Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Στη κυκλοφορία γραμματόσημα για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απεικονίζουν τους Β. Βαρδινογιάννη, Γλέζο, Ζαμάνο, Μαραγκουδάκη και Λάκη Σάντα.
Υπό τους ήχους του γνωστού τραγουδιού «θα με δικάσει ο κούκος και το αηδόνι», σε ερμηνεία της Φωτεινής Βελεσιώτου, παρουσιάστηκε σήμερα, στην Παλαιά Βουλή, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου.

Στη κυκλοφορία γραμματόσημα για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «75 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ» που κυκλοφορεί σήμερα, αποτελείται από πέντε γραμματόσημα που απεικονίζουν πέντε αγωνιστές του ΕΑΜ - Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη, Μανώλη Γλέζο, Στέλιο Ζαμάνο, Κώστα Μαραγκουδάκη και Απόστολο (Λάκη) Σάντα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Κωστής Μελαχροινός, στα πρόσωπα τους τιμώνται εκατομμύρια αγωνιστές και αγωνίστριες που συσπειρώθηκαν κάτω από τη σημαία μίας ενιαίας πατριωτικής απελευθερωτικής οργάνωσης, τονίζοντας πως «πρόκειται για μια γενιά που χαρακτηριζόταν από προσφορά και έδινε μάχες, χωρίς να σκέπτεται τι θα πάρει».

Ο αγωνιστής Βαρδής Βαρδινογιάννης, ιδιαίτερα συγκινημένος ευχαρίστησε την διοίκηση των ΕΛΤΑ για αυτή την πρωτοβουλία, «να φέρει, όπως είπε, στην επιφάνεια την Εθνική Αντίσταση που αποτελεί περιουσία του έθνους». Θυμήθηκε τους αγώνες κατά του χιτλερισμού, τις θυσίες των ελλήνων, την μάχη της Κρήτης επισημαίνοντας το σθένος και το θάρρος των συντρόφων του. Ωστόσο, σημείωσε πως η αξία της Εθνικής Αντίστασης δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε στην Ελλάδα. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, «ένα θέμα που εκκρεμεί και σήμερα». «Δεν πρέπει να τις χαρίσουμε, η σημερινή Γερμανία θα πρέπει να αποζημιώσει την Ελλάδα, φθάνουν για να πληρωθούν τα χρέη μας» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Γλέζος ευχαρίστησε τα ΕΛΤΑ για την προσπάθεια αυτή, «γιατί ένα έθνος όταν ξεχνά την ιστορία του παύει να έχει μέλλον». Ωστόσο όμως διατύπωσε ενστάσεις για τον τρόπο επιλογής και για το ποιος αποφασίζει ποιοι αγωνιστές θα τιμηθούν μέσα από τα γραμματόσημα. «Προσωπικά ζητώ συγγνώμη από όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που έφυγαν και δεν έγιναν γραμματόσημα, αλλά και απ’ αυτούς που είναι εν ζωή και δεν έχουν τιμηθεί» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, πρότεινε στην διοίκηση των ΕΛΤΑ να προχωρήσει σε μια σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων, όπως να τιμηθούν τα ολοκαυτώματα, οι ομαδικές εκτελέσεις , οι νεκροί αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους αμνημόνευτοι και στο τέλος να υπάρξει μια κατηγορία αγωνιστών (εν ζωή), οι που θα προταθούν από τις αντιστασιακές οργανώσεις.

Ο Στέλιος Ζαμάνος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμή που τους δόθηκε και πρόσθεσε «πως η τιμή αυτή αφορά όλους τους έλληνες αγωνιστές, αφορά τους χιλιάδες ανώνυμους μαχητές». Από την πλευρά του ο Κώστας Μαραγκουδακης σημείωσε, πως η σημερινή βράβευση αντανακλά σε όλους τους αγωνιστές του ΕΑΜ.

Τέλος, η κόρη του αείμνηστου Λάκη Σάντα, Γεωργία, αναφέρθηκε σε όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης «που έχυσαν το αίμα τους για να έχουμε εμείς σήμερα μια δίκαιη κοινωνία».

«Υποκλινόμαστε σήμερα σε όλους εσάς τους αγωνιστές του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ που παλέψατε για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε από πλευρά της για τη Γερμανία, πως «αφού δεν μας νίκησαν με τα όπλα τους, βρέθηκε η εναλλακτική λύση της αιώνιας χρέωσης μας».

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δ. Τζωρτζης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας, εκπρόσωποι του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, η Νάντια Βαλαβάνη (ΛΑΕ) και ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).

Τα γραμματόσημα θα διατίθενται από τα ταχυδρομικά καταστήματα μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2017, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα, ενώ πλήρεις σειρές θα διατίθενται και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα. Κυκλοφορούν, επίσης, εικονογραφημένοι φάκελοι, τυποποιημένες σειρές και απλά λευκώματα γραμματοσήμων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.