Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ποιοι είναι οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνει έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Το 94% των σύρων προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο πραγματοποίησαν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι τους προκειμένου να διαφύγουν από τις συγκρούσεις στη χώρα τους, όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Karin de Gruijl σε συνέντευξη Τύπου στο Palais des Nations στη Γενεύη. Επίσης το 71% των Αφγανών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε τη βία και τις συγκρούσεις ως τον κύριο λόγο που εγκατέλειψε τη χώρα του.

Η Ύπατη Αρμοστεία δίνει στη δημοσιότητα τα πορίσματα των ερευνών της για τους Αφγανούς και τους Σύρους πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2016. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν τμήμα μιας εν εξελίξει έρευνας, που έχει στόχο να διαπιστώσει ποιοι είναι αυτοί οι πρόσφυγες, από πού προέρχονται, γιατί διαφεύγουν και ποιες είναι οι ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας τους, έτσι ώστε οι ελληνικές αρχές, η Αρμοστεία και άλλες συνεργαζόμενες οργανώσεις να μπορέσουν να τους υποστηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ιδίως όσους έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες, τα ασυνόδευτα ή τα χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά.

Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 15-31 Ιανουαρίου 2016 μέσω συνεντεύξεων με ένα τυχαίο δείγμα πάνω από 400 προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τη Συρία και το Αφγανιστάν, που έφτασαν στη Χίο, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Σάμο εκείνο το μήνα.

Η έρευνα θα επαναληφθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, προσφέροντας έτσι ευρύτερες και πιο ολοκληρωμένες ομάδες δεδομένων για την προσφυγική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη.

Μερικά ακόμα από τα βασικά πορίσματα της έρευνας είναι τα εξής:


  • Το 85% των Σύρων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους πριν από το ταξίδι τους στην Ελλάδα και το 87% ταξίδευαν μαζί με μέλη της οικογένειάς τους.
  • Το 65% των Αφγανών και το 47% όσων διέμειναν σε άλλη χώρα για περισσότερους από 6 μήνες ανέφεραν ότι δεν είχαν τις νόμιμες διατυπώσεις.
  • Η έλλειψη πρόσβασης σε θέσεις εργασίας που συμβαδίζουν με τις ικανότητές τους, η κάλυψη των εξόδων διαβίωσης και η αποφυγή της εκμετάλλευσης αποτελούν τον κύριο λόγο (41%) για τον οποίο οι Σύροι εγκατέλειψαν τον τελευταίο τόπο διαμονής τους. Ο δεύτερος λόγος (16%) είναι οι διακρίσεις.
  • Οι οικογένειες με επικεφαλής γυναίκες αποτελούν το 20% των οικογενειών από τη Συρία που συμμετείχαν στην έρευνα.
  • Το 79% των Σύρων και το 44% των Αφγανών που ρωτήθηκαν είχαν πτυχίο δευτεροβάθμιας ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
  • Οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσώπευαν το 51% των Σύρων και το 40% των Αφγανών που συμμετείχαν στην έρευνα.
  • Η πλειοψηφία (41%) των Σύρων ανέφεραν την οικογενειακή επανένωση ως κύριο λόγο επιλογής της χώρας προορισμού τους. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 20% από αυτούς είναι γυναίκες επικεφαλής οικογενειών που ταξιδεύουν, ενισχύει την απελπιστική ανάγκη για ενισχυμένες διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.