Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γιούνκερ: Η προσφυγική κρίση θα διαρκέσει κάποια χρόνια

«Μόνο στην Αφρική υπάρχουν 8,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που μπορεί να έρθουν στην Ευρώπη».

Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη θα διαρκέσει «κάποια χρόνια» εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει «καμία αυταπάτη» στο θέμα αυτό.

«Αυτή η κρίση των προσφύγων θα διαρκέσει κάποια χρόνια. Δεν έχω καμία αυταπάτη ότι αυτό που ζούμε σήμερα θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν», τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στο Πασάου της Γερμανίας.

«Πρέπει να πούμε στους ανθρώπους ότι δεν πρόκειται για κάτι παροδικό, για κάτι προσωρινό, ότι θα πρέπει να ζήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα με αυτό το πρόβλημα», συνέχισε.

Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει μια απάντηση στην μεταναστευτική κρίση, σημειώνοντας ότι μόνο στην Αφρική υπάρχουν 8,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που μπορεί να θελήσουν να έρθουν στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη μεταναστευτική κρίση εδώ και πολλές δεκαετίες αλλά οι χώρες δυσκολεύονται να βρουν μια κοινή προσέγγιση για να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα. Η Γερμανία άνοιξε τις πύλες της σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και ζητά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, χωρίς όρια, σε άλλες χώρες, πολλές από τις οποίες εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στο σχέδιο αυτό. Η Ουγγαρία κατασκεύασε μάλιστα έναν αγκαθωτό φράχτη στα σύνορά της προκειμένου να εμποδίσει τους πρόσφυγες, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους πολέμους και τη φτώχεια, να περάσουν στο έδαφός της για να φτάσουν από εκεί στην Αυστρία και κατόπιν στη Γερμανία.

«Δεν χρειαζόμαστε καινούρια τείχη στην Ευρώπη και σίγουρα όχι μεταξύ χωρών-μελών της ΕΕ», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής επισκέφθηκε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Πασάου, στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία και κατόπιν πήγε σε μία από τις μεθοριακές διαβάσεις απ' όπου περνούν στη Γερμανία οι πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύροι.

----------------

Περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες έφθασαν στην Αυστρία τον Σεπτέμβριο

Οι 10.000 υπέβαλαν αίτηση να τους χορηγηθεί άσυλο.

Σε 200.000 ανήλθε ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στην Αυστρία τον Σεπτέμβριο, με τη συντριπτική τους πλειονότητα απλά να διέρχονται από τη χώρα, συνεχίζοντας –κυρίως– για τη Γερμανία αλλά και τη Σουηδία, τις χώρες τελικού προορισμού τους.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών για ολόκληρο τον Σεπτέμβριο, από το σύνολο των προσφύγων που είχαν φθάσει στην Αυστρία τον περασμένο μήνα, οι 10.000 υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου για την παραμονή τους στη χώρα. Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που είχαν υποβληθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2014 ήταν, συγκριτικά, 28.000.

Τα επίσημα στοιχεία διαψεύδουν εκ νέου τους ισχυρισμούς του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων για «υπέρογκη μετανάστευση», πάνω στον οποίο στήριξε τον ξενοφοβικό προεκλογικό του αγώνα επιτυγχάνοντας νίκη στις πρόσφατες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, στις οποίες διπλασίασε τη δύναμή του στο πρωτοφανές 30,4% από το 15,3% που είχε καταγράψει στις εκλογές του 2009.

Με τον ίδιο μύθο ως κεντρική στρατηγική η αυστριακή ακροδεξιά φιλοδοξεί να καταγάγει έναν ανάλογο «θρίαμβο» στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, 11ης Οκτωβρίου, στο ομόσπονδο κρατίδιο και στην πόλη της Βιέννης, όπου ο στόχος της είναι η πρώτη θέση.

Ο αρχηγός των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, διεκδικεί για τρίτη στη σειρά φορά από τις προτελευταίες εκλογές στη Βιέννη, το 2005, το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη, στο οποίο βρίσκεται, εδώ και 21 χρόνια, ο Σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος βρίσκεται τα τελευταία πέντε χρόνια σε συνασπισμό με τους Πράσινους της ελληνικής καταγωγής αντιδημάρχου και αναπληρώτριας κυβερνήτη, Μαρίας Βασιλάκου.

