Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Τι αλλάζει στους φόρους από σήμερα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η εγκύκλιος για την εφαρμογή των μέτρων.

Σειρά αυξήσεων σε καταναλωτικά προϊόντα και σε υπηρεσίες επιφέρει από σήμερα, Τετάρτη, η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε 11 νησιά.

Ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία θα ισχύσει από 1-1-2018, ενώ το τέλος σταθερής τηλεφωνίας μετατίθεται για την 1-7-2017.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο από την 1η Ιουνίου:

- Καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος. Σε όλα αυτά τα νησιά, ο κανονικός συντελεστής θα διαμορφωθείαπό το 16% που είναι σήμερα στο 24%, δηλαδή 8 μονάδες επάνω.

- Οι αυξήσεις του ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσουν αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης. Από τον κατάλογο των ανατιμήσεων από την αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ εξαιρούνται κατά βάση οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και ύδρευσης που μένουν στον ΦΠΑ 13% (αν και κατά ένα μέρος τους επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%). Θα αυξηθούν όμως χιλιάδες άλλα προϊόντα και υπηρεσίες αφού ΦΠΑ 24% επιβάλλεται:
στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία
σε κονσέρβες, ζυμαρικά γεμιστά, Φρυγανιές- Ψωμί τοστ, Μπισκότα- Σοκολάτες, Παγωτά, Σάλτσες, Μαρμελάδες, Καφέ- Κακάο-Τσάι,
Μαργαρίνες, Αναψυκτικά- Χυμούς
Ρούχα- Παπούτσια
Καύσιμα
Ηλεκτρονικά- Ηλεκτρικά είδη
Εστιατόρια
Μεταφορές κλπ.

- Θεσπίζεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

- Αυξάνεται ο ΕΦΚ στην μπίρα σε 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας ( από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα). Επίσης αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα, ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπίρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως. Οι λιανικές τιμές αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά 20 λεπτά το κουτάκι.

- Εφαρμόζονται νέα τέλη ταξινόμησης στα αυτοκίνητα τα οποία συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Από 1η Ιουνίου τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ. θα υπολογίζονται με βάση την λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους. Ειδικότερα τα νέα τέλη ταξινόμησης, είναι τα ακόλουθα:
4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ
8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
16%% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.

Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θεσπίζεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5%. Τα τέλη ταξινόμησης θα αυξάνονται:
10% για εκπομπές ρύπων από 121 έως και 140 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο
20% για εκπομπές ρύπων από 141 έως και 160 γραμμάρια
30% για ρύπους από 161 έως 180 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο
40% για ρύπους από 181έως και 200 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και
60% για ρύπους από 201 έως και 250 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.
100% για ρύπους άνω των 250 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.

- Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη αυξάνεται από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Η επίπτωση επί της τελικής τιμής εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 5 λεπτών ανά λίτρο.

Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (εκτιμάται ότι επιβάρυνση θα ανέλθει σε 8 λεπτά ανά λίτρο).

Στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ ( επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο).

Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Από 1η Ιουλίου 2017 θεσπίζεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι από 1η Ιουλίου 2017 θεσπίζεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος. και φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
Οι φόροι στα τσιγάρα

Α) Τσιγάρα. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1ατου άρθρου 60του ως άνω σχεδίου νόμου,ο προβλεπόμενος από τις διατάξεις της περίπτωσης β) της παραγράφου 1 του άρθρου 97 του ν.2960/2001 συντελεστής του αναλογικού φόρου που επιβάλλεται στα τσιγάρα καιτα προϊόντα που εξομοιώνονται με αυτά, ο οποίος υπολογίζεται στην τιμή λιανικής πώλησης χιλίων (1.000) τεμαχίων τσιγάρων (1 Υορολογική Μονάδα), ορίζεται σε ποσοστό 26%, αντί του 20% που ισχύει σήμερα.

Β) Λεπτοκομμένος Καπνός. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1β του άρθρου 60του ως άνω σχεδίου νόμου,ο προβλεπόμενος από τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 97 του ν.2960/2001 συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης(Ε.Υ.Κ.), ο οποίος υπολογίζεται ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους,ορίζεται στα 170 ευρώαντί των 156,70 ευρώ που ισχύει σήμερα. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις στη φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με την παράγραφο 4του άρθρου 60του κοινοποιούμενου σχεδίου νόμου. Μέχρι την ημερομηνία έναρξης των νέων συντελεστών Ε.Υ.Κ.,οι υπόχρεοι για την καταβολή του Ε.Υ.Κ. του άρθρου 101 του ν.2960/2001 Ε.Σ.Κ.,που επιβάλλεται στα τσιγάρα και στον λεπτοκομμένο καπνό, θέτουν σε ανάλωση κάθε μήνα ποσότητα των εν λόγω προϊόντων, όχι μεγαλύτερη από την ποσότητα που αντιστοιχεί στον μέσο όρο των μηνιαίων αναλώσεών τους κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού. Για την εφαρμογή της εν λόγω μεταβατικής διάταξης, τα αρμόδια Τελωνεία για την φορολογία των βιομηχανοποιημένων καπνών,υποχρεούνται ανά μήνα να ελέγχουν και να παρακολουθούν ανά υπόχρεο, τις αναλωθείσες ποσότητες των εν λόγω προϊόντων, από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου έως 31.12.2016,έτσι ώστε οι ποσότητες αυτές να μην υπερβαίνουν το μέσο όρο των μηνιαίων αναλώσεών τους κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Δείτε εδώ ολόκληρη την εγκύκλιο

-------------

«Έμφραγμα» στην αγορά από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

Έμμεση μείωση μισθών καταγγέλλουν οι καταναλωτές - Για μείωση προσωπικού προειδοποιούν οι καταστηματάρχες.

Φόβους για μείωση της κατανάλωσης αλλά και για κερδοσκοπικά φαινόμενα στην αγορά φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, από σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου.

Η αύξηση του ΦΠΑ προκαλεί έμφραγμα στους καταναλωτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον νέο συντελεστή ως έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων, ωστόσο, έμποροι και καταστηματάρχες δείχνουν πρόθυμοι να απορροφήσουν οι ίδιοι την αύξηση, αφήνοντας νέα περιθώρια μείωσης του ήδη συμπιεσμένου ποσοστού του κέρδους τους.

«Θα το απορροφήσουμε, φυσικά, θα το πληρώσουμε εμείς», δηλώνει στην κάμερα του newsbeast.gr ιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή πως πρέπει ο συντελεστής να παραμείνει στο 24% και να μην πάει στο 50%!

Άλλοι προειδοποιούν ότι η αύξηση του ΦΠΑ ενδεχομένως να τους αναγκάσει να μειώσουν το προσωπικό τους. «Καταλαβαίνετε ότι επηρεάζει και τη μισθοδοσία. Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.