Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Στο «κόκκινο» η Ιστιαία με τα σκουπίδια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκρηκτική η ατμόσφαιρα του δημοτικού συμβουλίου – «Όχι» στα απορρίμματα από Πύργο και Τήνο.

Μέσα σε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού στη Βόρειο Εύβοια και ομόφωνα πήρε απόφαση να μην δεχτεί σκουπίδια από τον Πύργο και την Τήνο, όπως είχε συμφωνήσει να μεταφέρει η ΦΟΔΣΑ ΑΕ που είναι εταιρεία που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ της Βόρειας Εύβοιας.

Η ΦΟΔΣΑ ΑΕ, στην οποία μετέχουν δήμοι απ’ ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα και διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ από το τέλος της περασμένης χρονιάς, είχε αποφασίσει να απορροφήσει 1.500 τόνους απορριμμάτων από τον Πύργο και άλλους 1.500 τόνους από την Τήνο. Μάλιστα, είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες για την υπογραφή συμβάσεων, όταν κορυφώθηκε η αντίδραση φορέων και κατοίκων στην περιοχή της Ιστιαίας, που προκάλεσαν κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ήταν παρόντες ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΦΟΔΣΑ ΑΕ δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης και ο αντιδήμαρχος Χαλκίδας Βασίλειος Καθαροσπόρης, οι οποίοι προσπάθησαν να εξηγήσουν τους λόγους, χωρίς όμως να το καταφέρουν, γιατί οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι, αλλά και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν τους επέτρεψαν.

Η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο της Ιστιαίας, κατηγορούσε την δήμαρχό της Λίνα Ευσταθίου, κυρίως γιατί δεν ενημέρωσε άμεσα το δημοτικό συμβούλιο συγκαλώντας από τον Δεκέμβριο μέχρι τώρα έκτακτη συνεδρίαση του σώματος. Η Λίνα Ευσταθίου, σημείωσε ότι η ίδια δεν ήταν παρούσα στη συνεδρίαση αυτή της ΦΟΔΣΑ ΑΕ, που έλαβαν αυτές τις αποφάσεις οι συνάδελφοι της και ότι αντέδρασε στην επόμενη συνεδρίαση του φορέα.

Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, απειλήθηκαν και φραστικά επεισόδια και μετά από την αντίδραση των κατοίκων δεν δόθηκε η δυνατότητα στους εκπροσώπους της ΦΟΔΣΑ ΑΕ να αναπτύξουν τις σκέψεις τους. Υπογραμμίστηκε, σε όλους τους τόνους, ότι τα σκουπίδια δεν γίνονται αποδεκτά στη συγκεκριμένη περιοχή και το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα ταυτίσθηκε με αυτή την πρόταση. Μάλιστα, υπήρξαν και φωνές ακόμη και δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι απείλησαν να κάψουν φορτηγά με σκουπίδια τα οποία πιθανά να εμφανιστούν στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και η δήμαρχος Λίνα Ευσταθίου προσχώρησε σε αυτή την απόφαση.



Είναι χαρακτηριστικό, πως δημοτικοί σύμβουλοι του συγκεκριμένου δήμου, δεν αποκλείουν πιθανές δικαστικές εμπλοκές, είτε για την ακύρωση αποφάσεων που έχουν ληφθεί, είτε ακόμα και προσφύγει στην Δικαιοσύνη για τη νομιμότητα της εταιρίας που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στην Στερεά Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκαν σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν σχέση και με την ύπαρξη του φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κρίνει ότι δεν έχει συσταθεί νόμιμα, όπως και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς που ακυρώνει συνεχώς αποφάσεις των δήμων για οτιδήποτε έχει σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία της αυτοδιοίκησης.

Το θέμα της νομιμότητας της ΦΟΔΣΑ ΑΕ απασχολεί σε διάφορα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΣ έχουν καταλήξει ότι η σύσταση της δεν είναι νόμιμη, ενώ μετά από πιέσεις και παραστάσεις των δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας παραπέμφθηκε η υπόθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να γνωμοδοτήσει περί της νομιμότητας ή μη. Η γνωμοδότηση, αναμένεται το επόμενο διάστημα. Ενδιάμεσα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνει αποφάσεις του δήμου της Λαμίας, αλλά και του δήμου της Χαλκίδας, όπως και άλλων δήμων με το αιτιολογικό ότι ο φορέας δεν έχει συσταθεί νόμιμα.

Ενδιάμεσα, κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο πλαίσιο προσυμβατικού ελέγχου ενός έργου, διαπιστώνει ότι ο συγκεκριμένος φορέας δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει σύμβαση, γιατί δεν έχει συσταθεί νόμιμα και μπλοκάρει την εξέλιξη του έργου αν και πρόκειται για έργο ΕΣΠΑ και που αφορά με την εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη Θήβα.



Παρά τις αποφάσεις της επιτροπής του άρθρου 152 όπως λέγεται, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνεχίζει ακόμη και μέχρι τώρα να ακυρώνει αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων σε οτιδήποτε έχει σχέση με την συγκεκριμένη εταιρεία. Δείχνει δηλαδή να αγνοεί την απόφαση της επιτροπής του άρθρου 152.

Όλο το σκηνικό βρίσκεται κυριολεκτικά σε τεντωμένο σκοινί αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν εγκρίνει τις δαπάνες των δήμων που αφορούν την εξόφληση υποχρεώσεων των δήμων προς την ΦΟΔΣΑ Α.Ε.

Εξάλλου, τα ζητήματα νομιμότητας της συγκεκριμένης εταιρείας επιδρούν και στην αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου για τα απορρίμματα. Οι ημερομηνίες που έχουν τεθεί ως στόχοι παραβιάζονται συνεχώς. Προβλήματα ενδιάμεσα ανακύπτουν, ενώ την ίδια στιγμή έχουν γίνει απανωτές συσκέψεις στο υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να βρεθεί λύση, αφού όλοι περιμένουν την έκφραση γνώμης από το Νομικό Συμβουλίου του Κράτους.

Έτσι, μέχρι τώρα, εξελίσσονται διάλογοι εκτός ορίων στα δημοτικά συμβούλια, που συζητούν το θέμα και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Ιστιαία οι τόνοι ανέβηκαν πολύ ψηλά. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν, παρόμοιες συνθήκες διαμορφώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Χαλκίδας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.