Οι δημοσκοπήσεις τρία εικοσιτετράωρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη Βιέννη, στη βάση προφανώς αυτού του μύθου του περί «πλημμύρας μεταναστών» –ο οποίος φέρεται να προκαλεί ανησυχίες στη συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών– δείχνουν πως το Κόμμα των Ελευθέρων συγκεντρώνει 33% των προθέσεων ψήφου (έναντι 25,8% το 2010) και βρίσκεται σε απειλητικά μικρή απόσταση, μόλις δύο εκατοστιαίων μονάδων από το πρώτο κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες των οποίων η δύναμη, από το 44,3% πριν από πέντε χρόνια, φέρεται να περιορίζεται στο 35%.

----------------

Δωρεά 20.000 φαρμάκων από τον ΣΦΕΕ για τους πρόσφυγες

Τα παραδίδουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ και από εκεί πάνε σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Τουλάχιστον 20.000 φάρμακα έχουν διαθέσει εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τους πρόσφυγες. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος προχώρησε στην κίνηση αυτή, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, αναγνωρίζει ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα βαθαίνει την ανθρωπιστική κρίση την οποία βιώνει η χώρα, καθιστώντας αναγκαία τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που βιώνουν την πρωτοφανή αυτή κατάσταση από την αυξανόμενη ροή προσφύγων.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ (Bayer, Cana, Leo, Pharmaserve-Lilly, Sanofi και Takeda) ανταποκρίθηκαν με τη χορήγηση αντισταμινικών, αντιπυρετικών, αντισηπτικών, αντιβιοτικών, κ.ά. φαρμάκων, μεριμνώντας ιδιαίτερα για τα βρέφη, τα ανήλικα παιδιά, τις κακοποιημένες γυναίκες, τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους.

Πιο συγκεκριμένα, προσφέρθηκαν:

- Αντιβιοτικά για τη θεραπεία ευρέως φάσματος λοιμώξεων

- Παυσίπονα/αντιπυρετικά

- Αντιμυκητιασικές αλοιφές

- Αλοιφές για μωρά

- Αντισηπτικά προϊόντα

- Αντιβιοτικά κατά θετικών κατά Gramμικροοργανισμών, και φάρμακα για δερματολογικές παθήσεις

- Αντιβιοτικά κατά των λοιμώξεων, φάρμακα για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας

- Αντιβιοτικά, αντισταμινικά, αντιδιαρροϊκά, αντιόξινα και αποχρεμπτικά

- Φάρμακα για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Ο ΣΦΕΕ επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι η στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων βρίσκεται στον πυρήνα της δραστηριότητάς του, με γνώμονα την ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα, προάγοντας την πρόληψη, τη θεραπευτική αγωγή και την ιατρική όταν και όπου χρειάζεται.

----------------

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης του Ξυδάκη με την πρέσβη της Σουηδίας

Συζητήθηκαν θέματα κοινού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη, με την πρέσβη της Σουηδίας στην Ελλάδα, Σαρλότ Ράνγκμπεργκ (Charlotte Wrangberg).

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο κυρίως τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης. Παράλληλα, διερευνήθηκε το έδαφος για περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ από την πλευρά της η κυρία Ράνγκμπεργκ εξέφρασε το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν (Stefan Löfvén) για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και εργασιακών σχέσεων.

----------------

«Αυτήν την Κυριακή παίζουμε για τους πρόσφυγες»

Κίνηση ανθρωπιάς από τους φίλους και τους ποδοσφαιριστές του Αστέρα Εξαρχείων.

«Πάσα» για… γκολ στην ευαισθητοποίηση, την βοήθεια και την αλληλεγγύη θέλουν να δώσουν οι ποδοσφαιριστές και οι φίλοι του ιστορικού Αστέρα Εξαρχείων που την Κυριακή κατά τη διάρκεια του αγώνα θα συγκεντρώνουν είδη πρώτης για τους πρόσφυγες.

