οι κύριοι ένοχοι για το ΣΕΕ. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις όπως π.χ. στη δυσκοιλιότητα, όπου βοηθάει η κατανάλωσή τους.

Καφεΐνη 
H υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση. Μην ξεχνάτε ότι η καφεΐνη κρύβεται εκτός από τον καφέ και μέσα στο τσάι, τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα κ.ο.κ., γι’ αυτό φροντίστε να μην τα καταναλώνετε όλα μαζί σε μία ημέρα.

Γαλακτοκομικά 
Η λακτόζη είναι ο κύριος υδατάνθρακας του γάλατος. Όσοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, παρατηρούν όποτε καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, πως τα συμπτώματα του ΣΕΕ επιδεινώνονται, καθώς απουσιάζει το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη στο έντερο.

Λιπαρά και «φορτωμένα» γεύματα 

Το λίπος υπάρχει περίπτωση να εντείνει την κατάσταση, ενώ το ίδιο συμβαίνει και όταν αντί για πολλά και μικρά γεύματα, καταναλώνουμε λίγα και σε μεγάλες μερίδες, αλλά και επιβαρυμένα με πολύ λίπος.

Ψυχολογικοί παράγοντες 
Το άγχος, οι φοβίες, οι ανασφάλειες, ο θυμός αποτελούν αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί να «χτυπήσουν» στο έντερο και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Άλλες τροφές 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ό,τι προκαλεί ζύμωση στο έντερο το αποδιοργανώνει και μπορεί να εντείνει το πρόβλημα. Τροφές που «κατηγορούνται» γι’ αυτό είναι η άσπρη ζάχαρη, η μαγιά, τα πικάντικα τυριά και οτιδήποτε προέρχεται από σταφύλι (κρασί, ξύδι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.