Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Διελεύσεις ιχ στα Τέμπη από 15:00 έως 21:00 - Τα αιτήματα των αγροτών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έως τις 3 μετά το μεσημέρι θα παραμείνουν τελικά σήμερα κλειστά τα Τέμπη, έπειτα από συνεννόηση των αγροτών του μπλόκου με την Αστυνομία προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία.

Η κοιλάδα θα ξανακλείσει και πάλι στις 9 το βράδυ για ένα 24ωρο.

----------

Τέμπη και Μικροθήβες στέλνουν στο Μαξίμου τα αιτήματα τους


Οι αγρότες των μπλόκων Τεμπών και Μικροθηβών που δεν συμμετείχαν χθες στην πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων στη Νίκαια και δεν προτίθενται να μετάσχουν και στην «κάθοδο» τρακτέρ και αγροτών στην Αθήνα, που οργανώνεται για την Παρασκευή, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση-πρόταση με συγκεκριμένα αιτήματα για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, η οποία έχει σταλεί και προς τα υπόλοιπα μπλόκα προκειμένου να ενημερωθούν και να συνυπογράψουν εφόσον το επιθυμούν.

Στην ανακοίνωση-πρόταση που απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα κοινοποιηθεί και προς τα λοιπά κόμματα, σημειώνονται τα εξής:

«Οι χιλιάδες κινητοποιημένοι αγρότες της χώρας και ειδικά οι νέοι, αγωνιούμε για το μέλλον μας. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ζητάμε την απόσυρση του. Επιδιώκουμε συζήτηση και για το κόστος παραγωγής που είναι ο μοχλός ανάπτυξης

Απευθυνόμενοι στον Πρωθυπουργό είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε τεκμηριωμένα για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής και την ανάγκη αναγνώρισης του επαγγέλματος των αγροκτηνοτρόφων.

Παρακάτω παραθέτουμε τις προτάσεις μας που αποσκοπούν σε ένα υγιή αγροτικό τομέα:

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον .

Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών.

Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία. Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προέκυψαν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης. Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.

Διατήρηση των κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες» αγρότες χωρίς καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απ' ευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές Τ.Α.Α., είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες». Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο Τ.Α.Α.

Εφαρμογή για μια τριετία 2016-2019 του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της τριετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Α. καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Τροποποίηση του οικονομικού κριτηρίου για τον ορισμό του «επαγγελματία αγρότη» στον Ν.3874/2010 από 35% ποσοστό γεωργικού εισοδήματος στο συνολικό ατομικό εισόδημα σε 61% τουλάχιστον.

Εφαρμογή του Ν. 4172/2013 σε όσους πληρούν το ως άνω κριτήριο μετά την τροποποίησή του, για την φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος και ταυτόχρονη κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη στον Ν. 4328 άρθρο 2 παρ.1. Δηλαδή φορολόγηση των «επαγγελματιών αγροτών» με ποσοστό 13% στο καθαρό κέρδος που προκύπτει ως λογιστικό αποτέλεσμα των βιβλίων - στοιχείων και 27,5 % προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος χωρίς καμία προσθήκη ενισχύσεων .

Οι διατάξεις του προσχεδίου για όποιους άλλους συντελεστές σταδιακά αυξανόμενους εφαρμόζονται στις λοιπές κατηγορίες αγροτών.

Ατομικό αφορολόγητο 12.000,00 ευρώ στους «επαγγελματίες αγρότες».

Όσοι νέοι αγρότες εντάσσονται στα προγράμματα νέων αγροτών στο ΠΑΑ 2014-2020 τα πρώτα τρία χρόνια εγκατάστασης να έχουν συντελεστή φορολόγησης 10% ως επιπλέον κίνητρο στο ξεκίνημα της νέας τους δραστηριότητας.

Η κατάργηση των τεκμαρτών διαβίωσης και του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η επιβεβαίωση εκπλήρωσης του οικονομικού κριτηρίου γίνεται με τα φορολογικά στοιχεία του προηγούμενου έτους, ή με την προσκόμιση βεβαίωσης του ΚΕΠΠΥΕΛ κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, ή με τα υποβαλλόμενα στοιχεία του τρέχοντος έτους απ΄ ευθείας από το ΚΕΠΠΥΟ του Υπ. Οικονομικών.

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Μείωση της κιλοβατώρας του αγροτικού ρεύματος στις αγροκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο επίπεδο που βρίσκεται και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Ρύθμιση των συνολικών οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 άτοκες δόσεις όπως ισχύει στο οικιακό τιμολόγιο .

Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από 23% που ισχύει σήμερα στο 13%.

Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες του καθεστώτος «παράλληλης εισαγωγής φυτοπροστατευτικού προϊόντος» με εισαγωγή και εμπορία στη χώρα μας φυτοπροστατευτικών προϊόντων τα οποία είναι «πανομοιότυπα» με τα «προϊόντα αναφοράς», πιο φθηνά και της ίδιας αποτελεσματικότητας αλλά με δυνατότητα εισαγωγής και από μεμονωμένους παραγωγούς.

Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί.

Να αποδίδεται ή να συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις άμεσα ο ΦΠΑ των επαγγελματιών αγροτών οι οποίοι είναι πιστωτικοί.

Άμεση αποζημίωση των προϊόντων που επλήγησαν από το εμπορικό εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ρωσία και εξασφάλιση της προώθησης των προϊόντων για τα επόμενα χρόνια.

Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στην απόσταξη στέμφυλων.

Καθορισμός των βοσκοτόπων και οριοθέτηση τους για να λυθούν τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων.

Επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση ζώντων ζώων από συντελεστή 23% στο 13% διότι δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κρέατα εισαγωγής τα οποία εισάγονται με μηδενική φορολόγηση ως ενδοκοινοτική συναλλαγή και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με συντελεστή 13%.

Αύξηση του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου όπως και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας, καθώς και πάγιων κεφαλαίων από 10% που είναι σήμερα (ΠΟΛ.1116/10.6.2015 ) στο 20%.

Άμεσος σχεδιασμός τεχνικών έργων για τον εμπλουτισμό το υπέργειων και υπόγειων υδατίνων πόρων στις περιοχές που απειλούνται από ερημοποίηση.

Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων - αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ - ΟΠΕΚΕΠΕ)

Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.

Οι Έλληνες αγρότες ζητάμε να μας επιτραπεί να καλλιεργήσουμε τη γη μας, ώστε να παράξουμε πλούτο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να βρει διέξοδο από τη χαώδη κατάσταση που έχει επέλθει».


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.