«Στην σημερινή εποχή και κοινωνία, όπου τα πάντα είναι εμπορευματοποιημένα και άμεσα εξαρτημένα από το χρήμα, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις που δεν επιβεβαιώνουν τον κανόνα αλλά αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Σ΄ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, αυτό που περιλαμβάνει όσους αθλούνται και όσους ασχολούνται από διάφορες θέσεις με τον αθλητισμό, κυρίαρχο ρόλο έχει το ποδόσφαιρο, ως το λαοφιλέστερο των παιχνιδιών. Την ώρα που ακούμε και διαβάζουμε για παρελάσεις εκατομμυρίων από τηλεοπτικά και διαφημιστικά δικαιώματα, από αμοιβές και εισιτήρια, υπάρχουν ορισμένες ομάδες, που έχουν ως αποκλειστικό στόχο το ευ αγωνίζεσθαι και την αυτοδιαχείριση. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, αποτελεί το ιστορικό σωματείο του Αστέρα Εξαρχείων, με το ποδοσφαιρικό τμήμα να έχει περάσει στα χέρια των παιδιών που κάθε Σαββατοκύριακο φορούν την παραδοσιακή μαύρη εμφάνιση και παίζουν μπάλα στα γήπεδα της Β` Αθηνών. Αυτά τα παιδιά με την συνδρομή όσων πρεσβεύουν τις ίδιες απόψεις, βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να «τρέξει» η ομάδα και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της», αναφέρει ανακοίνωση της ομάδας.

Αυτή την Κυριακή, όμως, αυτά τα παιδιά, αποφάσισαν να διαθέσουν αυτά τα χρήματα για τους συνανθρώπους μας, που οι συγκυρίες της ζωής τους έχουν καταστήσει πρόσφυγες και προσωρινά εγκατεστημένους στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου. Αυτά τα παιδιά λοιπόν, καλούν κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη και φίλαθλο να συνδράμει ο καθένας με τον τρόπο του, σε μία προσπάθεια για την συγκέντρωση χρημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα δοθούν στους αναξιοπαθούντες πρόσφυγες.

Η σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Αυτή τη Κυριακή (11/10) στις 11 το πρωί η Αστεράρα παίζει το πρώτο της εντός έδρας ματς της σεζόν στο πάρκο Βεΐκου στο Γαλάτσι. Λίγα μέτρα πιο δίπλα στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ, στεγάζεται μεγάλος αριθμός προσφύγων που μεταφέρθηκε εκεί από τη πλατεία Βικτωρίας. Με αφορμή τον αγώνα και σαν το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε, στο γήπεδο εκτός από τα καπνογόνα, τα πανιά, τα τραγούδια και την εορταστική ατμόσφαιρα θα υπάρχει και κουτί οικονομικής ενίσχυσης (προαιρετική μεν, απαραίτητη δε) το οποίο μαζί με όλα τα έσοδα από τις μπύρες, θα διατεθούν για την κάλυψη μέρους των αναγκών τους. Καλούμε όσο περισσότερο κόσμο μπορεί να έρθει να φωνάξουμε, να γεμίσουμε το κουτί και να μεθύσουμε πρωινιάτικα για καλό σκοπό.

Πέρα από την οικονομική ενίσχυση την Πέμπτη (17:00 με 20:00) την Παρασκευή (17:00 με 22:00) και το Σάββατο (12:00 με 17:00) θα συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στο αποθηκάκι μας στη Τσαμαδού 10.

Λίστα Αναγκών:

Διάφορα Είδη: οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, πάνες, καινούργια εσώρουχα (γυναίκεια-παιδικά), υπνόσακοι, αδιάβροχα

Φάρμακα: επιδέσμους απλούς, κρέμες για εγκαύματα, αντηλιακές κρέμες, ρινικές αλοιφές, φυσιολογικούς ορούς μικρούς, κορτικοστεροειδή ρινικά σπρέι, εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά.

Τρόφιμα: τσάι, ζάχαρη, μπισκότα, φρυγανιές, μακαρόνια, τοματοπολτό, ρύζι, αλάτι, κριθαράκι, γάλα μωρού σε σκόνη, αλουμινένια σκεύη φαγητού με καπάκι

Παρακαλούμε ΟΧΙ ρούχα, νωπά τρόφιμα, χοιρινό.

