Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έτοιμο να υποδεχτεί μετανάστες το πρώην αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ

Θα βοηθήσει στην αυξανόμενη έλλειψη θέσεων στις εστίες υποδοχής στο Βερολίνο.

Το παλιό αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ, που είχε ανακαινισθεί από τους ναζί και στη συνέχεια είχε γίνει ένα σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, θα φιλοξενήσει μετανάστες ώστε να αντιμετωπισθεί η αυξανόμενη έλλειψη θέσεων στις εστίες υποδοχής στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές.

Οι δομές υποδοχής της γερμανικής πρωτεύουσας, η οποία περιμένει να υποδεχθεί αυτό το σαββατοκύριακο περίπου χίλιους αιτούντες άσυλο, είναι πληρως κορεσμένες, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη δημιουργία ενός «καταφυγίου έκτακτης ανάγκης» μέσα στο παλιό αεροδρόμιο, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικές αρχές.

Έτσι το Τέμπελχοφ, το οποίο έκλεισε στα τέλη του 2009, θα φιλοξενήσει σε ένα από τα υπόστεγά του 73 σκηνές τις οποίες έστηναν σήμερα στρατιώτες, πυροσβέστες και εθελοντές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα κρεβάτια έχουν πλέον ήδη εγκατασταθεί, προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται πως συνολικά χίλιοι άνθρωποι θα καταστεί δυνατό να φιλοξενηθούν εκεί.

«Ετοιμάζουμε το (αεροδρόμιο του) Τέμπελχοφ για περίπτωση ανάγκης. Περιμένουμε ότι θα το χρειασθούμε αυτό το σαββατοκύριακο» αφού, «σύμφωνα με τις προβλέψεις, περισσότεροι από 10.000 μετανάστες πρόκειται να φθάσουν στη Γερμανία από την Αυστρία» αυτό το σαββατοκύριακο και ένα μέρος τους θα κατευθυνθεί προς το Βερολίνο, δήλωσε ο Μάριο Τσάγια, υπεύθυνος του δήμου για της κοινωνικές υποθέσεις, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Berliner Morgenpost.

Το αεροδρόμιο του Τέμπελχοφ κατασκευάσθηκε το 1923 και ανακαινίσθηκε στην εποχή του 3ου Ράιχ, από το 1936 έως το 1941, στο τυπικό στυλ των γιγάντιων αρχιτεκτονημάτων των ναζί. Ο Αδόλφος Χίτλερ ήθελε να το καταστήσει ένα από τα σύμβολα της μελλοντικής Γερμανίας, του νέου Βερολίνου που, στα σχέδια του Φύρερ, επρόκειτο να γίνει η μεγαλειώδης πρωτεύουσα ενός ηγεμονικού 3ου Ράιχ.

Αναγνωρίσιμο από το ημικυκλικό κεντρικό κτίριό του, έγινε στη συνέχεια ένα από τα σύμβολα του Ψυχρού Πολέμου υποδεχόμενο τις περίπου 277.000 πτήσεις της αερογέφυρας που επέτρεψε τον ανεφοδιασμό του Δυτικού Βερολίνου στη διάρκεια του αποκλεισμού που είχαν οργανώσει οι Σοβιετικοί το 1948-49.

Καθώς κρίθηκε ότι δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των σύγχρονων αερομεταφορών, έκλεισε οριστικά τον Οκτώβριο του 2008, έπειτα από ένα δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε με λαϊκη πρωτοβουλία. Έναν χρονο αργότερα, το 2010, άνοιξε και πάλι τις πύλες του μεταμορφωμένο σ' ένα πάρκο περίπου 3.800 στρεμμάτων.

Έκτοτε είναι αφιερωμένο στην ψυχαγωγία των Βερολινέζων και το εκτιμούν ιδιαίτερα οι λάτρεις των χαρταετών, του ρόλερ σκέιτ και των πικ-νικ.

-------------

Μουζάλας: Η απάντηση στην πρόταση για καταυλισμό 50.000 προσφύγων στην Αττική θα είναι όχι


"Η απάντησή μας θα είναι όχι" δηλώνει κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν και η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται πως επιδιώκουν τη δημιουργία κέντρου υποδοχής 50.000 προσφύγων σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα.

Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, είπε ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο Mega.

