Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Από καθυστερήσεις σε αλλαγές και από αλλαγές σε περικοπές βαίνουν από την αρχή του χρόνου τα προνοιακά επιδόματα.
Εδώ και καιρό με τρια άρθρα στο blog (βλέπε 1. Καθυστερήσεις και αλλαγές στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, 2. Τι γίνεται τελικά με τα προνοιακά επιδόματα;, 3. Τι γίνεται με το νέο Κέντρο Πιστοποίησης της Αναπηρίας;) έχουμε δώσει αρκετές εικόνες για το τι μέλει γενέστε με τα προνοιακά επιδόματα.
Από ότι φαίνεται δεν έφταναν:
α) οι καθυστερήσεις που έχουν γίνει με την καταβολή (ευτυχώς οι τελευταίοι τις επόμενες μέρες παίρνουν τις επιταγές τους άρα και τα λεφτά),
β) η μίνι ταλαιπωρία/διευκόλυνση με την αλλαγή εντελώς του τρόπου καταβολής (από τα ΕΛΤΑ πάνε μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό)
γ) και την πιθανή επαναξέταση όλων των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων, έρχεται τέλος και 
δ) η επιβολή νέων κριτηρίων άρα και περικοπών μέσω αυτών στους δικαιούχους.

Επιβεβαίωση αυτών που λέγαμε αλλά και όλων αυτών των αλλαγών τα δυο άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες.

----------------------------

Περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας!


Οι δικαιούχοι θα προκύπτουν αφού πρώτα θα έχει συνυπολογιστεί το εισόδημα τους



Αθήνα

Με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα γίνουν οι περικοπές στα προνοιακά επιδόματα, καθώς οι δικαιούχοι θα προκύπτουν αφού πρώτα θα έχει συνυπολογιστεί το εισόδημα τους καθώς και τεκμήρια διαβίωσης όπως ακίνητα, αυτοκίνητα κ.ά.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει την απογραφή όλων των δικαιούχων προνοιακών επιδοµάτων, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο.

Σε ετήσια βάση, υπολογίζεται ότι δίνονται συνολικά 6 δισ.ευρώ για προνοιακά επιδόµατα και εκτιμάται πως τα λαµβάνουν πάνω από 1,2 εκατομμύρια άτομα, γεγονός που, όπως εκτιµά το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, µπορεί να σηµαίνει πως αρκετοί λαµβάνουν για τον ίδιο λόγο επίδοµα από πολλούς φορείς.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η απογραφή όσων λαµβάνουν επιδόµατα θα γίνει µέσω του τραπεζικού συστήµατος ∆ΙΑΣ. Ακόµα και όσοι λαµβάνουν επιδόµατα µέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει επίσης να απογραφούν.

Οι δικαιούχοι που πληρώνονται µέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει να συµπληρώσουν το έντυπο που θα τους φέρει κάποια στιγµή ο ταχυδρόµος.

Στις τράπεζες για την απογραφή θα προσέλθουν είτε οι ίδιοι οι δικαιούχοι είτε πληρεξούσιοί τους, καθώς στόχος είναι να δηµιουργηθεί σε πρώτη φάση µια τράπεζα δεδοµένων και να υπάρχει σαφής εικόνα «ποιος φορέας δίνει τι».

Ήδη, οι δικαιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ έχουν λάβει σχετικό σηµείωµα να προσέλθουν για απογραφή.

Απ' ό,τι φαίνεται εξαιρείται το επίδοµα ανεργίας, το οποίο λαµβάνουν όλοι µέσω του ΟΑΕ∆ και το οποίο όµως δεν αποκλείεται να δοθεί στο µέλλον και µε εισοδηµατικά κριτήρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις συγκαταλέγονται επίσης και όσοι συνεχίζουν να λαµβάνουν προνοιακά επιδόµατα από ασφαλιστικά ταµεία, ενώ έχει εκλείψει πλέον ο λόγος ενίσχυσής τους.

Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ από τους 330.000 ανάπηρους οι 150.000 έχουν µόνιµη αναπηρία. Όπως έχει διαπιστωθεί, αρκετοί από τους υπόλοιπους συνεχίζουν να λαµβάνουν επιδόµατα ενώ πλέον δεν συντρέχει λόγος.

