Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Πώς ζουν οι Ευρωπαίοι το 2015

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποιοι είμαστε εμείς οι Ευρωπαίοι και πώς ζούμε εν έτει 2015;

Την απάντηση στο εν λόγω (πολύ ευρύ για να απαντηθεί εύκολα ή συνοπτικά) ερώτημα ανέλαβε να δώσει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat) μέσω έκθεσης που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα.

Μέσα στις 180 σελίδες της έρευνας με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι λαοί στην Ευρώπη: Ποιοι είμαστε και πώς ζούμε;» η Eurostat έρχεται να συνθέσει μια λεπτομερή εικόνα της ευρωπαϊκής ανθρωπογεωγραφίας και των βιοτικών συνθηκών εντός της ΕΕ, αναδεικνύοντας τις μεταβολές στο ευρωπαϊκό «DNA», τις διαφορές μεταξύ περιοχών και κρατών, αλλά και κάποιες από τις (κυρίως δημογραφικές) προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.

Οι δημογραφικές αλλαγές, οι διάφορες όψεις του οικογενειακού βίου, οι συνθήκες στέγασης, και η ηλικία του πληθυσμού είναι κάποιοι από τους τομείς που φωτίζονται μέσα από τον συνδυασμό στατιστικών στοιχείων της τελευταίας τετραετίας (τα οποία ωστόσο συγκεντρώθηκαν πριν από την προσφυγική κρίση των τελευταίων μηνών).

Όσο για την εικόνα που προκύπτει μέσα από τους πίνακες και τα γραφήματα, αυτή είναι η εικόνα μιας Γηραιάς Ηπείρου που σταδιακά γερνάει και «λιγοστεύει» πληθυσμιακά, μέσα σε συνθήκες ολοένα μεγαλύτερη μοναξιάς (κυρίως στα βόρεια), με τα διαζύγια να πολλαπλασιάζονται (κυρίως στα βόρεια και ανατολικά), τους γάμους να μειώνονται, και τη σύσταση του πληθυσμού να αλλάζει (λόγω της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης).



Το 18,2% των γυναικών στην Ευρώπη ζουν μόνες, ενώ στο 31,7% των ευρωπαϊκών κατοικιών διαμένει μόνο ένα άτομο, με τη μεγαλύτερη «μοναξιά» να τοποθετείται γεωγραφικά σε Σκανδιναβία και Γερμανία. Η μοναξιά συνδέεται φυσικά και με τον πολλαπλασιασμό των διαζυγίων (που έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 150% μετά το 1964), αλλά και με τη μείωση των γάμων (κατά περίπου 50% σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1960). Όσο για τις χώρες με τα περισσότερα (σε ποσοστό) διαζύγια, αυτές είναι η Λετονία, η Λιθουανία και η Δανία. Στη Ρίγα, μάλιστα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, το 16,1% των γυναικών τυγχάνουν διαζευγμένες.

Ο πληθυσμός της ΕΕ αγγίζει τα 506,8 εκατ. και αντιστοιχεί στο 7% του συνολικού πληθυσμού της υφηλίου (από εκεί που πριν από 50 χρόνια αντιστοιχούσε στο 14%). Μιλάμε ωστόσο για έναν πληθυσμό ο οποίος σταδιακά γερνάει και λιγοστεύει.

Γεννήσεις
Οι γεννήσεις στην Ευρώπη, από 7,8 εκατ. που ήταν το 1964, έπεσαν σε 5,1 εκατ. το 2013. Και ενώ οι γεννήσεις μειώνονται, την ίδια ώρα η μέση ηλικία των Ευρωπαίων ανεβαίνει, από τα 36,2 χρόνια που ήταν το 1994 στα 42,2 χρόνια σήμερα. Η Γερμανία ξεχωρίζει ως η χώρα με τον γηραιότερο πληθυσμό (μέση ηλικία τα 45,6 χρόνια) και η Ιρλανδία ως η χώρα με τον νεαρότερο (μέση ηλικία τα 36,1), ενώ η Μαδρίτη είναι η πρωτεύουσα με τους γηραιότερους κατοίκους στην ΕΕ, καθώς φιλοξενεί σχεδόν 1 εκατ. ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Όσο για την Ελλάδα, η χώρα μας ξεχωρίζει για την ηλικία των κατοίκων της (ως η τρίτη γηραιότερη μετά την Ιταλία και τη Γερμανία), αλλά και για τα άδεια σπίτια της (κυρίως εξοχικές κατοικίες κ.ά.), πολλά μάλιστα από τα οποία (ποσοστό μεγαλύτερο του 40%) οικοδομήθηκαν μετά το 1980, αντικατοπτρίζοντας μια οικιστική τάση που παρατηρήθηκε επίσης σε Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, και Κύπρο.

Διαφορετική η εικόνα στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπου πολλές κατοικίες (σε ποσοστό 38% και 26% αντίστοιχα) εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να μην έχουν καν εσωτερική τουαλέτα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.