Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ασπίδα για την ανάπτυξη του παιδιού το ψάρι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και καλά λιπαρά οξέα. Αυτοί είναι οι λόγοι που γιατροί και διατροφολόγοι συνιστούν να εντάξουμε από νωρίς στη διατροφή των παιδιών το ψάρι.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Έθνους” παρότι αρκετοί γονείς φοβούνται να δώσουν ψάρι σε μωρά και νήπια για το φόβο των αλλεργικών αντιδράσεων, αυτή η τροφή συνδέεται με την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και βάζει καλές βάσεις για τη σωστή εξέλιξη του παιδιού. 

Η πρώτη γνωριμία του παιδιού με το ψάρι μπορεί να ξεκινήσει με μπακαλιάρο που έχει μαλακό κρέας και λίγα κόκκαλα και παράλληλα μεγάλη διατροφική αξία. Αν δεν υπάρξει αλλεργική αντίδραση, οι γονείς μπορούν να βάλουν στο μενού και βραστό λαβράκι, γλώσσα, πεσκανδρίτσα, ροφό και σφυρίδα, πάντα περασμένα στο μπλέντερ. Μετά τους έξι μήνες που το παιδί μπορεί να καταναλώσει και στερεά τροφή, προτείνεται η προσθήκη λευκού ψαριού πολτοποιημένα και μετά τους εννιά μήνες βρασμένο και σε μικρά κομματάκια.

Από το πρώτο έτος και μετά οι γιατροί συνιστούν το παιδί να τρώει ψάρι μία φορά την εβδομάδα. Σύμφωνα με διατροφολόγους που μιλούν στο Έθνος από τα λευκά ψάρια καλύτερα θεωρούνται ο μπακαλιάρος και η γλώσσα, που είναι αρκετά μαλακά και πλούσια σε βιταμίνες Α και D, οι οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες στο συκώτι τους, ενώ από τα λιπαρά ψάρια το ιδανικό είναι να προστεθούν στη διατροφή των παιδιών πρώτα ο σολομός, το λαβράκι και η πέστροφα, καθώς δεν περιέχουν πολλά κόκαλα και είναι εύκολο να καθαριστούν. 

Αυτά τα ψάρια είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την καλή λειτουργιά του εγκεφάλου, της καρδιάς και των αρθρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ψάρια που κρίνονται ακατάλληλα για τα μωρά καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Τέτοια είναι τα μεγάλα ψάρια τα οποία συνιστάται να μην περιλαμβάνονται στη διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών. Περισσότερο ακατάλληλα είναι ο ξιφίας, το πλακολεπιδόψαρο, ο κιτρινόπτερος τόνος και το σαλάχι. 


Πηγή: http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.