Στις τράπεζες θα κληθούν άµεσα οι δικαιούχοι επιδοµάτων και αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ να δηλώσουν µόνοι τους τι εισπράττουν, αλλιώς θα σταµατήσει η καταβολή των επιδοµάτων.

Για την απογραφή δίνεται ένα περιθώριο 3-4 µηνών, ώστε να µην υπάρξουν ουρές στις τράπεζες. Αφού δηµιουργηθεί η βάση δεδοµένων, θα διασταυρωθούν τα στοιχεία.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν παρατυπίες δεν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να επιστρέψουν χρήµατα στο ∆ηµόσιο, αλλά θα διακοπεί η καταβολή του αντίστοιχου επιδόµατος.

Εκτός από την απογραφή θα δηµιουργηθεί ενιαίο κέντρο για να εξετάζονται οι περιπτώσεις αναπηρίας καθώς, ειδικά στο Ταµείο του ∆ηµοσίου, έχει διαπιστωθεί «µεγάλο πρόβληµα».

Πρόκειται για το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται και στο νόµο 3863. Στο υπό σύσταση Σώµα θα ενταχθούν 2.500 γιατροί ώστε «όλα τα νέα αιτήµατα αναπήρων να εξετάζονται πλέον εκεί».

Στην κάρτα του πολίτη θα υπάρχει και ο αντίστοιχος αριθµός από το Εθνικό Μητρώο Αναπήρων που θα δηµιουργηθεί.




----------------------------

Προνοιακά επιδόµατα από κόσκινο


Απογραφή 1.200.000 δικαιούχων για να καταγραφεί ποιοι παίρνουν και τι ποσά εισπράττουν


Απογραφή όλων των δικαιούχων προνοιακώνεπιδοµάτων ετοιµάζει η κυβέρνηση, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο, µε στόχο τον εξορθολογισµό του συστήµατοςκαταβολής τους. Οπως εκτιµάται, κάθεχρόνο δίνονται συνολικά 6 δισ.ευρώ για προνοιακά επιδόµατα.

Υπολογίζεται δε πως τα λαµβάνουν πάνω από 1.200.000 δικαιούχοι απ’ όλους τους φορείς, γεγονός που, όπως εκτιµά το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, µπορεί να σηµαίνει πως αρκετοί λαµβάνουν για τον ίδιο λόγο επίδοµα από πολλούς φορείς.

Σύµφωνα µε το σχέδιο που έχουν στα συρτάρια τους οι υπουργοί του οικονοµικού επιτελείου Γ. Παπακωνσταντίνου και Φ.Σαχινίδης, Υγείας Α. Λοβέρδος και Μ.Τιµοσίδης καιΑπασχόλησης Λούκα Κατσέλη και Γ. Κουτρουµάνης, η απογραφή όσων λαµβάνουν επιδόµατα θα γίνει µέσω του τραπεζικού συστήµατος ∆ΙΑΣ. Οπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, «στο µέλλον τέρµα τα ΕΛΤΑ» εννοώντας πως ακόµα και όσοι λαµβάνουν επιδόµατα µέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει επίσης να απογραφούν. «Οποιος δεν απογραφεί, θα σταµατήσει να λαµβάνει» τονίζεται. Οι δικαιούχοι πουπληρώνονται µέσω ΕΛΤΑ θα πρέπει να συµπληρώσουν το έντυπο που θα τους φέρει κάποια στιγµή ο ταχυδρόµος. ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ για την απογραφή θα προσέλθουνείτε οι ίδιοι οι δικαιούχοι είτε πληρεξούσιοί τους, καθώς στόχος είναι να δηµιουργηθεί σε πρώτη φάση µια τράπεζα δεδοµένων και να υπάρχει σαφήςεικόνα «ποιος φορέας δίνει τι». Οπως λέγεται χαρακτηριστικά σήµερα τέτοια επιδόµατα δίνουν τρία υπουργεία και οι εποπτευόµενοι φορείς τους, Υγείας,Εργασίας καιΟικονοµικών αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ηδη δικαιούχοιτου ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ έχουνλάβει σχετικό σηµείωµανα προσέλθουν για απογραφή. «Στην πραγµατικότητα επικρατεί χάος, όλα είναι χύµα, κανείς δεν γνωρίζει τι δίνει ο άλλος» λέει χαρακτηριστικάστέλεχος της κυβέρνησης. Εξαιρείται το επίδοµα ανεργίας, το οποίο λαµβάνουν όλοι µέσω του ΟΑΕ∆ και το οποίο όµως δεν αποκλείεται να δοθεί στο µέλλον και µε εισοδηµατικά κριτήρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις συγκαταλέγονται επίσηςκαι όσοι συνεχίζουν ναλαµβάνουν προνοιακά επιδόµατα από ασφαλιστικά ταµεία, ενώ έχει εκλείψει πλέον ο λόγος ενίσχυσής τους: π.χ. στο ΙΚΑ από τους 330.000 ανάπηρους οι 150.000 έχουν µόνιµη αναπηρία. Εχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί από τους υπόλοιπους συνεχίζουν να λαµβάνουν επιδόµατα ενώ πλέον δεν συντρέχει λόγος. Μάλιστα υπολογίζεται ότι κάθε µήνα σε όλουςτους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας (κυρίως δήµους και νοµαρχίες) υποβάλλονται για εξέταση…15.000 αιτήµατα εκ των οποίων εγκρίνεται περίπου το 70%.

