Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Αυξάνονται κατακόρυφα τα ραντεβού για Αλτσχάιμερ μετά τις γιορτές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατακόρυφη αύξηση παρατηρείται μετά τις γιορτές στους ανθρώπους που απευθύνονται στους νευρολόγους ανησυχώντας ότι κάποιος συγγενής τους πάσχει από νόσο Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, ο Ιανουάριος είναι ο πιο πολυάσχολος μήνας του χρόνου για τους νευρολόγους, με την παρατηρούμενη αύξηση να φτάνει έως το 60% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι συνήθως στις γιορτές περνάμε πολύ χρόνο με ηλικιωμένους συγγενείς τους οποίους σπανίως βλέπουμε μέσα στον χρόνο, και έτσι παρατηρούμε συμπτώματα τα οποία μας κάνουν να ανησυχούμε.

Σημαντική αύξηση παρατηρείται τον Ιανουάριο και στις online αναζητήσεις για τη νόσο, προσθέτει η Εταιρεία.

Ποια είναι ανησυχητικά

Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος συνηθίζει να φοβάται συμπτώματα που σπανίως οφείλονται στην άνοια και να αγνοεί άλλα, τα οποία είναι εξαιρετικά ύποπτα.

Ενώ, λοιπόν, οι περισσότεροι φοβούνται όταν κάποιος ηλικιωμένος (ή όχι και τόσο ηλικιωμένος) ξεχάσει ένα όνομα ή γιατί μπήκε σε ένα δωμάτιο, αυτό που θα έπρεπε να τους ανησυχεί είναι το να μην γνωρίζει κάποιος το δωμάτιο στο οποίο μπήκε ή το να ξεχνάει συνέχεια τα τα ονόματα των ανθρώπων με τους οποίους μιλάει.

Άλλα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι το να χρησιμοποιεί κάποιος επαναλαμβανόμενα την ίδια πρόταση και το να χάνει το ενδιαφέρον του για πράγματα που κάποτε απολάμβανε.

Το αιφνίδιο τραύλισμα και τα συνεχή λάθη στην προφορά των λέξεων επίσης είναι ύποπτα.
Η Εταιρεία υπενθυμίζει επίσης ότι άμεσος έλεγχος από έναν γιατρό απαιτείται όταν η διαταραχή της μνήμης επηρεάζει την καθημερινή ζωή και ιδίως αν κάποιος:
* Δυσκολεύεται να θυμηθεί πρόσφατα γεγονότα, αλλά εύκολα θυμάται ό,τι συνέβη παλαιότερα
* Δυσκολεύεται να παρακολουθήσει συζητήσεις ή τηλεοπτικά προγράμματα
* Χάνει την ακολουθία μιας συζήτησης την ώρα που την κάνει
* Παρουσιάσει μείωση της κρίσης του και κάνει λάθος επιλογές (π.χ. φοράει κοντομάνικο μέσα στο καταχείμωνο)
* Μοιάζει χαμένος ακόμα και όταν βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον ή δυσκολεύεται να προσανατολισθεί στον χώρο και χάνει τον δρόμο του σε περιοχές που γνώριζε καλά.
* Ακούει τους άλλους να του λένε ότι ξεχνάει όλη την ώρα


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.