Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ποια είναι τα υπέρ της τηλεργασίας;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μείωση του λειτουργικού κόστους μιας επιχείρησης με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων της αναφέρονται ως τα βασικότερα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας, μιας μορφής εργασίας που σε χώρες όπως οι ΗΠΑ είναι αρκετά διαδεδομένη, ακόμη και για το δημόσιο τομέα.
Με τον όρο τηλεργασία, εννοούμε κάθε μορφή απασχόλησης, μερικής ή ολικής που επιτρέπει στον εργαζόμενο, να παράγει όλο το έργο που του ζητήθηκε, αποκλειστικά από το σπίτι του, ή από το φυσικό χώρο που επιλέγει ο ίδιος ή η ίδια η επιχείρηση (π.χ. ειδικά διαμορφωμένα σημεία σε απομακρυσμένες περιοχές), χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν η πληροφορική, οι τηλεπικοινωνίες και η τηλεματική.
Έρευνα της αμερικάνικης εταιρείας «Management Technology Associates» στις ΗΠΑ σε ένα σημαντικό αριθμό τηλεργαζόμενων και στελεχών επιχειρήσεων περιγράφει τα θετικά αποτελέσματα της τηλεργασίας ως εξής:

Για την εταιρεία:
1. Μείωση Κόστους: Προκύπτει κυρίως από τη μείωση του κόστους υπηρεσιών, τη μείωση απαιτούμενων από τον εταιρεία χώρων λόγω της μείωσης του προσωπικού. Δίδεται η δυνατότητα στις εταιρείες να επιλέξουν μέσα από μεγαλύτερη ομάδα ατόμων τους υποψήφιους συνεργάτες τους, τους χαρίζει ευελιξία και μείωση κόστους λειτουργίας.
2. Αύξηση παραγωγικότητας των εργαζόμενων μιας και δεν καταναλώνουν χρόνο για τη μεταφορά τους στο γραφείο και δεν αποσπούνται από το θορυβώδες περιβάλλον του γραφείου. Παρατηρήθηκε αύξηση της παραγωγικότητας που κυμαινόταν μεταξύ 10% και 40%.
3. Εφόσον η τηλεργασία εφαρμοστεί επιτυχώς και η επιλογή των ατόμων που θα τηλεργαστούν είναι ορθή, παρατηρείται αύξηση της υποκίνησης των εργαζομένων ως αντίδραση στην εμπιστοσύνη των εργοδοτών οι οποίοι υιοθέτησαν αυτόν τον ευέλικτο τρόπο εργασίας.
4. Διατήρηση δεξιοτήτων και εργασίας εκεί που σε αντίθετη περίπτωση ο εργαζόμενος λόγω αλλαγής τόπου διαμονής ο εργαζόμενος θα διέκοπτε τη συνεργασία του με την εταιρεία. Με τη χρήση της τηλεργασίας οι εργαζόμενοι μπορούν να διατηρούν την εργασιακή τους σχέση με την εταιρεία με τη μορφή της μερικής ή ολικής απασχόλησης.
5. Ενισχύεται η ευελιξία διαχείρισης προσωπικού. Σε εργασίες στις οποίες ο φόρτος εργασίας δεν είναι σταθερός, αλλά παρουσιάζει διακυμάνσεις, η τηλεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να γίνει καλύτερη εκμετάλλευση του χρόνου και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις εξαιτίας των μετακινήσεων.
6. Οι εταιρείες δεν επηρεάζονται από απεργίες στα μέσα μεταφοράς, κακές καιρικές συνθήκες και φυσικές καταστροφές.

