Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Παγκόσμια πρωτοβουλία κατά της ελονοσίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
25 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της Ελονοσίας

Η ελονοσία είναι η πιο σοβαρή λοιμώδης νόσος που απειλεί τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την υφήλιο κινδυνεύουν να προσβληθούν από την ελονοσία, η οποία είναι ενδημική σε 109 χώρες του κόσμου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι ετησίως παρουσιάζονται 300 με 500 εκατομμύρια κρούσματα. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο, εκ των οποίων τα 500.000 είναι παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει από ελονοσία.

Η νόσος εξαπλώνεται σε νέες περιοχές του κόσμου και επανεμφανίζεται σε περιοχές όπου είχε εξαλειφθεί. Η εισαγόμενη ελονοσία αποτελεί πλέον ζήτημα δημόσιας υγείας και στην Ευρώπη.

Η Novartis έχει αναλάβει σε παγκόσμιο επίπεδο ευρύτατες και πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες για την πρόληψη, τη θεραπευτική αντιμετώπιση και την εξάλειψη αυτής της μάστιγας.

* Θεραπεία

Ειδικότερα, έχει υπογράψει από το 2001 συμφωνία με τον ΠΟΥ για να εφοδιάζει αφιλοκερδώς και σε συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες με το ανθελονοσιακό της φάρμακο χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία. Το ανθελονοσιακό φάρμακό της, συνδυασμός δύο δραστικών ουσιών βασισμένος στην αρτεμισινίνη, διαθέτει τις προαπαιτούμενες ιδιότητες τις οποίες συνιστά σήμερα ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, αγωγή διάρκειας 3 ημερών επιτυγχάνει ποσοστά ίασης άνω του 96%, ακόμη και σε ενδημικές ζώνες όπου έχει αναπτυχθεί ελονοσία πολυανθεκτική στα περισσότερα κοινά φάρμακα.

Μέχρι και το 2010 είχε εφοδιάσει 40 χώρες, με περισσότερες από 320 εκατομμύρια συσκευασίες του ανθελονοσιακού της φαρμάκου, χωρίς το παραμικρό οικονομικό όφελος.

* Ανάπτυξη των ικανοτήτων των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας

Η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή το Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με την ονομασία «Coartem και Ελονοσία», το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) στην προσπάθεια να περιοριστεί δραστικά αυτή η νόσος.

Το πρόγραμμα έχει στόχο να λύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα θύματα της ελονοσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες: πώς, δηλαδή, να παίρνουν σωστά το φάρμακό τους. Και αυτό γιατί οι ασθενείς στις χώρες αυτές δυσκολεύονται να διαβάσουν τις οδηγίες χρήσεως με τη μορφή που είναι γραμμένες στις χώρες της Δύσης, με τραγική συνέπεια την ακατάλληλη χρήση των ανθελονοσιακών φαρμάκων, τα χαμηλά ποσοστά θεραπείας και θανάτους που θα μπορούσαν διαφορετικά να αποφευχθούν.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του Προγράμματος «Coartem και Ελονοσία», η Novartis σχεδίασε εντελώς νέα συσκευασία του φαρμάκου, με εικόνες που δείχνουν παραστατικά τη σωστή χρήση της θεραπείας 6 δόσεων για βρέφη, παιδιά και ενηλίκους. Επιπλέον, έχουν καταρτιστεί ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, κάρτες οδηγιών και αφίσες που εξηγούν με καταληπτό τρόπο τι είναι η ελονοσία, πώς αυτή μεταδίδεται και πώς πρέπει να λαμβάνεται το Coartem, ώστε να επιτύχουμε τα υψηλότερα θεραπευτικά ποσοστά.

Αυτά τα εκπαιδευτικά μέσα προορίζονται για χρήση και αξιοποίηση από τους επαγγελματίες υγείας και από τους ιθύνοντες σε αγροτικές περιοχές, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί και τα άτομα που περιθάλπουν ασθενείς.

«Πρόθεσή μας είναι να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή για μια από τις πλέον θανατηφόρες νόσους του πλανήτη μας», τόνισε ο Dr. Daniel Vasella, πρόεδρος της Novartis, συμπληρώνοντας ότι «αυτή η σημαντική εκπαιδευτική πρωτοβουλία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, τον ακρογωνιαίο λίθο της Παγκόσμιας Σύμβασης του ΟΗΕ. Το πρόγραμμα αυτό, εξάλλου, ενισχύει τον κοινό στόχο της Novartis και της ΠΟΥ να σώσει από την ελονοσία συνανθρώπους μας, πολλοί από αυτούς παιδιά, και υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να κάνουμε προσιτή τη φαρμακευτική αγωγή σε πάσχοντες από τροπικές νόσους».

* Ερευνα και ανάπτυξη - πρωτοπορώντας στο δρόμο της εξάλειψης της ελονοσίας

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας της εταιρείας, το Novartis Institute for Tropical Diseases έχει ξεκινήσει 9 ερευνητικά προγράμματα για ανάπτυξη ανθελονοσιακών φαρμάκων νέας γενιάς.

Επιπλέον, συνεργάζεται με τον Medicines for Malaria Venture (MMV), http://www.mmv.org, ένα διεθνή οργανισμό σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με αποστολή την ανακάλυψη, ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση αποτελεσματικών ανθελονοσιακών φαρμάκων σε οικονομικά προσιτές τιμές.

Στις 27 Ιανουαρίου 2009, η Novartis και η οργάνωση MMV παρουσίασαν την πρώτη διαλυτή σε υγρό μορφή του ανθελονοσιακού φαρμάκου, που θα διευκολύνει σημαντικά τη λήψη του από βρέφη και παιδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.