Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Τεστ αίματος ελέγχει την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Μετρά τα κυκλοφορούντα στο αίμα καρκινικά κύτταρα και υπόσχεται αποτελεσματικότερες θεραπείες.



Τεστ αίματος ελέγχει την εξέλιξη του καρκίνου του πνεύμονα
Η μέτρηση των κυκλοφορούντων στο αίμα καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα μπορεί να οδηγήσει σε χορήγηση των αποτελεσματικότερων θεραπειών για κάθε ασθενή

Λονδίνο

Η μέτρηση του αριθμού των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα που κυκλοφορούν στο αίμα ενός ασθενούς μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της επιθετικότητας του καρκίνου και στην πρόβλεψη για εφαρμογή της αποτελεσματικότερης δυνατής θεραπείας.

Αυτό αναφέρουν ερευνητές που εργάζονται για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Cancer Research UK ύστερα από μελέτη σε δείγματα αίματος 101 ασθενών με μη μικροκυταρικό καρκίνο του πνεύμονα (μορφή της νόσου που δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα στις θεραπείες). Οι επιστήμονες μέτρησαν στα δείγματα τον αριθμό των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων πριν και μετά την υποβολή των ασθενών σε έναν κύκλο χημειοθεραπείας.

Απλός και αποτελεσματικός έλεγχος 
Ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς που είχαν πέντε ή περισσότερα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα στην κυκλοφορία του αίματος εμφάνιζαν πολύ χειρότερα ποσοστά επιβίωσης – 4,3 μήνες κατά μέσο όρο σε σύγκριση με 8,1 μήνες στην ομάδα ασθενών που διέθετε λιγότερα από πέντε κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα στο αίμα.

Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Oncology», μαρτυρούν ότι η μέτρηση των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στο αίμα μπορεί να αποτελέσει έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου της απόκρισης των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα στις θεραπείες. Μάλιστα ο έλεγχος θα καθίσταται δυνατός μέσα στις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας επιτρέποντας στους γιατρούς να προχωρήσουν σε αλλαγές του θεραπευτικού σχήματος, εάν αυτό είναι αναγκαίο.

«Απαιτείται τώρα να δοκιμάσουμε τη μέθοδο σε μεγαλύτερους αριθμούς ασθενών. Εάν τα πρώτα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν από τις μεγαλύτερες δοκιμές, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε θεραπείες ‘κομμένες και ραμμένες’ στα μέτρα του κάθε ασθενούς» σημείωσε η Φιόνα Μπλάκχολ, γιατρός από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο The Christie του Μάντσεστερ που συμμετείχε στη μελέτη.

Προς νέες θεραπείες 
Ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε ετήσια βάση και συνδέεται με πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης καθώς στα δύο τρίτα των ασθενών η διάγνωση γίνεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο της νόσου. Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των περιπτώσεων της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου προκαλείται εξαιτίας του καπνίσματος ενώ λιγότεροι από το 15% των ασθενών επιβιώνουν για διάστημα που ξεπερνά την πενταετία από τη στιγμή της διάγνωσης.

Οι βρετανοί ερευνητές ελπίζουν ότι τα καινούργια ευρήματα θα οδηγήσουν μελλοντικά σε καλύτερα ποσοστά επιβίωσης μέσω της ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Όπως ανέφερε η Καρολάιν Ντάιβ από το Πανεπιστήμιο του Μάντεστερ που επίσης συμμετείχε στη μελέτη «εάν μελλοντικά μπορούμε να μετράμε τον αριθμό των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων πριν την υποβολή του ασθενή σε χημειοθεραπεία αλλά και αργότερα σε περίπτωση υποτροπής του καρκίνου, θα εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τις διαδικασίες που οδηγούν σε φαρμακοανθεκτικότητα και τελικώς θα επιτύχουμε να αναπτύξουμε καινούργιες, πιο αποτελεσματικές θεραπείες».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.