Στις τράπεζες θα κληθούν άµεσα οι δικαιούχοι επιδοµάτων και αναπηρικών συντάξεων του ΙΚΑ να δηλώσουν µόνοι τους τι εισπράττουν – αλλιώς θα σταµατήσει η καταβολή των επιδοµάτων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ δίνεται ένα περιθώριο 3-4 µηνών, ώστε να µην υπάρξουν ουρές στις τράπεζες. Αφού δηµιουργηθεί η βάση δεδοµένων, θα διασταυρωθούν τα στοιχεία. Σε περίπτωση που εντοπιστούν παρατυπίες δεν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να επιστρέψουν χρήµατα στο ∆ηµόσιο, αλλάθα διακοπεί η καταβολή του αντίστοιχου επιδόµατος.

Θα πρέπει να απογραφούν ακόµα και όσοι λαµβάνουν επιδόµατα µέσω ΕΛΤΑ
Ο στόχος της απογραφής
Κάποιοι δικαιούχοι λαµβάνουν σήµερα το ίδιο επίδοµα από διαφορετικούς φορείς. Η απογραφή θα φέρει στην επιφάνεια τις περιπτώσεις αυτές, λένε στο υπουργείο Οικονοµικών

Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης
Εκτός από την απογραφή θα δηµιουργηθεί ενιαίο κέντρο για να εξετάζονται οι περιπτώσεις αναπηρίας καθώς, ειδικά στο Ταµείο του ∆ηµοσίου, έχει διαπιστωθεί «µεγάλο πρόβληµα». Πρόκειται για το περίφηµο ΚΕΠΑ, Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, η ίδρυση του οποίου προβλέπεται και στον Νόµο 3863. Στο υπό σύσταση Σώµα θα ενταχθούν 2.500 γιατροί ώστε «όλα τα νέα αιτήµατα αναπήρων να εξετάζονται πλέον εκεί». Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισηµαίνουν ότι µε το νέο σύστηµα «θα σταµατήσουν τα φαινόµενα διαφθοράς και οι πελατειακές σχέσεις». Στην κάρτα του πολίτη θα υπάρχει και ο αντίστοιχος αριθµός από το Εθνικό Μητρώο Αναπήρων που θα δηµιουργηθεί.

Εκτός από την αλλαγή αυτή θα γίνουν και δειγµατοληπτικοί έλεγχοι σε όσους έχουν περάσει ήδη από τις αντίστοιχες επιτροπές ενώ, όπως διαβεβαιώνουν από κυβερνητικής πλευράς, «θα υπάρξει ασφαλώς η δέουσα προσοχή στην προσέγγιση των δικαιούχων».





