«Επιθυμητή υπηρεσία» την χαρακτηρίζει ο υπουργός πολιτισμού - Εντονες οι διαμαρτυρίες από τους αναπηρικούς φορείς.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης των υπηρεσιών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που ανακοίνωσε ο υπουργός πολιτισμού Π. Γερουλάνος, δεν περιλαμβάνει ως “υποχρεωτική” την εξασφάλιση της προσβασιμότητας για τους ανθρώπους με αναπηρία.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, η δια νόμου θεσπισμένη υποχρέωση της καθολικής προσβασιμότητας μεταλλάσσεται σε προαιρετική υπηρεσία, μάλιστα δε εφαρμοστέα κατά προτεραιότητα μόνο σε δέκα χώρους! Τους μεγαλύτερους σε επισκεψιμότητα και τα προστατευόμενα από την UNESCOμνημεία. Η μετάλλαξη καταγγέλεται έντονα από τους αναπηρικούς φορείς που μέσω επιστολής της εθνικής συνομοσπονδίας ΑμεΑ εγκαλούν το ανακοινωθέν από τον Π. Γερουλάνο πρόγραμμα ως “πρόγραμμα αναχρονιστικό που καταστρατηγεί με βίαιο τρόπο θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία”.
Oι ακριβείς όροι μετάλλαξης του δια νόμου “υποχρεωτικού” της προσβασιμότητας είναι οι νεότευκτοι “επιθυμητή υπηρεσία” και “εξειδικευμένη υπηρεσία”. Πρόκειται για μιά αντίληψη περί προσβασιμότητας που την αντιλαμβάνεται ως “υπηρεσία τρίτης κατηγορίας” αποτιμά η συνομοσπονδία ΑμεΑ στην επιστολή της, “σε πλήρη αντιδιαστολή ευρισκόμενη με τα υποχρεωτικά από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία αναγκαία κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για να μπορούν οι πολίτες με αναπηρία να επισκέπτονται επί ίσοις όροις με κάθε άλλο πολίτη τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους”.
Εξαιρετικά αφιερωμένο στον υπουργό πολιτισμού από το αναπηρικό κίνημα είναι το άρθρο 30 της Διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ του ΟΗΕ με θέμα “Συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή, την αναψυχή, τον ελεύθερο χρόνο και τον αθλητισμό”. Σημειώνεται ότι η Σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί και κυρωθεί από την Ε.Ε. και είναι μέρος της ευρωπαίκής νομοθεσίας, η δε χώρα μας και δια στόματος του νυν πρωθυπουργού έχει επίσης δεσμευτεί για την επικύρωσή της.
“Σας γνωστοποιούμε το άρθρο 30 καίτοι θα πρεπε να το γνωρίζετε” επισημαίνει στον Π. Γερουλάνο η συνομοσπoνδία ΑμεΑ, “που μεταξύ άλλων αναφέρει ρητά ότι:
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες να συμμετέχουν, σε ίση βάση με τους άλλους στην πολιτιστική ζωή και λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλίζουν ότι τα άτομα με αναπηρίες:
α. απολαμβάνουν την πρόσβαση στο πολιτιστικό υλικό, με προσβάσιμες μορφές,
β. απολαμβάνουν την πρόσβαση σε τηλεοπτικά προγράμματα, ταινίες, θέατρο και σε άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, σε προσβάσιμες μορφές,
γ. απολαμβάνουν την πρόσβαση σε τόπους πολιτιστικών παραστάσεων ή υπηρεσιών, όπως θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους, βιβλιοθήκες και τουριστικές υπηρεσίες και, κατά το δυνατόν περισσότερο, απολαμβάνουν την πρόσβαση σε μνημεία και περιοχές εθνικής πολιτιστικής σημασίας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.