Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Πιο επικίνδυνα τα εγκεφαλικά όταν συμβαίνουν Σαββατοκύριακο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, οι ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό στη διάρκεια κάποιου Σαββατοκύριακου και εισάγονται σε νοσοκομείο τη Δευτέρα έχουν χειρότερη εξέλιξη και πιο συχνά καταλήγουν, σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό τις καθημερινές ημέρες.

Η μελέτη επισημαίνει ότι οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο υποθέτει ότι όσοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα εγκεφαλικού περιμένουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο από Δευτέρα, γεγονός που επιδεινώνει τελικά την κατάστασή τους.

Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, απομόνωσαν τα περιστατικά που έκαναν εισαγωγή στο νοσοκομείο κατά το διήμερο της αργίας και πάλι διαπίστωσαν ότι - για ανεξήγητους λόγους - όσοι παθαίνουν εγκεφαλικό μέσα στο Σαββατοκύριακο έχουν 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στις επόμενες επτά μέρες, σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.
Η έρευνα έγινε από γιατρούς τους Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο, υπό τη δρα Μόιρα Καπράλ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology. Οι ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν περίπου 21.000 περιστατικά που έκαναν εισαγωγή σε νοσοκομεία μεταξύ 2003-2008,  ανέφεραν ότι το εν λόγω φαινόμενο μπορεί εν μέρει να οφείλεται και σε πιθανή πτώση της παρεχόμενης νοσοκομειακής φροντίδας κατά το Σαββατοκύριακο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ένα ανάλογο «σύνδρομο του Σαββατοκύριακου» όσον αφορά στη σοβαρότητα των εμφραγμάτων, αλλά και των εγκεφαλικών σε άλλες χώρες.

Οι Καναδοί ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ασθενείς που νιώθουν συμπτώματα εγκεφαλικού δεν πρέπει να καθυστερούν την εισαγωγή τους, καθώς μπορεί να πάθουν επιπλοκές. Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου μετά τα εμφράγματα και τον καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.