Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Με αργό ρυθμό η μείωση του χάσματος στις οικονομικές ευκαιρίες των δύο φύλων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνει η έκθεση του World Economic Forum για την Ελλάδα.

Το χάσμα των γυναικών από τους άνδρες, όσον αφορά τις οικονομικές ευκαιρίες που έχουν, μειώθηκε κατά 3% την τελευταία 10ετία σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με έκθεση του World Economic Forum (Global Gender Gap Report 2015). Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, η πρόοδος στην κατεύθυνση της μισθολογικής ισότητας και της ισότιμης συμμετοχής στην αγορά εργασίας ανακόπηκε από το 2009/2010. Ο αργός ρυθμός προόδου στην κάλυψη του οικονομικού χάσματος δείχνει, αν γίνει προβολή του στο μέλλον, ότι θα χρειασθούν 118 χρόνια - έως το 2133 - για να κλείσει αυτό εντελώς, αναφέρει η έκθεση. Το χάσμα των γυναικών από τους άνδρες - αν ληφθούν υπόψη και η πολιτική εκπροσώπηση, η υγεία και η εκπαίδευση - μειώθηκε κατά 4% την τελευταία 10ετία σε παγκόσμια κλίμακα.

Η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα στην 87η θέση από τις 145 χώρες που εξετάζει, με μία συνολική επίδοση 0,685, που σημαίνει μία απόσταση των γυναικών της Ελλάδας 31,5% από την απόλυτη ισότητά τους με τους άνδρες (η πλήρης ισότητα αντιστοιχεί στο 1). Πέρυσι, η Ελλάδα είχε την 91η θέση και η διαφορά των γυναικών από τους άνδρες μειώθηκε κατά 3,1% την τελευταία 10ετία στη χώρα.

Όσον αφορά τις οικονομικές ευκαιρίες, η Ελλάδα έχει, επίσης, την 87η θέση, με επίδοση 0,644 που είναι υψηλότερη από το μέσο όρο του δείγματος (0,592). Οι αμοιβές των γυναικών σε σχέση με αυτές των ανδρών για παρόμοια εργασία είναι χαμηλότερες, σύμφωνα με την έκθεση, με την επίδοση να διαμορφώνεται στο 0,62. Το μέσο εισόδημα των γυναικών είναι, επίσης, χαμηλότερες των ανδρών, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 0,55. Ακόμη χαμηλότερη είναι η συμμετοχή των γυναικών - σε σχέση με των ανδρών - σε θέσεις μάνατζερ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων (0,39). Απόλυτη ισότητα των γυναικών με τους άνδρες υπάρχει σε επαγγελματικό και τεχνικό προσωπικό, δείκτης στον οποίο η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση σε παγκόσμια κατάταξη. Η απόσταση των γυναικών από τους άνδρες στις οικονομικές ευκαιρίες μειώθηκε 5,8% από το 2006.

Στην εκπαίδευση και την υγεία, η απόσταση των γυναικών από τους άνδρες είναι ελάχιστη, με τις σχετικές επιδόσεις να διαμορφώνονται στο 0,996 και το 0,979, αντίστοιχα. Η ισότητα είναι πλήρης αναφορικά με τη συμμετοχή στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής η θέση των γυναικών είναι καλύτερη, καθώς αυτό εμφανίζεται υψηλότερο κατά 6% από των ανδρών. Δεδομένου, όμως, ότι αντίστοιχα υψηλές είναι οι επιδόσεις αυτές και σε πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 56η θέση στον δείκτη της υγείας, όπως και σε αυτόν της εκπαίδευσης.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των γυναικών εμφανίζεται στον δείκτη της πολιτικής δύναμης, καθώς η συμμετοχή τους στο κοινοβούλιο και σε υπουργικές θέσεις είναι πολύ χαμηλότερη από των ανδρών, με τις σχετικές επιδόσεις να διαμορφώνονται στο 0,30 και το 0,11, αντίστοιχα. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 91η θέση στον δείκτη αυτό. Την τελευταία 10ετία, πάντως, η διαφορά στην εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική από τους άνδρες μειώθηκε κατά 5,9%.

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της έκθεσης έρχεται η Ισλανδία, ακολουθούμενη από τις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία), καθώς και την Ιρλανδία.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.