Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ακούμε καλά;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από την Εκπομπή "Όλα για την υγεία μου" που θα προβληθεί στις 26/3/2011 και ώρα 16:00 στο Mega.






- Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί δεν ακούει καλά;
Οι γονείς μπορούν να αντιληφθούν έγκαιρα εάν το παιδί έχει πρόβλημα με την ακοή. Σημάδια όπως το να ξυπνάει το παιδί από έντονους θορύβους (π.χ. τηλέφωνο, δυνατό χτύπημα πόρτας κ.τλ.) ή να μην ανταποκρίνεται στους ήχους (π.χ. εάν τρίψουμε ένα κομμάτι χαρτί πίσω από το αυτί και δεν γυρίσει ) πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς. Αν παρατηρηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στην ακοή του παιδιού, πρέπει να γίνει ακουολογικός έλεγχο, ο οποίος μπορεί να γίνει ακόμη και ένα μήνα μετά τη γέννηση.

- Μόνο οι θόρυβοι επηρεάζουν την ακοή μας;
Ο θόρυβος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ακοή μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο άνθρωπος μπορεί να ακούσει έως και 85 ντεσιμπέλ.
Ωστόσο, εκτός από τον θόρυβο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να βλάψουν (λιγότερο ή περισσότερο) την ακουστική μας ικανότητα. Αυτοί είναι: οι τραυματισμοί στο αυτί (π.χ. από κάποιο παιχνίδι), η υψηλή ένταση του ήχου στα ακουστικά που χρησιμοποιούμε για να ακούσουμε μουσική, οι λοιμώξεις και οι ωτίτιδες, ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων (π.χ. αντιβιοτικά), οι βουτιές στη θάλασσα και σε κάποιες περιπτώσεις τα αεροπορικά ταξίδια

- Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η απώλεια ακοής;
Συχνά, η απώλεια ακοής είναι σταδιακή και τις περισσότερες φορές την αντιλαμβάνεται όχι ο άνθρωπος που πάσχει αλλά το περιβάλλον του. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως απότομο βάρος στο αυτί, βουητό ή σφύριγμα, δυσανεξία στους ήχους, εμφάνιση ιλίγγου. Λόγω της μείωσης της ακουστικής ικανότητας, ο άνθρωπος που εμφανίζει το πρόβλημα αρχίζει να μιλάει πιο δυνατά, δυναμώνει περισσότερο από το φυσιολογικό την ένταση της τηλεόρασης, αν μιλάει κάποιος από μακριά δεν μπορεί να ακούσει όλες τις λέξεις αν κάποιος του μιλάει από μακριά, πλησιάζει πιο κοντά ή ρωτάει τι είπε εκείνος που μίλησε.

- Πως αντιμετωπίζεται η βαρηκοΐα;
Η βαρηκοΐα αντιμετωπίζεται ανάλογα με την βαρύτητά της. Τα φάρμακα ενδείκνυνται στις περιπτώσεις προσωρινής βαρηκοΐας. Τα ακουστικά, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας έχουν γίνει πλέον μικροσκοπικά, ενισχύουν την ακοή και δίνουν ποιότητα στον ήχο, δηλαδή κάνουν τον διαχωρισμό ανάμεσα σε ήχο και θόρυβο. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα μπορούν να επαναφέρουν την ακοή σε παιδιά με κώφωση, σε ενήλικες που έχασαν την ακοή τους και σε κωφάλαλους που ξέρουν χειλανάγνωση.
Το χειρουργείο ενδείκνυται σε συγκεκριμένες παθήσεις που προκαλούν βαρηκοΐα καθώς και στις περιπτώσεις που το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με κανένα άλλο τρόπο.
Στην αντιμετώπιση της βαρηκοΐας έχει θέση και η λογοθεραπεία, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην επικοινωνία όσων πάσχουν. Με τη βοήθεια της λογοθεραπείας τα παιδιά εκφράζονται και να αναπτύσσονται σε νοητικό επίπεδο ενώ οι ενήλικες αναπτύσσουν τις δεξιότητες ακρόασης.

- Ο ίλιγγος και η ζάλη μπορεί να σχετίζονται με την ακοή;
Το σύστημα της ακοής και της ισορροπίας του αιθουσαίου είναι ένα σύστημα. Το ένα επηρεάζει το άλλο και για αυτό το λόγο πρέπει να εξετάζονται πάντα και τα δυο μαζί.

-Τι είναι τα κοχλιακά εμφυτεύματα;
Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι ηλεκτρόδια τα οποία τοποθετούνται χειρουργικά μέσα στον κοχλία του αυτιού με σκοπό την αποκατάσταση της ακοής σε άτομα με κώφωση. Πέρα από το εσωτερικό τμήμα, αποτελούνται και από ένα εξωτερικό το οποίο μοιάζει με το κλασσικό ακουστικό βαρηκοΐας, που μεταφέρει τα ηχητικά ερεθίσματα μέσα στο αυτί.


Πηγή: http://www.megatv.com


Η εκπομπή έχει και υπότιτλους. Όποιος θέλει να την δει μπορεί να μπει στο επόμενο link: Εκπομπή ή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.