Οι πρόσφυγες ευπρόσδεκτοι και οι ρατσιστές ανεπιθύμητοι»

----------------

Κοτζιάς: Στηρίζουμε την πολιτική της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τις μεταναστευτικές ροές από την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού. Όσον αφορά στις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων από τη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η στήριξη της Ιορδανίας και του Λιβάνου.

Παράλληλα, υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της σταθερότητας της Αιγύπτου. Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι είναι η χώρα-«κλειδί» για το θέμα της μετανάστευσης και για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι μηχανισμοί μετεγκατάστασης, επανεγκαταστασης και επανεισδοχής.

Εξάλλου, διπλωματικές πηγές από το Λουξεμβούργο σημείωναν ότι η επιδιωκόμενη συνεργασία με την Τουρκία είναι προφανές ότι δεν περιλαμβάνει κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και του υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν, εκ μέρους της λουξεμβουργιανής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών/Μετανάστευσης των κρατών-μελών της ΕΕ, των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν (Ελβετία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία), των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας. Έλαβαν, επίσης, μέρος οι επίτροποι Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Γειτονίας και Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων, Γιοχάνες Χαν, Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς και εκπρόσωποι σχετικών οργανισμών της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (IOM).

Τα κεντρικά θέματα συζήτησης ήταν η εξεύρεση τρόπων για την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία) και τη στήριξη των χωρών διέλευσης, ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες υποδοχής και καταγραφής αιτημάτων ασύλου. Επίσης, εξετάστηκε η προώθηση της διακρατικής συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της προσφυγικής κρίσης, καθώς και η από κοινού δράση με τις χώρες προέλευσης παράτυπων μεταναστών.

----------------

Μέρκελ: Όποιος δεν έχει ανάγκη ασύλου να εγκαταλείψει την Γερμανία


Όποιος έχει ανάγκη για προστασία και προσπαθεί να διαφύγει από τον τρόμο, τους διωγμούς και τον πόλεμο, πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος στην Γερμανία, επανέλαβε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι όποιος δεν έχει ανάγκη να του χορηγηθεί άσυλο πρέπει να εγκαταλείψει την Γερμανία.

«Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα οργανώσουμε αυτή την διαδικασία, θα την διαχειριστούμε και θα λύσουμε το πρόβλημα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης, σε κομματική συγκέντρωση στο Βούπερταλ και υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συνεργασία των διεθνών εταίρων, κάτι που απαιτεί χρόνο και ανέδειξε την ανάγκη η Γερμανία, στην δύσκολη στιγμή, να μην εγκαταλείψει αξίες όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η Καγκελάριος αποτέλεσε στόχο κριτικής πολλών εκ των στελεχών του κόμματός της, με παρατηρήσεις που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την παραβίαση των συνόρων, καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες προέρχονται από ασφαλείς χώρες, αλλά και την πρόκληση για τον πολιτισμικό χαρακτήρα της Γερμανίας ενόψει της αύξησης του μουσουλμανικού στοιχείου.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χορστ Ζεεχόφερ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βαυαρία να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ανακόψει τη ροή των προσφύγων, ακόμη και να στείλει πρόσφυγες πίσω στην Αυστρία, παραβλέποντας ότι πρόκειται για αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ο κ. Ζεεχόφερ επισήμανε ότι τις τελευταίες πέντε εβδομάδες έχουν φθάσει στην Βαυαρία περισσότεροι από 225.000 πρόσφυγες, με αποτέλεσμα η τοπική κυβέρνηση να έχει φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων της σε ό,τι αφορά την στέγαση και την φροντίδα τους. Αύριο, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του κρατιδίου θα συζητηθούν τα έκτακτα μέτρα που πιθανόν θα λάβει η Βαυαρία. «Το θέμα είναι η ένταξη, η παιδεία και η παιδεία. Επιπλέον θα έλθουν και μέτρα αυτοάμυνας προκειμένου να περιοριστεί η μετανάστευση, όπως η επιστροφή ανθρώπων στα σύνορα με την Αυστρία και η άμεση μεταφορά εντός της Γερμανίας νεοαφιχθέντων προσφύγων που ζητούν άσυλο», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση.