Όπως ανέφερε η ελληνική πλευρά δεν έχει ιδέα για παρόμοια πρόταση και δεν έχει συζητηθεί τέτοιο πράγμα. "Η συμφωνία που υπάρχει είναι αυτή με τον ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία και τη βοηθειά του να φτιάξουμε δύο χώρους φιλοξενίας προσφύγων χωρητικότητας 8.000-10.000 ο καθένας. Ένας στην Αττική και ένας στην Μακεδονία" είπε, τονίζοντας πως τον ανησυχεί που γράφεται κάτι τέτοιο στο Spiegel

Ερωτηθείς τι θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση, εάν τεθεί η πρόταση στη διάσκεψη για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, είπε: "Η απάντησή μας θα είναι όχι".

"Δεν μπορούμε να κάνουμε τη χώρα ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων. 60.000 είναι ένα χωριό μεγάλο. Δεν υπάρχουν τέτοιο χώροι, μόνο στην Ιορδανία υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα ενός τέτοιου camp. Είναι πολιτικό, κοινωνικό πρόβλημα, έχει ζητήματα διαχείρισης. Πιθανώς να είναι μια πρόταση πανικού μπροστά στα ρεύματα των προσφύγων", επισήμανε ο κ. Μουζάλας.



-------------

Η Ευρώπη στέλνει συνοριοφύλακες στα Βαλκάνια

Το σχέδιο που θα συζητηθεί στη μίνι Σύνοδο.

H EE είναι έτοιμη να διευρύνει τις κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας 400 συνοριοφύλακες στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης το οποίο αναμένεται να συζητήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα ηγέτες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex (σ.σ ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.

-------------

Στο λιμάνι του Πειραιά 1.730 πρόσφυγες


Με επιβάτες 1.730 πρόσφυγες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στη Μυτιλήνη, κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Τέρα Τζετ». Αργά τη νύχτα ή τις πρωινές ώρες, αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά, το Πλοίο «Νήσος Μύκονος», που, επίσης, θα έχει επιβάτες και πρόσφυγες.

-------------

Σουλτς: Πρέπει να αναπτύξουμε τα "Hot spots" στην Ελλάδα


Την ανάγκη να αναπτυχθούν τα κέντρα καταγραφής των προσφύγων (Hotspots) στην Ελλάδα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 50.000 ατόμων, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προειδοποίησε για τους κινδύνους από το γεγονός ότι μεταξύ χωρών των Βαλκανίων σημειώνονται πλέον πραγματικές εντάσεις με αφορμή την μετακίνηση των προσφύγων.

«Πρέπει να αναπτύξουμε τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα σε σημαντικό αριθμό - 50.000 είναι ο αριθμός που πρέπει να επιδιώξουμε», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί το σχέδιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ακόμη ότι ένα από τα σοβαρά προβλήματα το τελευταίο διάστημα είναι ότι πολλά ανακοινώνονται αλλά μετά δεν υλοποιούνται και τόνισε ότι στην περίπτωση της προώθησης προσφύγων από τη μία χώρα στην άλλη έχει προστεθεί κάτι το οποίο ο ίδιος δεν θεωρούσε ως τώρα πιθανό, ότι μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων πχ. την Σερβία - Κροατία, Σλοβενία - Κροατία, ΠΓΔΜ «σημειώνονται πραγματικές εντάσεις». Αυτό είναι επικίνδυνο, τόνισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, «για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα εδώ να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα». Αναφερόμενος δε στη στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε ότι με την τακτική του «να μην καεί το δικό μου σπίτι και ας καεί το σπίτι του γείτονα», η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει. «Είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε, διότι η πίεση ανεβαίνει. Αν οι κυβερνήσεις δεν δείχνουν στους πολίτες ότι φέρνουν λύσεις, τότε χάνουν την εμπιστοσύνη και αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση, αριστερή ή δεξιά», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευτεί συμφωνία επανεισδοχής με το Αφγανιστάν, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και χαιρέτισε την δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες ότι «πρέπει να στείλετε πίσω τους ανθρώπους που δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν». Νομίζω το είπε διότι οι πρόσφυγες «χρειάζονται ένα μήνυμα - ότι όσοι δεν διώκονται και δεν έχουν καμία πιθανότητα δεν πρέπει να αφεθούν στους εγκληματίες και τους διακινητές», δήλωσε ο κ. Σουλτς.

