Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Σύνδεση της διγοξίνης με καρκίνο του μαστού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Έρευνα συνδέει τη λήψη του φαρμάκου με μικρά ποσοστά αύξησης του κινδύνου



Σύνδεση της διγοξίνης με καρκίνο του μαστού
Αν και μοιάζει με έργο τέχνης δεν είναι παρά η χημική δομή της διγοξίνης στο μικροσκόπιο. Νέα μελέτη συνδέει τη φαρμακευτική ουσία με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ουάσιγντκον

Η διγοξίνη, ένα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση καρδιοπαθειών, ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στη Δανία.

Οι ειδικοί τονίζουν ωστόσο ότι το ποσοστό των γυναικών που πράγματι εμφάνισαν την ασθένεια αφού έλαβαν το φάρμακο είναι μικρό, κάτι το οποίο θα πρέπει να «βαρύνει» υπέρ του, αν λάβει κανείς υπ’ όψη ότι χορηγείται ως θεραπεία για σοβαρά και χρόνια καρδιολογικά προβλήματα.

Δράση σαν τα οιστρογόνα
Η διγοξίνη, φαρμακευτική ουσία που είναι γνωστή και ως ντιζιταλίνη και κυκλοφορεί στο εμπόριο σε σκευάσματα με ονομασίες όπως Lanoxin και Digoxin, λαμβάνεται συνήθως από όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η κολπική μαρμαρυγή ή οι καρδιακές αρρυθμίες.

Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει ωστόσο ότι, πέραν του ότι βοηθάει στη ρύθμιση των καρδιακών παλμών, επενεργεί στον οργανισμό σαν τα οιστρογόνα. Για τον λόγο αυτό έχουν εκφράσει προβληματισμούς σχετικά με το κατά πόσον, όπως έχει παρατηρηθεί για τις θεραπείες με τις εν λόγω θηλυκές ορμόνες, θα μπορούσε να συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του μαστιού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μπίγκαρ του Statens Serum Institut της Δανίας οι ερευνητές διασταύρωσαν και μελέτησαν στοιχεία από δυο βάσεις δεδομένων: στη μια περιλαμβάνονται όλες οι συνταγές που εκδίδονται στη Δανία και στην άλλη όλα τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου. Με τον τρόπο αυτό παρακολούθησαν την πορεία περισσότερων από 2 εκατ. γυναικών επί περίπου μια 12ετία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology», από τις γυναίκες που σε κάποιο διάστημα αυτής της περιόδου είχαν ακολουθήσει θεραπεία με διγοξίνη, ένα ποσοστό 2% εμφάνισε καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που είχαν πάρει το φάρμακο στο παρελθόν αλλά δεν το έπαιρναν πια είχαν τις ίδιες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου με όσες δεν το είχαν λάβει ποτέ.


Κατά τη διάρκεια ωστόσο της χορήγησης της διγοξίνης οι πιθανότητες καρκίνου εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 40%. Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου παρατηρήθηκε κατά τον πρώτο χρόνο της λήψης του φαρμάκου. Στη συνέχεια ο κίνδυνος μειωνόταν αλλά άρχιζε και πάλι σιγά σιγά να ανεβαίνει ύστερα από τρία ή περισσότερα χρόνια συνέχισης της θεραπείας.

Οι ερευνητές τονίζουν στη δημοσίευσή τους ότι τα αποτελέσματά τους δεν αποδεικνύουν σε καμία περίπτωση ότι η διγοξίνη προκαλεί καρκίνο του μαστού σε κάποιες γυναίκες. Ακόμη όμως και αν αυτό ισχύει, επισημαίνουν, τα οφέλη της θεραπείας για τους καρδιοπαθείς συνήθως υπερτερούν του κινδύνου. 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.