Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Τα βιντεοπαιχνίδια... παχαίνουν!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Οδηγούν σε μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων



Τα βιντεοπαιχνίδια ...παχαίνουν!
Τα άτομα που παίζουν συχνά βιντεοπαιχνίδια ενδεχομένως να καταναλώνουν μεγαλύτερες μερίδες φαγητού, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οντάριο

Η συχνή ενασχόληση με βιντεοπαιχνίδια όχι μόνο ενισχύει την καθιστική ζωή, αλλά οδηγεί τους παίκτες στο να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition», στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από δανούς και καναδούς ειδικούς έλαβαν μέρος 22 έφηβοι. Κάποιοι από αυτούς κλήθηκαν να περνούν μία ώρα την ημέρα καθισμένοι σε μια άνετη πολυθρόνα και οι υπόλοιποι να παίζουν μία ώρα την ημέρα βιντεοπαιχνίδια.
Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι μετά το παιχνίδι, τα νεαρά αγόρια είχαν την τάση να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 80 παραπανίσιες θερμίδες συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
Στο τέλος της μελέτης, μάλιστα, από ερωτηματολόγια που απάντησαν οι εθελοντές φάνηκε πως οι λάτρεις των videogames μέχρι το τέλος της ημέρας είχαν καταναλώσει συνολικά 163 επιπλέον θερμίδες σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Τα κιλά συσσωρεύονται
Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και κινησιολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Ανατολικού Οντάριο δρ. Ζαν-Φιλίπ Σαπί έσπευσε να σχολιάσει πως η αύξηση στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η καθημερινή λήψη μόλις 50 επιπλέον θερμίδων την ημέρα μεταφράζεται στη συσσώρευση 28 κιλών, σε διάστημα 10 ετών.
«Αυτό είναι πολύ χειρότερο από το να κάνει κανείς απλώς καθιστική ζωή» αναφέρει ο δρ. Σαπί. «Όταν παίζουμε βιντεοπαιχνίδια, καίμε λίγες θερμίδες αλλά στη συνέχεια καταναλώνουμε περισσότερες».
Οι ερευνητές θεωρούν ότι η νοητική κόπωση που προκύπτει από τα βιντεοπαιχνίδια, ενδεχομένως να πυροδοτεί την ανάγκη κάποιου είδους «ανταμοιβής» μέσω τροφών της «παρηγοριάς», που έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.
Τα αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες δεν έδειξαν ωστόσο ότι τα videogames επηρέαζαν τα επίπεδα της γρελίνης _ της ορμόνης που συνδέεται με την όρεξη.
Επόμενος στόχος των ειδικών τώρα  είναι η εξέταση των επιπτώσεων της νέας γενιάς διαδραστικών παιχνιδιών (τα οποία απαιτούν την φυσική κίνηση των παικτών) στην υγεία και τη διατροφή των χρηστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.