Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Όλη η αλήθεια για το «πυρηνικό κουμπί»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ποια διαδικασία ακολουθείται σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου και ποιοι εμπλέκονται.

Ο πρόεδρος των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν είχε πει, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ότι δεν θα πατούσε το πυρηνικό κουμπί. Αλλά αλήθεια, υπάρχει πράγματι κάτι τέτοιο, αναρωτιέται το BBC.

Είναι πράγματι μια υποβλητική εικόνα: Ο Ομπάμα, ο Πούτιν, ο Ολαντ, ο Κάμερον και φυσικά ο Κιμ Γιονγκ Ουν να κάθονται στα αναπαυτικά γραφεία τους μπροστά από ένα κουμπί, συνήθως κόκκινο, με το οποίο μπορούν να απελευθερώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, δεν πρέπει να ανησυχούμε γιατί δεν υπάρχει τέτοιο κουμπί-τουλάχιστον όχι ακόμα.

Αν και η τελική απόφαση για το αν θα ξεκινήσει μια τέτοια επίθεση λαμβάνεται από τον πρωθυπουργού (ή τον διορισμένο αναπληρωτή αν ο πρωθυπουργός βρίσκεται μακριά από το Ηνωμένο Βασίλειο), η εντολή πρέπει να περάσει από διάφορα πρωτόκολλα, λέει ο ειδικός της άμυνας, Paul Beaver. Ο κωδικός για την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων, φυλάσσεται μέσω ενός υψηλού συστήματος ασφαλείας, στο Υπουργείο Άμυνας και πρέπει να είναι ταυτόσημο με αυτό που φυλάσσεται στο πυρηνικό υποβρύχιο.



Σύμφωνα με το BBC, δυο αξιωματικοί, που περνούν από τεστ για την ψυχική σταθερότητα, κάθονται σε χωριστά τμήματα του υποβρυχίου και πληκτρολογούν τον κωδικό ταυτόχρονα σε έναν υπολογιστή, επιτρέποντας την έναρξη. Ο πρωθυπουργός δίνει το τελικό «πράσινο φως», αλλά για την τελική απόφαση εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, λέει ο Beave.

Μέσα σε λίγες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός γράφει μια επιστολή που επίσης αποθηκεύεται στο υποβρύχιο. Σε αυτό, αναφέρει ότι σε περίπτωση θανάτου του ή της (και των αναπληρωτών τους) σε μια πυρηνική επίθεση, θα πρέπει να υπάρξουν αντίποινα. Σε αυτή τη περίπτωση, ο κυβερνήτης του υποβρυχίου θα πρέπει να εκτελέσει την εντολή.

Πυρηνικές κεφαλές έχουν εννέα χώρες, συνολικά 16.300, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.