-------------

Η συγκλονιστική διάσωση βρέφους από Τούρκους ψαράδες


Συγκλονιστικές εικόνες κατέγραψε ο φακός από τη διάσωση ενός βρέφους, από Τούρκους ψαράδες που το εντόπισαν να επιπλέει φορώντας σωσίβιο, μετά τη βύθιση της βάρκας που το μετέφερε.

Οι προσπάθειες που κατέβαλλαν οι Τούρκοι ψαράδες για να σώσουν το παιδάκι είναι πραγματικά συγκινητικές. Όπως φαίνεται και στο βίντεο με τρεμάμενη φωνή και εμφανή την αγωνία τους, πρώτα το γύρισαν ανάποδα για να βγει το θαλασσινό νερό που είχε καταπιεί και στη συνέχεια το ξάπλωσαν μπρούμυτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελικά το μόλις 18 μηνών αγοράκι τα κατάφερε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο, ενώ σώα είναι και η μητέρα του αγοριού που ευχαρίστησε τους ψαράδες.

Δείτε το βίντεο από το Mega



-------------

Ρούτε: Oι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες να ανακόψουν την εισροή μεταναστών


Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες οφείλουν στους εταίρους τους να κάνουν περισσότερα για να ανακόψουν την εισροή μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε μια δικαιότερη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Τα σχόλιά του, τα οποία έκανε έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, απηχούν σχόλια άλλων ηγετών εύπορων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, που ανησυχούν ότι η ευρείας κλίμακας μετανάστευση θα ενισχύσει την υποστήριξη της ξενοφοβικής άκρας δεξιάς.

"Δεν μπορεί χώρες σαν τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Γερμανία να δέχονται τη μερίδα του λέοντος των αιτούντων άσυλο", δήλωσε ο Ρούτε στη δημόσια τηλεόραση σήμερα, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

"Η ανατολική Ευρώπη έχει κάνει πολύ λίγα για να αντισταθεί στο ρεύμα των προσφύγων", δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση. "Επενδύσαμε πάρα πολύ σ' αυτούς και τώρα κάνουν πολύ λίγα".

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ολλανδία, η οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ, είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερη υποστήριξη σε κράτη μέλη που δυσκολεύονται να διασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορά τους.

Τα πιο φτωχά ανατολικά μέλη της ΕΕ αντιστέκονται στις εκκλήσεις για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των 28 χωρών μελών της Ένωσης. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ύψωσε έναν φράκτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας του, μεταφέροντας ουσιαστικά το πρόβλημα στις γειτονικές Κροατία και Σλοβενία.

Σχεδόν όλοι οι μετανάστες διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και εισέρχονται στην ΕΕ μέσω των φτωχότερων μελών της στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όμως ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, φάνηκε να παίρνει το μέρος των ανατολικοευρωπαίων συναδέλφων του, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως η υπεράσπιση των ασύνορων της ηπείρου είναι η σημαντικότερη από τις αποστολές που έχει η ΕΕ.

"Καμιά αποστολή δεν είναι σημαντικότερη για το μετριοπαθές κεντρώο πολιτικό στρατόπεδο από το να εδραιωθούν και πάλι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης", δήλωσε ο Τουσκ, ο οποίος βρέθηκε στη Χάγη για ένα συνέδριο του Φιλελεύθερου Κόμματος του Ρούτε, που είναι σύμμαχος της Πλατφόρμας Πολιτών του Τουσκ.

"Μόνο τότε θα είμαστε ικανοί να σταματήσουμε την πορεία των ριζοσπαστικών προς την εξουσία", πρόσθεσε σε μια προφανή αναφορά στα ακροδεξιά κόμματα που τάσσονται κατά των μεταναστών και η δημοτικότητά τους αυξάνεται σε δημοσκοπήσεις σ' όλη την Ευρώπη. Στην Ολλανδία, το αντιισλαμικό Κόμμα της Ελευθερίας του λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων με τα υψηλότερα ποσοστά που είχε ποτέ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί φέτος 800.000 πρόσφυγες, παρά την αντίθεση μερικών από τους κυβερνητικούς συμμάχους της.

-------------

Τσέραρ : Άμεσες δράσεις για το προσφυγικό αλλιώς η ΕΕ θα αρχίσει να καταρρέει

«Από την μικρή Σλοβενία πέρασαν 60.000 άτομα μέσα σε μια εβδομάδα».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ προειδοποίησε σήμερα πως ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να καταρρεύσει αν δεν υπάρξουν «άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις επί του πεδίου» για να ανακοπεί η ροή των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη από τα Βαλκάνια.

