Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Τιμητικές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πανηγυρική Συνεδρία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821.

Ανακοινώθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις που θα απονεμηθούν κατά την Πανηγυρική Συνεδρία του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας για τον Εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

α) Το Αριστείο των Θετικών Επιστημών στον Νικόλαο Λογοθέτη, για το σημαντικότατο έργο του στο νευρωνικό υπόστρωμα των αισθητηριακών και αντιληπτικών (ιδιαίτερα της όρασης) λειτουργιών του εγκεφάλου. Ο Νικόλαος Λογοθέτης είναι καθηγητής Νευροεπιστημών και διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck της Βιολογικής Κυβερνητικής στην Τυβίγγη της Γερμανίας. Οι πρωτοποριακές του εργασίες απέδειξαν για πρώτη φορά ότι η αντίληψη της συνείδησης συνδέεται με το Συνειρμικό Φλοιό (association cortex - τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού που αναφέρεται στις διασυνδέσεις). Επίσης, είναι διεθνώς γνωστή η μεγάλη του συνεισφορά στη διερεύνηση της σχέσεως σημαντικών απεικονιστικών τεχνικών και της αντίστοιχης ενεργοποίησης νευρώνων.

β) Το Βραβείο Αριστείδη Πάλλα, για πράξη αυτοθυσίας ή εξαίρετη πράξη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στον Ιωάννη Πατακιά, επιβάτη του οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic, ο οποίος, με αυταπάρνηση και κίνδυνο της ζωής του, συνέβαλε καταλυτικά στις προσπάθειες περιορισμού της φωτιάς όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις 28 Δεκεμβρίου 2014, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η διαδικασία διάσωσης των συνεπιβατών του από τα σωστικά μέσα.

γ) Το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας στο συλλογικό έργο Inscriptiones Graecae για τη μνημειώδη συμβολή του στη γνώση της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδος, από της ιδρύσεώς του το 1815 μέχρι σήμερα.

Κατά την Πανηγυρική Συνεδρία θα μιλήσει ο ακαδημαϊκός Στέφανος Ήμελλος με θέμα: «Το παρά λόγον κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με αναφορά κυρίως στον πολέμαρχο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη».

Η έκθεση απονομής τιμητικών διακρίσεων, καθώς και η προκήρυξη του Αριστείου των Γραμμάτων, θα γίνουν από τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Βασίλειο Χ. Πετράκο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.