Η κυρία Μέρκελ πάντως επανέλαβε και κατά την χθεσινή συνέντευξή της στο ARD ότι δεν θα επιβληθεί πλαφόν στην είσοδο των προσφύγων, ενώ η αυστριακή κυβέρνηση προειδοποίησε ότι αν η Βαυαρία καταφύγει σε μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν αύξηση των προσφύγων στα σύνορα, θα αναγκαστεί να αντιδράσει. «Μη ρεαλιστικό» χαρακτήρισε και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ανασυρόμενη γέφυρα, την οποία μπορούμε να σηκώσουμε», για να προσθέσει: «Να κλείσουμε τα σύνορα – κάποιος θα πρέπει να μας πει πώς υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο. Θα βάλουμε εκεί στρατό, με έτοιμες τις ξιφολόγχες;».

----------------

Το προσφυγικό ζήτημα έριξε το ποσοστό του Κόμματος των Φιλανδών

Τι δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στη χώρα.

Το ποσοστό του ευρωσκεπτικιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Οι Φινλανδοί, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την κεντροδεξιά που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Απριλίου, υπέστη μεγάλη πτώση σε σύγκριση με αυτό που καταγραφόταν μόλις έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου φινλανδικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου YLE, δείχνει ότι το κόμμα των Φινλανδών, υπό τον νυν υπουργό Εξωτερικών Τίμο Σόινι, συγκεντρώνει το 10,7% των προθέσεων ψήφου, από 15% πριν από έναν μήνα. Τα άλλα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, το Κόμμα του Κέντρου και η Εθνική Συμμαχία, είδαν επίσης τα ποσοστά τους να υποχωρούν, αν και λιγότερο.

Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο του κόμματος των Φινλανδών που έχει καταγραφεί σε μια σειρά δημοσκοπήσεων για το YLE από τον Αύγουστο του 2010.

Το άλλοτε κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, που προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια διότι εναντιώθηκε με σφοδρότητα στις συμφωνίες στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης όταν ξέσπασε η κρίση χρέους, αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις από τους ψηφοφόρους του, τόσο διότι συμβιβάστηκε όσον αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, όσο και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά την κρίση των προσφύγων.

Οι ψηφοφόροι του Κόμματος των Φινλανδών «μοιάζουν να πιστεύουν ότι το κόμμα ευθύνεται διότι δεν σταμάτησε την εισροή των προσφύγων. Είναι εξοργισμένοι διότι το κόμμα δεν είναι σε θέση να κάνει περισσότερα για αυτό», εξήγησε ο Έρκα Ράιλο, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Τούρκου.

Η δημοσκόπηση στέλνει μια «προειδοποίηση στην ηγεσία του κόμματος, ότι οφείλει να σκληρύνει τη γραμμή της στους κόλπους της κυβέρνησης συμμαχίας—και να το δείξει. Κάτι που θα σημάνει προβλήματα για την κυβέρνηση», προέβλεψε ο ίδιος.

Φέτος αναμένεται να ζητήσουν άσυλο στη Φινλανδία έως και 50.000 άνθρωποι, από μόλις 3.600 το 2014.

Τη Δευτέρα ο Σεμπάστιαν Τινκίνεν, σκληρός επικριτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας εκ των τριών αντιπροέδρων του κόμματος των Φινλανδών, κάλεσε να τεθεί σε ψηφοφορία στο κόμμα εάν τα μέλη του θέλουν να παραμείνει στην κυβερνητική συμμαχία.

Η συντηρητική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό κόστος στο δημόσιο μειώνοντας τις αργίες, αλλά και τις άδειες ασθενείας μετ' αποδοχών, και οι διακηρυγμένες προθέσεις της πυροδότησαν διαδηλώσεις και απεργίες τον περασμένο μήνα. Η διένεξη για τις εργασιακές σχέσεις στον δημόσιο τομέα μείωσε επίσης το ποσοστό των κομμάτων της συμπολίτευσης και απέβη προς όφελος της αντιπολίτευσης, κατά τη δημοσκόπηση.

Το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι έχασαν την εξουσία τον Απρίλιο, αυξήθηκε στο 18,3%, κάτι που σημαίνει ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη μετά το κόμμα του Κέντρου.

