Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Χημικά των πλαστικών συνδέονται με πρόωρη εμμηνόπαυση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Τα PFCs περιέχονται σε πλήθος προϊόντων καθημερινής χρήσης όπως συσκευασίες τροφίμων, έπιπλα, χρώματα.



Χημικά των πλαστικών συνδέονται με πρόωρη εμμηνόπαυση
Τα χημικά που περιέχονται σε συσκευασίες τροφίμων και πολλά άλλα προϊόντα συνδέονται σύμφωνα με νέα μελέτη με την πρόωρη εμμηνόπαυση.

Ουάσιγκτον

Με αυξημένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης φαίνεται ότι συνδέονται χημικές ουσίες που περιέχονται σε πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Αυτό έδειξε η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση που έχουν οι υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες (PFCs) στην υγεία των γυναικών.

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια μελέτησαν 26 χιλιάδες γυναίκες ηλικίας 18 ως 65 ετών και διαπίστωσαν ότι εκείνες που είχαν αυξημένα επίπεδα PFCs στον ορό του αίματός τους εμφάνιζαν μεγαλύτερες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες με πρόωρη εμμηνόπαυση. Τα PFCs βρίσκονται σε μεγάλο εύρος προϊόντων όπως πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, έπιπλα, χρώματα, ακόμη και ρούχα.

Υψηλά PFCs, χαμηλή οιστραδιόλη

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μέτρησαν στον ορό του αίματος των εθελοντριών τα επίπεδα των PFCs καθώς και της οιστραδιόλης που αποτελεί κύρια μορφή οιστρογόνου. Ανακάλυψαν σύνδεση μεταξύ της αυξημένης έκθεσης στα χημικά και της μείωσης των επιπέδων οιστραδιόλης. Οπως επίσης προέκυψε από τη μελέτη που αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism», οι γυναίκες άνω των 42 ετών με τα υψηλότερα επίπεδα PFCs είχαν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση.


«Χωρίς αμφιβολία υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε PFCs και της πρόωρης εμμηνόπαυσης, όμως δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη τα αίτια αυτής της σύνδεσης. Ένας πιθανός παράγοντας είναι ότι οι γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών εμφανίζουν υψηλά επίπεδα PFCs επειδή δεν αποβάλλουν τα χημικά από τον οργανισμό τους μέσω της εμμήνου ρύσεως. Αλλά αυτό είναι μόνο μια εκτίμηση» δήλωσε στην Daily Telegraph η καθηγήτριαΣάρα Κοξ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σημειώνεται ότι η ευρεία χρήση των PFCs έχει οδηγήσει σε ανίχνευσή τους στο νερό, στον αέρα, στο έδαφος και σε  διαφορετικούς οργανισμούς - τόσο σε φυτά, όσο και σε ζώα αλλά και στον άνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναλύσεις που έγιναν σε δείγμα του αμερικανικού πληθυσμού έδειξαν μετρήσιμες συγκεντρώσεις των χημικών στο 98% των εξεταζόμενων. Τα PFCs έχουν συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας όπως με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.