Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Στη μάχη κατά του Ζίκα το ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Η κρίση του ιού μάς αιφνιδίασε» είπε η Μπιλ Γκέιτς.

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει στρέψει την προσοχή του στο ξέσπασμα του ιού Ζίκα, με τους ιδρυτές του να δηλώνουν ότι η αντίδρασή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης του Ζίκα ήταν καλύτερη από αυτή στο ξέσπασμα του ιού Έμπολα το 2014. Ο ιός Ζίκα είναι πιθανό να συνδέεται με την πρόκληση γεννετικών ανωμαλιών στη Νότια Αμερική.

«Ασχοληθήκαμε σοβαρά με τον Έμπολα και ήδη ασχολούμαστε πολύ σοβαρά με τον Ζίκα» δήλωσε η Μελίντα Γκέιτς σε συνέντευξή της, που προηγήθηκε της δημοσιοποίησης του ετήσιου απολογισμού δράσης του ιδρύματος.

«Προσπαθούμε να φέρουμε κοντά τους καλύτερους επιστήμονες για την πιο σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς. Η προσοχή μας είναι στραμμένη στους πληθυσμούς που ασθενούν, στον έλεγχο των κουνουπιών, στο διαγνωστικό έλεγχο, αλλά και στα εμβόλια» είπε.

Το πιο πλούσιο οικονομικά ίδρυμα στον κόσμο, υπό την προεδρία του συνιδρυτή της Microsoft και της συζύγου του, έχει βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών που έπληξαν τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Το ίδρυμα προχώρησε στη διάθεση επιχορηγήσεων που πλησίασαν τα 4 δισ. δολάρια το 2014, ενώ είχε στη διάθεσή του κεφάλαια 43, 5 δισ. δολαρίων, στα τέλη του ίδιου χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα.

«Η κρίση του ιού Ζίκα μας αιφνιδίασε» τόνισε ο Μπιλ Γκέιτς, «ενώ ο ιός μέχρι πριν από λίγο καιρό δε φαινόταν ν΄αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, συνέχισε. Πρόκειται για μια ακόμη τραγωδία, ενώ η νέα ιατρική τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει, ωστόσο αυτό δε γίνεται άμεσα, όπως θα θέλαμε να συμβεί», τόνισε.

Στην περίπτωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και οι κυβερνήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επικρίσεων για τη χρονικά αργή αντίδρασή τους, στο ξέσπασμα του ιού, που κόστισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, στη Δυτική Αφρική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τον ιό Ζίκα ως απειλή για την παγκόσμια υγεία την 1η Φεβρουαρίου. Μετά την εμφάνιση του στη Βραζιλία το 2015 ο ιός έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 32 χώρες και περιοχές, κυρίως στην αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ, ενώ εκφράζονται φόβοι για την πιθανή εξάπλωσή του, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και αλλού.

Οι έρευνες που διεξάγονται προσπαθούν να εντοπίσουν πιθανή διασύνδεση του ιού με την έξαρση μιας γεννετικής ανωμαλίας, που είναι γνωστή ως μικροκεφαλία, η οποία προκαλεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, αλλά και προβλήματα στην πορεία ανάπτυξης των βρεφών.

Ο καλύτερος τρόπος ν' αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, είναι να εξαλείψουμε τα κουνούπια που μεταφέρουν και εξαπλώνουν τον ιό, τόνισε ο Γκέιτς.

«Υπάρχουν μία ή δύο δράσεις στις οποίες το ίδρυμά μας είχε επενδύσει για πολύ καιρό. Η μία από αυτές είναι πως μπορείς να αλλάξεις τα κουνούπια για να μη μεταφέρουν ιούς και η άλλη, εντοπίζεται στις προσπάθειες δραματικής μείωσης του πληθυσμού των κουνουπιών. Αναπτύσσουμε αυτές τις τεχνολογίες προκειμένου να εξαλείψουμε την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού και της ελονοσίας» διευκρίνησε ο Γκέιτς, συμπληρώνοντας ότι το ίδιο είδος κουνουπιού, μεταδίδει το δάγγειο πυρετό και τον ιό Ζίκα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.