«Φαίνεται ότι πολλοί υποστηρικτής του κόμματος των Φινλανδών απογοητεύθηκαν από τη δεξιά δημοσιονομική πολιτική του κόμματος, διότι ένα ποσοστό τους διέρρευσε προς τους Σοσιαλδημοκράτες», σημείωσε ο Ράιλο.

Η δημοσκόπηση έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε δείγμα 2.900 Φινλανδών ψηφοφόρων από την 7η Σεπτεμβρίου ως την 6η Οκτωβρίου.

----------------

Συνελήφθη ύποπτος για τον εμπρησμό στην εστία υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία

Η φωτιά υπήρξε αφορμή για να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία.

Στη σύλληψη ενός άνδρα σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό σε κτίριο που ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε εστία υποδοχής αιτούντων άσυλο προχώρησε η Γερμανική δικαιοσύνη. Το κτίριο που είχε γίνει στόχος νεοναζιστών μάλιστα προκάλεσε έντονο διάλογο στη Γερμανία νωρίτερα την ίδια χρονιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελέως Χάικε Γκάιερ, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του άνδρα για τον οποίο υπάρχουν υποψίες πως έβαλε φωτιά από πρόθεση στο κτίριο, όπου σχεδιαζόταν να φιλοξενηθούν περίπου 40 αιτούντες άσυλο, στο Τρέγκλιτς, μια κοινότητα 2.700 κατοίκων της άλλοτε ΓΛΔ, θέατρο επανειλημμένων κινητοποιήσεων των νεοναζί.

Βέβαια η Γκάιερ δεν έκανε καμιά άλλη διευκρίνιση για τον φερόμενο ως δράστη του εμπρησμού της 4ης Απριλίου, που είχε αποτελέσει την αφορμή να αρχίσει μια έντονη συζήτηση στη Γερμανία, κυρίως διότι είχε σημειωθεί μετά την παραίτηση του δημάρχου, ο οποίος ανέφερε πως δεχόταν απειλές από τους νεοναζί.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του ο δήμαρχος είχε καταγγείλει την παντελή έλλειψη πολιτικής και θεσμικής στήριξης προς τον ίδιο και ότι είχε δεχθεί απειλές από τους εξτρεμιστές, διότι είχε συμφωνήσει ο δήμος του Τρέγκλιτς να υποδεχθεί περίπου 40 πρόσφυγες που επρόκειτο να φιλοξενηθούν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο.

Η απόφασή του πυροδότησε διαδηλώσεις στις οποίες καλούσε το νεοναζιστικό κόμμα NPD, το οποίο είναι ενεργό κυρίως στις περιοχές της άλλοτε Ανατολικής Γερμανίας, εναντίον της άφιξης των προσφύγων. Οι διαδηλώσεις αυτές πήραν τέτοιες διαστάσεις που το Τρέγκλιτς μετατράπηκε σε σύμβολο της ξενοφοβίας στη Γερμανία.

Πολλές πολιτικές προσωπικότητες κάλεσαν τότε να μην υπάρξει ουδεμία υποχώρηση έναντι του ρατσισμού.

Το αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA δραστηριοποιείται κυρίως επίσης στην πάλαι ποτέ ΓΛΔ, ειδικά στη Σαξονία, κοντά στο Τρέγκλιτς.

Ο πρώην δήμαρχος, ο Μάρκους Νιρτ, δήλωσε ότι ένιωσε κατά σειρά «αβοήθητος, εξοργισμένος και θλιμμένος» λόγω των απειλών που δέχθηκε από τους νεοναζιστές. Έναν μήνα αργότερα, η σκεπή της μελλοντικής εστίας υποδοχής των αιτούμενων άσυλο καταστρεφόταν ολοσχερώς από τις φλόγες και η αστυνομία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για εμπρησμό.

Εντέλει το Τρέγκλιτς αποφάσισε να υποδεχθεί πρόσφυγες και τρεις οικογένειες μετέβησαν εκεί, με αστυνομική συνοδεία, τον Ιούνιο.

Έκτοτε στη Γερμανία —η κυβέρνηση της οποίας προβλέπει ότι φέτος θα φθάσουν στη χώρα από 800.000 ως 1,5 εκατ. αιτούντες άσυλο, ένας αριθμός που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο— έχουν σημειωθεί δεκάδες εμπρησμοί σε κέντρα υποδοχής προσφύγων.