«Αν δεν αναλάβουμε άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις επί του πεδίου μέσα στις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες, πιστεύω πως η ΕΕ και η Ευρώπη ολόκληρη θα αρχίσουν να καταρρέουν», δήλωσε ο Τσέραρ, από τη μικρή χώρα του οποίου διήλθαν μέσα σε δέκα ημέρες περισσότεροι από 60.000 μετανάστες, κατά την άφιξή του στην έκτακτη μίνι σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

-------------

Δίχως τέλος οι τραγωδίες με πρόσφυγες στη Μεσόγειο

Τα πτώματα 43 μεταναστών ανακαλύφθηκαν στη λιβυκή ακτή.

Τα πτώματα 43 μεταναστών έχουν ανακαλυφθεί από χθες, Σάββατο, σε λιβυκές παραλίες ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολη και άλλα μπορεί ακόμη να ξεβραστούν μετά το ναυάγιο του πλεούμενου που μετέφερε τους μετανάστες, ανακοίνωσε σήμερα η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος.

«Κάτοικοι της περιοχής μας ειδοποίησαν για την παρουσία πτωμάτων στις παραλίες γύρω από το λιμάνι του Ζλίτεν (160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης). Ανακαλύψαμε εκεί αρχικά 25 πτώματα και μετά άλλα τέσσερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου Μοχάμαντ Αλ-Μισράτι.

Ο Αλ-Μισράτι δεν έδωσε διευκρινίσεις για τη χώρα προέλευσης των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, αλλά το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των λιβυκών αρχών της Τρίπολης μετέδωσε πως οι μετανάστες αυτοί προέρχονταν από διάφορες χώρες της Αφρικής.

Σαράντα χιλιόμετρα δυτικά, τα πτώματα άλλων 14 μεταναστών ανακαλύφθηκαν κοντά στο λιμάνι της Χομς (120 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης), σύμφωνα με τη λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο.

«Το πρωί λάβαμε πληροφορίες για την παρουσία πτωμάτων στην παραλία της Σιλίν», κοντά στη Χομς, δήλωσε ο Φάουζι Αμπντέλ-Άαλ, εκπρόσωπος της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου στη Χομς, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται για μετανάστες προερχόμενους από αφρικανικές χώρες.

Σύμφωνα με τις πηγές της Ερυθράς Ημισελήνου, τα θύματα είχαν επιβιβασθεί σ' ένα πλεούμενο που ναυάγησε κοντά στο Ζλίτεν.

-------------

Σουλτς: Η βία εναντίον των προσφύγων είναι ντροπή για την Ευρώπη


«Η βία εναντίον οποιοδήποτε πρόσφυγα δεν είναι αποδεκτή. Νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι που προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με βία εναντίον των προσφύγων είναι ντροπή για την Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ



-------------

Προκαλεί ο Τσέχος Πρόεδρος με τη δήλωση του για τους πρόσφυγες


Ο Τσέχος πρόεδρος κατηγόρησε τους οικονομικούς μετανάστες ότι χρησιμοποιούν τα παιδιά ως "ανθρώπινες ασπίδες" στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη καθώς η ήπειρος είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη μεταναστευτική κρίση από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν έχει χρησιμοποιήσει πολύ αυστηρή γλώσσα εναντίον των μεταναστών, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος αυτή την εβδομάδα κατηγόρησε επίσης την Πράγα ότι συστηματικά θέτει υπό κράτηση μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες για να αποθαρρύνει άλλους επίδοξους μετανάστες.

Στο τελευταίο του αυτό ξέσπασμα, στην ταμπλόιντ εφημερίδα Blesk, ο Ζέμαν κατηγόρησε τους πλούσιους οικονομικούς μετανάστες ότι εκμεταλλεύονται κυνικά τα παιδιά για να φθάσουν στην ΕΕ.

"Χρησιμεύουν (τα παιδιά) ως ανθρώπινες ασπίδες για τύπους με iPhones ώστε να δικαιολογήσουν το κύμα μεταναστών", δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένη του συνέντευξη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Blesk.

