Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Αθωώνονται τα αναψυκτικά διαίτης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, λέει μεγάλη μελέτη



Αθωώνονται τα αναψυκτικά διαίτης
Μεγάλη μελέτη ειδικών του Χάρβαρντ δείχνει ότι τα αναψυκτικά διαίτης δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Νέα Υόρκη 
Τα αναψυκτικά διαίτης και άλλα ποτά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες τα οποία είχαν στο παρελθόν κατηγορηθεί για σύνδεση με εμφάνιση διαβήτη, αθωώνονται τώρα από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους άνδρες.
Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες στο περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition» τα συμπεράσματά τους προέκυψαν μετά από 20ετή μελέτη σε περισσότερους από 40.000 άνδρες. Οι ειδικοί είδαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών ή άλλων ποτών και ροφημάτων με ζάχαρη συνδέεται με την ανάπτυξη διαβήτη, όχι όμως και η κατανάλωση αναψυκτικών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, τσαγιού ή καφέ.
Ασφαλής εναλλακτική
Η αντικατάσταση των αναψυκτικών με ζάχαρη με τις …διαιτητικές εκδοχές τους φαίνεται λοιπόν να αποτελεί μια ασφαλή και υγιεινή εναλλακτική, σημειώνουν οι ερευνητές.«Υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος για να αποφύγει την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη» είπε ο δρ Φρανκ Χου, εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης και προσέθεσε: «Ισως η κατανάλωση αναψυκτικών light να μην αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική, ωστόσο η μέτρια κατανάλωση τέτοιου είδους αναψυκτικών δεν φαίνεται να έχει βλαβερή επίδραση στην υγεία».
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα που πίνουν σε τακτική βάση αναψυκτικά διαίτης αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με όσα απέχουν από αναψυκτικά τα οποία περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Η νέα μελέτη δείχνει όμως ότι η σύνδεση μεταξύ light αναψυκτικών και διαβήτη είναι το αποτέλεσμα άλλων παραγόντων όπως το περιττό βάρος.
Μακρόχρονη μελέτη
Οι ερευνητές παρακολούθησαν αυτό το μεγάλο δείγμα ανδρών μεταξύ του 1986 και του 2006. Σε αυτό το διάστημα οι εθελοντές συμπλήρωναν τακτικά ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους και τις διατροφικές συνήθειές τους, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη αλλά και αναψυκτικών διαίτης.
Το 7% των συμμετεχόντων διαγνώσθηκε με διαβήτη κατά τη διάρκεια της μελέτης. Όπως προέκυψε  οι άνδρες που έπιναν τα περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη – ένα κουτάκι αναψυκτικό την ημέρα κατά μέσο όρο – αντιμετώπιζαν 16% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με διαβήτη σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν τέτοια αναψυκτικά. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η κατανάλωση φρουτοποτών με ζάχαρη όπως η λεμονάδα αλλά χωρίς ανθρακικό, δεν σχετιζόταν με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη.
Αλλοι παράγοντες κινδύνου
Σε ό,τι αφορούσε τα light αναψυκτικά, όταν δεν λαμβάνονταν υπόψη άλλοι παράγοντες αύξησης του κινδύνου για διαβήτη, τότε φαινόταν πράγματι να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσής τους και της εμφάνισης της νόσου. Όταν όμως λαμβάνονταν υπόψη παράμετροι όπως το βάρος, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη τότε η σύνδεση μεταξύ των αναψυκτικών διαίτης και του διαβήτη εξαφανιζόταν.
Αξίζει να τονιστεί ότι η κατανάλωση καφέ σε ημερήσια βάση, είτε με είτε χωρίς καφεΐνη, φάνηκε από τη μελέτη να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, πιθανώς χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει ο καφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.