----------------

Κατά της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης Γκάμπριελ και Σταϊνμάιερ

Ζητούν να περιοριστεί η ροή των προσφύγων.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας προειδοποιούν κατά της «ανεξέλεγκτης» μετανάστευσης και ζητούν να περιοριστεί η ροή των προσφύγων, ο αριθμός των οποίων έχει σπάσει κάθε ρεκόρ από τις αρχές του έτους, σε κείμενό τους που θα δημοσιευτεί στο αυριανό τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel.

«Δεν μπορούμε αενάως να αναλαμβάνουμε και να ενσωματώνουμε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο» γράφουν ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που προέρχονται και οι δύο από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).

«Παρά την άνευ προηγουμένου βοήθεια που παρέχεται από τους Γερμανούς (στους μετανάστες) πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι αριθμοί των μεταναστών στη Γερμανία να μειωθούν και πάλι», συνεχίζουν.

Αποσπάσματα του κοινού άρθρου των δύο ηγετικών στελεχών του SPD δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, που ακολουθεί μια πολιτική «ανοίγματος» προς τους πρόσφυγες, βλέπει το τελευταίο διάστημα τη δημοτικότητά της να μειώνεται και δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις, ακόμη και από τη δική της παράταξη.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, στη Γερμανία έχουν κατατεθεί 577.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου από τις αρχές του έτους. Πριν από μερικές εβδομάδες ο Γκάμπριελ εκτίμησε ότι η Γερμανία μπορεί να υποδέχεται κατά μέσο όρο 500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

«Η πολιτική μας δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα παρά μόνο αν δεν ζητάμε υπερβολικά πολλά πράγματα από τους ανθρώπους στη χώρα μας», υποστηρίζουν επίσης ο Γκάμπριελ και ο Σταϊνμάιερ.

----------------

Παρουσία Αβραμόπουλου η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων

Πτήση με 19 πρόσφυγες από την Ερυθραία αναχώρησε για τη Σουηδία.

Παρουσία του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του προεδρεύοντος του Συμβουλίου και υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, αναχώρησε σήμερα η πρώτη πτήση με 19 πρόσφυγες από την Ερυθραία, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τη Ρώμη για τη Σουηδία.

Οι 19 πρόσφυγες από την Ερυθραία είναι οι πρώτοι από τους συνολικά 160.000 που αναμένεται να κάνουν χρήση του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος σήμερα. Μόλις πριν 5 μήνες ήμουν στη Μάλτα για να παρευρεθώ στην κηδεία απελπισμένων προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, κάνοντας ένα ταξίδι θανάτου. Τώρα είμαι στη Ρώμη, με τους καλούς μου φίλους, Ζαν Άσελμπορν και Αντζελίνο Αλφάνο, για να αποχαιρετήσω κάποιους άλλους ανθρώπους που ξεκινούν για ένα άλλο ταξίδι. Αυτή τη φορά, ένα ταξίδι ελπίδας», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, εργαστήκαμε αδιάκοπα στην Ευρώπη με το Συμβούλιο και με τα κράτη-μέλη. Καταθέσαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση ώστε να καταπολεμήσουμε την πρωτοφανή κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την ανάγκη να επιδειχθεί όλο και μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο έλληνας επίτροπος τόνισε: «Ήμουν εδώ στην Ιταλία κάποιους μήνες πριν και είχα αναφέρει πως η Ιταλία δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της. Βέβαια είχαμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Έπρεπε να πείσουμε όλους ότι οφείλουν να αποτελέσουν μέρος της προσπάθειας αυτής, βάσει των υψηλών αξιών και των αρχών επί των οποίων οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, αυξάνουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας. Αυτό που ζούμε σήμερα στη Ρώμη είναι ένα απτό παράδειγμα των όσων μπορούμε να καταφέρουμε, εάν συνεργαζόμαστε μέσα σε ένα κλίμα αλληλεγγύης»