"Αυτοί που κρύβονται πίσω από τα παιδιά...κατά τη γνώμη μου, δεν αξίζουν καμία συμπόνοια. Μεταφέρουν τα παιδιά με πλαστικές βάρκες, γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν να πνιγούν", σχολίασε ο Ζέμαν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2013 κι είναι ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσφατα, ο πρόεδρος είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις με στόχο τους πρόσφυγες λέγοντας μάλιστα "κανένας δεν σας κάλεσε εδώ".

Επίσης πρόσφατα δήλωσε ότι οι μετανάστες θα πρέπει να "τηρούν τη σαρία (τον ισλαμικό νόμο) αντί τους νόμους της Τσεχίας" και ότι "οι άπιστες γυναίκες θα πρέπει να λιθοβολούνται και οι κλέφτες να ακρωτηριάζονται στα χέρια".

Ο Ζέμαν έχει επιτεθεί εναντίον των γυναικών που είναι πιστές μουσουλμάνες σχολιάζοντας ότι "θα στερηθούμε τη γυναικεία ομορφιά επειδή θα είναι καλυμμένες από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Αυτό σίγουρα θα είναι προς όφελος κάποιων γυναικών, αλλά αυτές είναι λίγες".

Την Πέμπτη, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζάιντ Ραάντ αλ-Χουσέιν χαρακτήρισε "ισλαμοφοβικά" τα σχόλια του Τσέχου προέδρου.

Επίσης ο Χουσέιν άσκησε δριμεία κριτική εναντίον της Δημοκρατίας της Τσεχίας--μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ--για τις κακές συνθήκες υπό τις οποίες φιλοξενούνται οι πρόσφυγες στα κέντρα υποδοχής, μεταξύ των οποίων και παιδιά, προτού συνεχίσουν το ταξίδι τους για τη δυτική Ευρώπη.

Σήμερα ο Ζέμαν κάλεσε τον Χουσέιν να επισκεφθεί την Τσεχία για να επιθεωρήσει ο ίδιος τα κέντρα φιλοξενίας.

Περισσότεροι από 600.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι περισότεροι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

-------------

Μέρκελ: Δεν μπορούμε να λύσουμε συνολικά το θέμα των προσφύγων


«Δεν μπορούμε να λύσουμε συνολικά το θέμα των προσφύγων. Θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες με την Τουρκία» είπε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.

«Ένα σημαντικό κομμάτι της σημερινής δουλειάς είναι το θέμα της διαχείρισης των προσφύγων στην Ελλάδα. Το πώς θα γίνει εγκαίρως και όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά η υποστήριξη των προσφύγων» τόνισε και συνέχισε:

«Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ θα μας βοηθήσει επ΄αυτού και θα μιλήσουμε για την ενίσχυση της FRONTEX στην περιοχή και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δομών. Θα συνομιλήσουμε με όλες αυτές τις πλευρές και φυσιολογικά θα απαντήσουμε σε πρακτικές ερωτήσεις».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ



-------------

Τσίπρας: Βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση


«Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις σε ένα δύσκολο πρόβλημα. Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και άρα είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να βρούμε μία κοινή λύση, μία ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την άφιξη του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών για την προσφυγική κρίση.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη, όταν καθημερινά πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε λύση καθώς αρκετές χώρες υιοθέτησαν μία στάση ώστε να μην μετατεθεί το πρόβλημα σε εκείνες. Άρα πρέπει να έχουμε κοινή ευθύνη όλες οι ευρωπαικές χώρες και θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες. Να σημειώσω ότι αυτή η συνάντηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Ωστόσο ένας κρίσιμος κρίκος η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί. Άρα σήμερα η συζήτηση θα διεξαχθεί μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στο δρόμο των μεταναστευτικών ροών. Αν εμείς δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα που βρίσκεται στην είσοδο αυτού του δρόμου, πιστεύω ότι είναι δύσκολο να βρούμε αυτή τη λύση. Από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε οτιδήποτε ώστε να έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των ροών και φυσικά για την επίλυση αυτού του προβλήματος», συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε έτοιμα πέντε hot spots, στα νησιά, αλλά αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με τις ευθύνες που έχουν οι άλλες χώρες. Άρα η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας στη Μυτιλήνη, στη Λέσβο και ως το τέλος Νοεμβρίου, μέσα Δεκεμβρίου, θα είμαστε σε θέση να έχουμε ακόμα 4 hot spots, στα υπόλοιπα νησιά», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ




Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.