Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Αναστολή των επεμβάσεων κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε μια εποχή που η νοσογόνος παχυσαρκία εξελίσσεται σε απειλή για τη ζωή, στη χώρα μας αναστέλλεται  η αντιμετώπισή της με λαπαροσκοπικές επεμβάσεις (τεχνολογικά εξελιγμένη χειρουργική που επιτρέπει τη διενέργεια πολύπλοκων επεμβάσεων χωρίς τομές με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων και video). Το κόστος των υλικών που δικαιολογούν τα ασφαλιστικά ταμεία υπολείπεται κατά πολύ, από το πραγματικό κόστος μιας ασφαλούς λαπαροσκοπικής επέμβασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να χειρουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων.
Όπως επισήμανε ο στρατιωτικός ενδοκρινολόγος, Σιδέρης Δελαρούδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή το 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, που θα πραγματοποιηθεί από 4-6 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας  απ΄ ό,τι οι ανοιχτές επεμβάσεις.
Ο κ. Δελαρούδης πρόσθεσε ακόμη ότι ένα στα δέκα άτομα που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία, χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης.
 «Η παχυσαρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα κοινωνικό και εθνικό, που δεν του έχουμε δώσει όμως τη δέουσα σημασία. Είναι γνωστό από χρόνια, ότι η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη πανευρωπαϊκά σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, κάτι που έχει ως φυσικό επακόλουθο την αυξημένη επίπτωση της παχυσαρκίας και στους ενήλικες», επισήμανε ο γενικός αρχίατρος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, Χαράλαμπος Μπερμπερίδης.
Όπως ανάφερε ο κ.Μπερμπερίδης, το 33% των ενηλίκων ανδρών και το 28% των ενηλίκων γυναικών στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον υπέρβαροι, ενώ περίπου το 10% από αυτούς είναι νοσογόνα παχύσαρκοι (δείκτης μάζας σώματος >40) και θα χρειασθούν κάποια μορφή χειρουργικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.