Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Τραγική η κατάσταση στην Κέρκυρα από τα σκουπίδια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τεράστια είναι τα προβλήματα στην Κέρκυρα, με τα σκουπίδια να «πνίγουν» πλέον το νησί.

Οι τουριστικοί φορείς της Κέρκυρας απευθύνουν έκκληση για λύση στο ολοένα και διογκούμενο πρόβλημα των σκουπιδιών, καθώς, από τη στιγμή που έκλεισε η μοναδική χωματερή του νησιού στην περιοχή Τεμπλόνι και βουνά σκουπιδιών δημιουργούνται σε κάθε γωνία απειλώντας πρωτίστως τη δημόσια υγεία, αλλά και καταστρέφοντας την τουριστική του εικόνα.

Όπως αναφέρει το traveldailynews.gr, ο Εμπορικός Σύλλογος Ν. Κερκύρας, η Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, η Μαρίνα Γουβιών ΑΕ και ο Σύνδεσμος Επαγγελματικών Σκαφών άνευ Μόνιμου Πληρώματος είναι μόνο μερικοί από τους τουριστικούς φορείς που διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα, λόγω του κλεισίματος της χωματερής του νησιού.

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και κοινοποίηση στους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, τονίζουν εναγωνίως ότι η τουριστική Κέρκυρα είναι πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με χιλιάδες τόνους απορριμμάτων σε κάθε γωνία της.

Η επιστολή αναφέρει:

“Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Το κλείσιμο της μοναδικής χωματερής εναπόθεσης των απορριμμάτων όλου του Νομού της Κέρκυρας, από την προηγούμενη βδομάδα δημιουργεί εν μέσω της τουριστικής περιόδου, τη μεγαλύτερη ωρολογιακή βόμβα για την υγεία των κατοίκων και κυρίως των χιλιάδων επισκεπτών μας από κάθε γωνία της γης! Τα ξενοδοχεία μας αδυνατούν πλέον να κρατήσουν πέραν του δεκαημέρου τα απορρίμματα στα ψυγεία και στους αποθηκευτικούς τους χώρους, αφού και αυτά γέμισαν ασφυκτικά.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Δήμου, της Περιφέρειας και των κατοίκων και συλλόγων της περιοχής Τεμπλονίου και περιχώρων, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε λύση του προβλήματος με αποτέλεσμα η τουριστική Κέρκυρα να είναι πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με χιλιάδες τόνους απορριμμάτων σε κάθε γωνία της και οι επισκέπτες να αποτυπώνουν τη θλιβερή – επικίνδυνη αυτή κατάσταση, σε φωτογραφίες που πλήττουν την εικόνα όχι μόνο του νησιού, αλλά και της χώρας μας.Οι τουριστικοί, εμπορικοί, επιχειρηματικοί φορείς και το Επιμελητήριο της Κέρκυρας σας καλούν στο πλαίσιο της πολιτικής σας ευθύνης να προβείτε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την προστασία της υγείας τόσο των κατοίκων όσο και των χιλιάδων επισκεπτών μας, έτσι ώστε να αποτραπεί η ολική καταστροφή του προϊόντος μας”.Δήμαρχος Κέρκυρας: Θέμα της κεντρικής πολιτείας να αποφασίσει

Η περαιτέρω συσσώρευση απορριμμάτων δημιουργεί υγειονομικό πρόβλημα και πλήττει την οικονομία του νησιού αναφέρει ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τον οδικό χάρτη αποκατάστασης του Τεμπλονίου και εξαίρεσής του από τη χωροθέτηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Απέδωσε στην απόφαση συνέχισης της κατάληψης «βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά που στόχο έχουν την καταστροφή της Κέρκυρας κοινωνικά και οικονομικά» επισημαίνοντας ότι πλέον «είναι θέμα της κεντρικής πολιτείας να αποφασίσει πως θα λυθεί το ζήτημα».

Αποφάσισαν τη συνέχιση του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

Εν τω μεταξύ, τη συνέχιση του αποκλεισμού του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αποφάσισε η έκτακτη Λαϊκή συνέλευση κατοίκων και Συλλογικοτήτων της Μέσης Κέρκυρας την περασμένη Δευτέρα. Στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται:

“Στην Έκτακτη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη χωματερή με τη συμμετοχή κατοίκων και Συλλογικοτήτων της Μέσης Κέρκυρας, αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση του αποκλεισμού της χωματερής.

Αρνούμαστε να δεχτούμε ή να διαπραγματευτούμε τον “οδικό χάρτη”, έτσι όπως συντάχτηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεωρώντας ότι προσβάλει τη νοημοσύνη μας και τη νοημοσύνη του Κερκυραίου πολίτη, αοριστολογώντας και μη θέτοντας χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των υποσχέσεων.

Ούτως ή άλλως, η αναφορά και μόνο στην τοποθέτηση του συνόλου των μηχανημάτων του δεματοποιητη στο χώρο της χωματερής μα βρίσκει κάθετα αντίθετους, όσο για την ανάθεση στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο προς αναζήτηση νέας χωροθέτησης για τη μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων θεωρούμε δεδομένο ότι η βεβαρημένη και μολυσμένη περιοχή της Μέσης Κέρκυρας δε θα βρίσκεται μέσα στις επιλογές τους.

Από την άλλη, η αναφορά στον ΧΥΤΑ της Λευκιμμης ήταν παντελώς άστοχη, γιατί είναι κάτι που δεν αφορούσε τη συνάντηση μας και δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα συζητήσουμε για το θέμα αυτό.

Τέλος, έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιήσουν χρηματοδοτήσεις και να αναζητήσουν προγράμματα προς αποκατάσταση της πληττόμενης περιοχής και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρουσιάζουν την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη της περιοχής ως χάρη και δέλεαρ προς τους κατοίκους για να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Σε κάθε περίπτωση εμμένουμε στα αιτήματα που κοινοποιήσαμε με το προηγούμενο δελτίο Τύπου της 18ης Ιουνίου 2016, στο οποίο απαιτούσαμε:

Το οριστικό κλείσιμο της χωματερής της Κέρκυρας και την άμεση αποκατάσταση της και συγχρόνως την άμεση κινητοποίηση όλων των φορέων του νησιού, προκειμένου να ανευρεθεί μια εφικτή και οριστική λύση.
Την άμεση αλλαγή χωροθέτησης της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Την άμεση ανάκληση των θετικών γνωμοδοτήσεων του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου επί της ΜΠΕ του μεσοπρόθεμου και της ΟΕΔΑ”.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.