Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Βίντεο της Μπόκο Χαράμ δείχνει ζωντανές τις μαθήτριες που απήχθησαν πριν από 2 χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προσευχές και διαδηλώσεις στη Νιγηρία.

Με προσευχές και διαδηλώσεις θυμούνται σήμερα οι Νιγηριανοί τις 276 μαθήτριες που απήχθησαν πριν από δύο χρόνια από το σχολείο τους στο Τσίμποκ στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, ενώ η οργάνωση που της απήγαγε, η ισλαμιστική Μπόκο Χαράμ, απέστειλε ένα βίντεο ως απόδειξη ότι ζουν.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο πληροφόρησης CNN μετέδωσε χθες ότι το βίντεο δείχνει περίπου 15 κορίτσια με μαύρο χιτζάμπ, τα οποία λένε το όνομά τους όπως και ότι απήχθησαν στο Τσίμποκ, και ότι τραβήχτηκε στις 25 Δεκεμβρίου.

Οι 15 έφηβες αναγνωρίστηκαν.

Αν και από το Δεκέμβριο, το βίντεο αυτό είναι το πρώτο που επιτρέπει να υποθέσει κανείς ότι ορισμένα από τα κορίτσια που απήχθησαν πριν από δύο χρόνια εξακολουθούν να ζουν, έπειτα από αυτό που είχε δημοσιοποιήσει η ίδια η Μπόκο Χαράμ τον Μάιο του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο, φέρεται ότι μέλη της Μπόκο Χαράμ επικοινώνησαν στα μέσα του Ιανουαρίου με την κυβέρνηση και ζήτησαν να έχουν συνομιλίες για μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.

Η κυβέρνηση ζήτησε τότε απόδειξη ότι ζουν και αρχικά έλαβε 5 φωτογραφίες ορισμένων ομήρων και στη συνέχεια αυτό το βίντεο.

Οι γονείς των 219 κοριτσιών που εξακολουθούν να αγνοούνται –57 από αυτά που απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ είχαν καταφέρει να διαφύγουν λίγο μετά την απαγωγή τους— θα συγκεντρωθούν σήμερα μπροστά από το σχολείο του Τσίμποκ από το οποίο απήχθησαν για να προσευχηθούν γι’αυτές.

Στην υπόλοιπη χώρα θα γίνουν διαδηλώσεις στο πλαίσιο μιας εβδομάδας εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για τα κορίτσια αυτά την οποία έχει διοργανώσει το κίνημα #BringBackOurGirls με αίτημα την απελευθέρωσή τους.

Στο Λάγος, την οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, χθες το βράδυ έγινε αγρυπνία σε ένα πολυσύχναστο σταυροδρόμι όπου εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται αφίσες με τις φωτογραφίες και τα ονόματα των κοριτσιών που έχουν απαχθεί.

«Θέλουμε να δείξουμε στις οικογένειές τους ότι δεν είναι μόνες τους. Αισθανόμαστε τον πόνο τους και θα είμαστε στο πλευρό τους μέχρι να επιστρέψουν οι κόρες τους», δηλώνουν οι διοργανωτές.

Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε γιατί έτσι «υπερασπιζόμαστε το πνεύμα της Νιγηρίας» και γιατί έτσι δείχνουμε ότι «νοιαζόμαστε για τη ζωή των συμπολιτών μας», λένε. «Δεν θα δεχθούμε ποτέ να απαγάγονται Νιγηριανοί και κανείς να μην νοιάζεται για την τύχη τους».

Τα κορίτσια του Τσίμποκ είναι τα πιο γνωστά θύματα της εξέγερσης της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης, η οποία χρησιμοποιεί συχνά τις απαγωγές ως όπλο στον πόλεμο αυτόν που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 20.000 ανθρώπων από το 2009.

Σύμφωνα με ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολλές χιλιάδες γυναίκες και νεαρά κορίτσια έχουν απαχθεί από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση.

Η Μπόκο Χαράμ μετατρέπει τα κορίτσια που απαγάγει είτε σε ανθρώπινες βόμβες είτε σε σκλάβες του σεξ, ενώ τα αγόρια και οι άνδρες στρατολογούνται για να πολεμήσουν στο πλευρό των ανδρών της οργάνωσης η οποία επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Τα κορίτσια του Τσίμποκ έχουν γίνει το σύμβολο «όλων των πολιτών που είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται από την Μπόκο Χαράμ», είπε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νιγηρία Μ.Κ. Ιμπραχίμ και απηύθυνε έκκληση για την απελευθέρωση όλων των ομήρων της οργάνωσης.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.