Για τους εργαζόμενους: 
1. Μείωση κόστους μετακίνησης.
2. Νέες ευκαιρίες για εργασία γιατί δεν υπάρχει ο περιορισμός των αποστάσεων.
3. Καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογενειακής ζωής.
4. Ευέλικτο ωράριο εργασίας το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί στους προσωπικούς ρυθμούς του κάθε τηλεργαζόμενου.
5. Ευκαιρίες και δυνατότητες για part time εργασία.
6. Ευκαιρίες σε άτομα τα οποία ήταν έως τώρα αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας όπως άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες, γονείς σε μονογονικές οικογένειες και γενικά άτομα που για κάποιους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα από το σπίτι τους.
7. Δημιουργία νέων επιχειρήσεων – ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με βάση την τηλεργασία.
Βεβαίως, όπως επισημαίνεται σε διάφορες έρευνες υπάρχουν και σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα. Πολλές φορές η οργάνωση μιας επιχείρησης μπορεί να μην επιτρέπει την άμεση εφαρμογή της τηλεργασίας. Η διοίκηση ατόμων που τηλεργάζονται απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες από τους προϊσταμένους τους, ενώ είναι πιο δύσκολο να γίνουν αντιληπτά και αποδεκτά από τηλεργαζόμενους, η κουλτούρα και οι σκοποί της επιχείρησης.
Επίσης η μορφή αυτή εργασίας δεν είναι κατάλληλη για όλα τα άτομα. Υπάρχουν εργαζόμενοι που χρειάζονται άμεση καθοδήγηση και έλεγχο για να αποδώσουν στην εργασία τους. Υπολογίζεται ότι μόνο το 40% των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς.

Στοιχεία για Ευρώπη
Σύμφωνα με σχετική αναφορά του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών) η τηλεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι σε σύνολο 220 εκατ. εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου τα 20 εκατ. δουλεύουν εξ αποστάσεως.
Με βάση άλλα στοιχεία, τα υψηλότερα ποσοστά τηλεργασίας παρατηρούνται στην Τσεχική Δημοκρατία και στη Δανία. Ποσοστά άνω του μέσου όρου καταγράφονται στις χώρες της Μπενελούξ (Βέλγιο, Κάτω Χώρες και Λουξεμβούργο), στα σκανδιναβικά κράτη (συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας) και σε αρκετά νέα κράτη μέλη.

Στις ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, η τηλεργασία είναι αρκετά διαδεδομένη. Το ποσοστό μάλιστα των κρατικών υπαλλήλων που περιστασιακά εργάζονται από το σπίτι έναντι αυτών του ιδιωτικού τομέα είναι διπλάσιο. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία το 5,7% των εργαζομένων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση τουλάχιστον μία φορά το μήνα δουλεύει εξ αποστάσεως. Το αντίστοιχο ποσοστό στον ιδιωτικό τομέα είναι μόλις 2,4%.

Παγκόσμια μελέτη
Βάσει παγκόσμιας μελέτης την οποία εκπόνησε η αμερικανική εταιρεία ερευνών ΙnsightΕxpress για λογαριασμό της εταιρείας του κλάδου πληροφορικής Cisco, έξι στους δέκα εργαζομένους πιστεύουν ότι η παρουσία τους στο γραφείο δεν είναι πλέον αναγκαία για να είναι παραγωγικοί.
Όπως διευκρινίζεται στη μελέτη, η επιθυμία των εργαζομένων να δουλεύουν εν κινήσει και να είναι ευέλικτοι όσον αφορά στην πρόσβασή τους σε εταιρικά δεδομένα είναι τόσο ισχυρή ώστε το ίδιο ποσοστό εργαζομένων θα επέλεγε εργασίες που πληρώνουν λιγότερο, αλλά προσφέρουν πρόσβαση στα εταιρικά δεδομένα εκτός γραφείου, έναντι καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας οι οποίες στερούνταν ευελιξίας.
Το συμπέρασμα αυτό, σύμφωνα με τη Cisco, δίνει μια πραγματική εικόνα των προσδοκιών, των απαιτήσεων και της συμπεριφοράς των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η μελέτη, η οποία περιλαμβάνει συνεντεύξεις με 2.600 εργαζομένους από 13 χώρες, έδειξε ακόμη ότι δύο στους τρεις εργαζομένους (66%) πιστεύουν ότι το τμήμα Πληροφορικής της επιχείρησης που εργάζονται θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή- προσωπική ή εταιρική- για πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα, εφαρμογές και δεδομένα οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή.

Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η τηλεργασία δεν έχει ακόμα σημαντική ανάπτυξη, καθώς μεταξύ άλλων το νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει προσαρμοστεί, ώστε να κατοχυρώνει επιχείρηση και εργαζόμενο. Οι περισσότερες μορφές τηλεργασίας είναι άτυπες και στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτουν περιοδικές ανάγκες του εργαζόμενου ή του εργοδότη.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με την έκταση της τηλεργασίας, ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι μόνο το 1,1% των εταιρειών χρησιμοποιούν μια τέτοια εργασιακή πρακτική.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ – tigoum@naftemporiki.gr

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.