Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Η αντίδραση της Ελληνικής Εταιρείας Αιματολογίας-Ογκολογίας για την μετάβαση ασθενών στο εξωτερικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαφωνεί με τις εκκλήσεις οικογενειών για επείγουσα συλλογή χρημάτων για πρόσθετη αγωγή στο εξωτερικό.

Την αντίδραση της Ελληνικής Εταιρείας Αιματολογίας-Ογκολογίας προκάλεσαν οι καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που αφορούν εκκλήσεις οικογενειών για επείγουσα συλλογή χρημάτων, προκειμένου παιδιά και έφηβοι, με μη ανταποκρινόμενες στη θεραπεία μορφές καρκίνου, να μεταβούν στο εξωτερικό για πρόσθετη αγωγή.

Οι παρεμβάσεις αυτές, που πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με τους επικεφαλείς της εταιρείας, λαμβάνουν χώρα χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς δημιουργώντας ταυτόχρονα την αίσθηση στην κοινή γνώμη πως «η μόνη θεραπεία που θα μπορούσε να δώσει σοβαρές ελπίδες για να συνεχίσει να ζει ένα παιδί με καρκίνο είναι η μετάβαση στο εξωτερικό» , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει συγκεκριμένη καταχωρημένη ανακοίνωση.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας σε ανακοίνωση της τονίζει,ότι, «παιδιά και έφηβοι με καρκίνο πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένη ομάδα σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές με προσανατολισμό ολιστικής, συντονισμένης προσέγγισης απολαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες της κλασικής υψηλού επιπέδου φροντίδας».

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες , στην Ελλάδα λειτουργούν οργανωμένα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας όπου οι ασθενείς θεραπεύονται δωρεάν.

«Τα Τμήματα αυτά στελεχώνονται από έγκριτους και έμπειρους συναδέλφους Αιματολόγους - Ογκολόγους με εξειδικευμένη εκπαίδευση, υποστηρίζονται από αντίστοιχες παιδιατρικές υπο-ειδικότητες και μονάδες, προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα στο παιδί και έφηβο με καρκίνο. Στα πλαίσια αυτά, το παιδί με καρκίνο στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με βάση τις αντίστοιχες διεθνείς και σύγχρονες προδιαγραφές.

Συμβαίνει σπάνια, να είναι απαραίτητη μία εξειδικευμένη, επιβεβαιωμένα αποτελεσματική, αγωγή ή παρέμβαση που δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα. Τότε οι θεράποντες ιατροί συντονίζουν την μετάβαση των παιδιών σε γνωστής εμπειρίας εξειδικευμένα κέντρα σε Ευρώπη ή Αμερική, του Δημόσιου ή Ακαδημαϊκού Τομέα Υγείας (και όχι κατευθυνόμενα στον ιδιωτικό τομέα του εξωτερικού όπως δυστυχώς παρατηρείται τελευταία). Η μετάβαση των μικρών ασθενών μας σε Δημόσια Νοσοκομεία του εξωτερικού, γίνεται σε αυτή την περίπτωση, με πλήρη κάλυψη των δαπανών από το κράτος και μετά από απόφαση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου, μετά από συνεννοήσεις και εισήγηση των γιατρών τους».

Η Ελληνική Εταιρεία Αιματολογίας-Ογκολογίας, τονίζει επίσης ότι οι θεράποντες ιατροί ενδιαφέρονται περισσότερο από κάθε άλλον εμπλεκόμενο για την, κατά το δυνατό και με καλύτερο τρόπο, επιτυχή έκβαση των μικρών ασθενών τους.

«Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σαφές ότι, αν οπουδήποτε στον κόσμο υπήρχε αποδεδειγμένα αποτελεσματική ΜΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ θεραπεία και η οποία δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα μας, ο ασθενής θα έπαιρνε έγκριση μετάβασης σε αντίστοιχο κέντρο του Δημοσίου, οπουδήποτε στον κόσμο, προκειμένου να τύχει της απαραίτητης φροντίδας για την ίαση του. Δυστυχώς, για την ώρα, δεν υπάρχει κέντρο σε ολόκληρο τον κόσμο που να μπορεί να θεραπεύσει όλους (100%) τους ασθενείς με καρκίνο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το παιδί με καρκίνο έχει ένα χρόνιο νόσημα, που χρειάζεται διαχρονική και συνεχή αντιμετώπιση και όχι απλά περιστασιακή εκτίμηση, εξηγούν οι επιστήμονες και προσθέτουν ότι κάθε προσφορά ιατρικής γνώμης είναι ευπρόσδεκτη αλλά για να είναι χρήσιμη και ουσιαστικά αποτελεσματική, οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες δεοντολογίας της Ιατρικής επιστήμης που προϋποθέτουν κατ' αρχάς, ενημέρωση και επικοινωνία με τους θεράποντες.

«Σε αντίθετη περίπτωση, αναπόφευκτα μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη θεραπεία και προστριβές από απρόσφορες ενέργειες, που προκαλούν πρόσθετη ανασφάλεια και άγχος στους γονείς», καταλήγουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.