----------------------------


Ας συνοψίσουμε όμως όσα λένε τα πιο πάνω άρθρα και ας μπούμε και σε μερικές λεπτομέρειες. 

Πέρα από τα όσα γράφονται στην αρχή της ανάρτησης, για αλλαγές στον τρόπο καταβολής (θετική κίνηση που θα βοηθήσει πολύ και πολλούς), την επανεξέταση όλων των δικαιούχων (που θα δούμε πότε θα γίνει αφού το κέντρο πιστοποίησης ακόμα δεν έχει λειτουργήσει) θα μπουν και κριτήρια για να δίνονται τα επιδόματα.

Τα άρθρα αναφέρονται σε προνοιακά επιδόματα και ως γνωστόν (αν εξαιρέσουμε 2 ή 3 από αυτά) αφορούν αναπηρικά επιδόματα. Το να μπει εισοδηματικό κριτήριο για τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα δεν θα ήταν πρόβλημα για όλα. Λιγοστά και μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού (2 ή 3 για την ακρίβεια) είναι τα αναπηρικά προνοιακά επιδόματα που επιτρέπουν στον δικαιούχο τους να εργάζεται και να τα λαμβάνει νόμιμα. Για την ακρίβεια μιλάμε για τα επιδόματα παρα-τετραπληγίας και κάποια επιδόματα τυφλότητας (όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα εδώ). Όλα τα άλλα επιδόματα επιβάλλουν ως δικαιολογητικό κατά την υποβολή για την έναρξη καταβολής, μια υπεύθυνη δήλωση που μέσα στα άλλα θα αναφέρει πως δεν εργάζεται και αν εργαστεί θα πρέπει να το αναφέρει. Άρα αφού δεν εργάζεται ο δικαιούχος δεν μπορεί να έχει και εισόδημα. Άρα χωρίς εισόδημα όποιο εισοδηματικό κριτήριο και να μπει δεν θα το κάνει να το χάσει... Άλλωστε οι προαναφερόμενοι αν πιαστούν πως εργάζονταν και λάμβαναν το επίδομα, έχουν δηλώσει πως υποχρεούνται να επιστρέψουν το ποσό του επιδόματος που δεν δικαιούνταν.

Ένα άλλο που αναφέρουν τα άρθρα είναι κάποια άλλα λοιπά κριτήρια (αυτοκίνητο, σπίτι) που ίσως μπουν, δεν δίνουν σαφή εικόνα ώστε να ξέρουμε τι θα γίνει και το τι περιορισμοί θα μπουν.

Τέλος γίνεται αναφορά σε έλεγχο για το ποιοι δικαιούχοι παίρνουν επιδόματα λαμβάνουν επιδόματα από δυο ή και περισσότερες πηγές. Για ποια επιδόματα (προνοιακά και αναπηρικά) αναφέρονται οι αρθρογράφοι; Το μόνο αναπηρικό επίδομα που δίνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία και η πρόνοια είναι το παρα-τετραπληγικό που δικαιούνται άτομα με παρα-τετραπληγία ή ακρωτηριασμό, μιλώντας πάντα για επιδόματα γιατί υπάρχουν και η πιθανότητα να υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που μπορεί να λαμβάνουν σύνταξη από κάποιον ασφαλιστικό φορέα και επίδομα από την πρόνοια για τον ίδιο λόγο. Σε κάθε περίπτωση όμως οι δικαιούχοι αυτοί είχαν κάνει δήλωση είτε στον φορέα ασφάλισης είτε στην Διεύθυνση Πρόνοιας πως δεν λαμβάνουν για τον ίδιο λόγο από αλλού αυτό το επίδομα. Άρα το μέτρο που αναφέρεται πως θέλουν να εφαρμόσουν σε τέτοιες περιπτώσεις ακούγεται και φαίνεται πολύ άδικο. Η διακοπή του επιδόματος (και η μη επιστροφή χρημάτων) θα φάνταζε και είναι άδικη αφού η κύρια προϋπόθεση (δηλαδή η ίδια η πάθηση) δεν άλλαξε. Λογικό θα ήταν να ζητηθεί η επιστροφή του ποσού από τον έναν φορέα και όχι η διακοπή καταβολής των χρημάτων και από τις δυο πηγές γιατί ο δικαιούχος ίσως να έμενε εντελώς και χωρίς πόρους.


