Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Επιστήμονες φτιάχνουν ανθρώπινα όργανα μέσα σε χοίρους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος να αντιμετωπιστεί η έλλειψη οργάνων σε δότες.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ προσπαθούν να αναπτύξουν μέσα σε χοίρους ανθρώπινα όργανα, όπως πάγκρεας, που προορίζονται για μεταμόσχευση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οργάνων από δότες.

Ήδη οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Πάμπλο Ρος, σύμφωνα με το BBC, έχουν πετύχει να δημιουργήσουν έμβρυα-χίμαιρες, που είναι εν μέρει άνθρωποι. Στην ελληνική μυθολογία οι χίμαιρες ήταν πλάσματα που το σώμα τους αποτελείτο από διαφορετικά ζώα.

Οι επιστήμονες συνδύασαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και DNA χοίρων, επιτρέποντας στα χιμαρικά έμβρυα να γεννηθούν και να αναπτυχθούν έως 28 μέρες, τερματίζοντας στη συνέχεια το πείραμα και αναλύοντας τους ιστούς που στο μεταξύ είχαν αναπτυχθεί. Και άλλες ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει χιμαιρικά έμβρυα χοίρων-ανθρώπων, αλλά καμία έως τώρα δεν είχε επιτρέψει στα έμβρυα να γεννηθούν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ζώα αυτά με τα ανθρώπινα όργανα θα μοιάζουν εξωτερικά με χοίρους και θα συμπεριφέρονται όπως κάθε άλλος χοίρος, θα αποτελούν όμως πηγή οργάνων για μεταμοσχεύσεις που θα σώζουν τη ζωή ανθρώπων.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικά και δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν χρηματοδοτικά την εν λόγω έρευνα, εωσότου γίνουν πιο σαφείς οι πιθανές επιπτώσεις. Ένας φόβος είναι μήπως τα ανθρώπινα κύτταρα καταλήξουν στον εγκέφαλο του ζώου και επηρεάσουν τη συμπεριφορά του, πράγμα που κατά κάποιο τρόπο θα έκανε τους χοίρους πιο ανθρώπινους.

Ο Ρος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να αναπτυχθεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, αλλά είναι κάτι που θα το διερευνήσουμε». Οι ερευνητές σχεδιάζουν την ανάπτυξη σε χοίρους πολλών άλλων ανθρωπίνων οργάνων εκτός από πάγκρεας, όπως καρδιά, ήπαρ, νεφρά, πνεύμονες κ.α.

Ο καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς δήλωσε ότι, χάρη στις νέες τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας όπως η CRISPR, είναι δυνατό να διασφαλισθεί ότι τα ανθρώπινα όργανα των χοίρων θα είναι καθαρά και υγιή, ανώτερα ακόμη και από αυτά των ανθρώπων δωρητών.

Από την άλλη, οι ακτιβιστές υπέρ της προστασίας των ζώων θεωρούν ότι μια τέτοια προοπτική ανοίγει ένα νέο πεδίο βασάνων για τα πειραματόζωα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.