Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΕΣΑμεΑ: Το αναπηρικό κίνημα χαιρετίζει την απόφαση - σταθμό για την προσβασιμότητα του Διαδικτύου στην Ευρώπη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 05.05.2016


Αρ. Πρωτ.: 735

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. και το EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία) χαιρετίζουν τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ε. Επιτροπή) σχετικά με την προτεινόμενη Οδηγία για την προσβασιμότητα των ιστοσελίδων (Directive on web accessibility). Είναι ένα κρίσιμο ορόσημο για την επίτευξη μιας ψηφιακής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, στην οποία 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία θα μπορούν να συμμετέχουν σε ισότιμη βάση με τον γενικό πληθυσμό. Οι δημόσιες ιστοσελίδες και εφαρμογές δεν θα μπορούν πια να αποκλείουν κανέναν.

Με βάση το άρθρο της ευρωβουλευτή Dita Charanzová, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για (την Οδηγία για την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό, και το δελτίο τύπου της Ε. Επιτροπής (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-1654_el.htm )το EDF, μαζί με την Ε.Σ.Α.μεΑ. και όλες τις ευρωπαϊκές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι οι βασικές απαιτήσεις και προσδοκίες του αναπηρικού κινήματος για αυτό το κρίσιμο κομμάτι της νομοθεσίας έχουν εισακουστεί και ληφθεί υπόψη. Μόλις το τελικό κείμενο γίνει δημόσιο, ελπίζουμε σε μια ταχεία έγκριση από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, καθώς και σε μια ταχεία και αποτελεσματική μεταφορά και εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο.

Η νομοθεσία αυτή είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για τα άτομα με αναπηρία: οι ιστοσελίδες όλων των φορέων του δημόσιου τομέα και οι εφαρμογές (apps) των κινητών θα γίνουν προσβάσιμες, όπως και τα ηλεκτρονικά έγγραφα και τα πολυμέσα. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν θα είναι προσβάσιμες, οι ιστοσελίδες του δημοσίου τομέα θα οφείλουν εξήγηση - με μια υποχρεωτική δήλωση προσβασιμότητας. Οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μηχανισμό με τον οποίο θα ζητούν το μη προσβάσιμο περιεχόμενο. Η τακτική παρακολούθηση και η υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη έχουν επίσης συμφωνηθεί και είναι απαραίτητα για την επιτυχία αυτής της νομοθεσίας.

Τα τελευταία τρία χρόνια το EDF σε συνεργασία με τα μέλη του και με άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, πίεσε σκληρά για τη βελτίωση της αρχικής πρότασης της Επιτροπής που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2012. Εκείνη η πρόταση περιλαμβάνεται μόνο 12 ιστοσελίδες δημοσίων υπηρεσιών και πολύ ήπια μέτρα επιβολής. Χάρη στη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, μια πραγματικά διαχρονική και ουσιαστική οδηγία μπορεί να εγκριθεί τους επόμενους μήνες, προωθώντας ουσιαστική αλλαγή στις ζωές των ατόμων με αναπηρία.

Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του EDF προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η προσβασιμότητα είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μια προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην κοινωνία, για την εκπαίδευση, για την απασχόληση, καθώς και για την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Η παρούσα Οδηγία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με. αναπηρία εντός της ΕΕ. Η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της θα πρέπει να καταστήσουν προσβάσιμες όλες τις ιστοσελίδες του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχονται μέσω του διαδικτύου, και μέσω των εφαρμογών. Η παρούσα Οδηγία προβλέπει ένα εναρμονισμένο τρόπο για να γίνει αυτό εντός της ΕΕ, κάτι που θα βοηθήσει και την ΕΕ και τα κράτη μέλη στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρία».

Δυστυχώς κάποιες εξαιρέσεις στην προσβασιμότητα παραμένουν στην Οδηγία, όπως για παράδειγμα μένουν εκτός οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και το οπτικοακουστικό streaming, και ως εκ τούτου το EDF θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ότι οι σημαντικές και συμπληρωματικές νομοθεσίες της ΕΕ, όπως η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας και η αναθεώρηση της Οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας θα αντιμετωπίσουν σωστά ότι δεν καλύπτεται από την οδηγία Web Accessibility.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.