Δείτε επίσης: Περικοπές στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα

9 σχόλια:

  1. Μην ξεχνάτε οτι τα επιδόματα δίνονται για την κάλυψη των πρόσθετων δαπανων που δημιουργεί η αναπηρία. Η πολιτεία αντι να έλυνε τα προβλήματα που αντιμετοπίζουμε σαν ανάπηροι μας έδινε ενα επίδομα και ησύχαζε!!!!
    Μην τα βάζετε με τους συνανάπηρους!!!!
    Να καταργηθούν τα επιδόματα ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μακάρι να γινόταν αυτό φίλε ανώνυμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν βρουν κάποιον που παίρνει επίδομα και δεν έχει πρόβλημα να του το κόψουν και να ζητήσουν και τα λεφτά πίσω. Άλλα να το κόψουν από κάποιον που παίρνει 300 ευρώ το μήνα και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα δεν ξέρω τι να πω, δηλαδή πρέπει να θυσιάσουμε ανθρώπους για να σωθεί η χώρα. ΕΊΣΤΕ ΑΝΊΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟΙ ντρέπομαι για αυτό το κατάντημα και αν δεν είχα πρόβλημα θα είχα αποχωρήσει από αυτή την χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. erotisi: epidi to epidoma anapirias ianouariou irthe noritera ena mina logo xristougenno mipos gnorozo kapoios ean to epidoma maiou tha erthi noritera logo pasxa?? kai an nai pote peripou????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ανώνυμος




    το επίδομα του διμήνου νοέμβρη-δεκέμβρη δόθηκε (οι επιταγές δηλαδή) τέλη δεκέμβρη περίπου δηλαδή 10 με 15 μέρες πριν. το πότε θα δοθεί το επίδομα του διμήνου μάρτη-απρίλη είναι δύσκολο να το πούμε και ειδικά αυτό είναι εντελώς αμφίβολο να το συζητάμε στηριζόμενοι στο προηγούμενο γεγονός και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Εδώ δεν δόθηκε στην ώρα του το δίμηνο γενάρη-φλεβάρη και μερικοί το έλαβαν ακόμα και χθες (εκτός και αν έχουμε περιπτώσεις που δεν το έλαβαν), υπάρχει περίπτωση να δούμε να φτάνει νωρίτερα; Νομίζω πως όχι και μάλλον καλό είναι να παρακαλάμε να μην αργήσει κιόλας, γιατί αρμόδιος υπάλληλος μου έχει πει πως "Ελπίζουμε να μην αργήσει τόσο η επόμενη καταβολή και θα κάνουμε και ότι μπορούμε γι' αυτό." Πάντως αν ήταν να δοθεί θα είχαν έρθει και επιταγές ήδη.




    Καλό είναι οι σχολιασμοί να γίνονται στα κατάλληλα θέματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εχω συμπληρωσει τα δεκαοχτω απ τισ 27 νοεμβρη και η μητερα μου ειχε δωσει απο πριν τα σχετικα δικαιολογητικα κ ακομα δν μοθ εχει ερθει καμια επιταγη.μηπως μπορει να μου πει καποιος τι συμβαινεικαι που πρεπει να στραφω??υπαρχει καποιοςαλλος που το πηρε για πρωτη φορα φετος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ανώνυμος

    αν μπορείς στείλε email μέσω της φόρμας να συζητήσουμε καλύτερα το θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. re paidia ti tha ginei me ta epidomata apo ayrio se ayrio mas pane
    mporei na mou kapoios ti tha ginei poia mera tha mas ta dwsoune entometaxei paw simera sto taxydromio kai mou lene apo tis 5 apriliou kai meta pane kala

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ανώνυμος

    ασχέτως φίλε που με το άρθρο που σχολιάζουμε είναι περσινό... ξέρω πως αυτές τις μέρες ξεκίνησε σε πολλές περιοχές η καταβολή επιδομάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.