Αναφερόμενος, τέλος, και πάλι στη σημερινή πρώτη πτήση μετεγκατάστασης προσφύγων, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ολοκλήρωσε: «Δεν είναι οι αριθμοί εκείνο που μετράει, ούτε το γεγονός ότι μόλις δεκαεννέα άνθρωποι ήταν στην πτήση. Αντιθέτως, είναι η πράξη αυτή που κάνει τη διαφορά. Ουσιαστικά σήμερα το πρόγραμμα αρχίζει να υλοποιείται. Και από εδώ, λοιπόν, που βρίσκομαι σήμερα, απευθύνω έκκληση εξ ονόματος της Ευρώπης, του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όλων μας: ας προχωρήσουμε μπροστά, ας αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και ας δώσουμε ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους. Παράλληλα, όμως, πρέπει να βάλουμε κανόνες, να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο, να αρχίσει η επιστροφή όλων όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη και να προσφέρουμε τη στήριξή και τη βοήθειά μας σε εκείνους που χρειάζονται τη διεθνή προστασία».

----------------

Μεγάλος αριθμός προσφύγων συνεχίζει να φθάνει στην Κροατία

Οδηγούνται στο κέντρο υποδοχής στο Οπάτοβατς.

Μεγάλος αριθμός προσφύγων εξακολουθεί να εισέρχεται στην ανατολική Κροατία από τα σύνορα με τη Σερβία και να κατευθύνεται προς το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Οπάτοβατς, δήλωσε σήμερα ο Κροάτης υπουργός Άμυνας, Άντε Κοτρομάνοβιτς τονίζοντας ότι το κύμα αναμένεται να αυξηθεί το Σαββατοκύριακο.

Προς το παρόν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων βρίσκονται 2.500 άτομα, είπε ο κ. Κοτρομάνοβιτς σημειώνοντας ότι σήμερα το πρωί 1.316 πρόσφυγες έφυγαν από το Οπάτοβατς με τρένο και ότι στη διάρκεια της μέρας δέκα λεωφορεία θα μεταφέρουν το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να εργάζονται για τη βελτίωση των συνθηκών στο Οπάτοβατς, υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνα της Κροατίας.

Ο Άντε Κοτρομάνοβιτς ανέφερε ότι δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στην υποδοχή των προσφύγων και τη μεταφορά τους στην Ουγγαρία τις επόμενες ημέρες.

Πρόσθεσε ότι σε όλες τις χώρες, από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες στο ταξίδι τους προς την Κροατία ό,τι τους συμβαίνει είναι μια επιχείρηση, από την οποία εξαρτάται ο ρυθμός άφιξής τους στην Κροατία.

"Είναι όλα επιχείρηση εκεί κάτω, μια επιχείρηση η οποία είναι οργανωμένη, η μεταφορά των ανθρώπων στην Ελλάδα και πιο πέρα, σε όλη τη διαδρομή μέχρι τα σύνορά μας. Είναι μια επιχείρηση από την οποία κάποιος κερδίζει καλά χρήματα” δήλωσε ο κ. Κοτρομάνοβιτς.

Χθες στην κροατική επικράτεια από τις διαβάσεις Μπάπσκα και Τοβάρνικ στα σύνορα με τη Σερβία πέρασαν 7.798 πρόσφυγες. Από τις 18 Σεπτεμβρίου στην Κροατία εισήλθαν 136.723 πρόσφυγες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

----------------

Φάιμαν: Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος την προσφυγική κρίση

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τα καταφέρει και τώρα απομένει να το αποδείξει».

«Είναι σαφές ότι καμία χώρα, ούτε η Αυστρία ούτε η Γερμανία, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει μόνη της σε αυτή την πρόκληση της προσφυγικής κρίσης, όμως από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να τα καταφέρει και τώρα απομένει να το αποδείξει», τονίζει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ».

Ο κ. Φάιμαν –ο οποίος την Τρίτη είχε συνομιλίες για την προσφυγική κρίση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο, όπου επισκέφθηκαν προσφυγικούς κατακλυσμούς– αναφερόμενος στις επιφυλάξεις που εξέφρασε χθες ως προς το εάν θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν από τα τέλη Νοεμβρίου τα λεγόμενα hotspots, επισημαίνει στη συνέντευξή του ότι είδε επί τόπου ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις.

«Είναι σημαντικό ότι υπάρχει μία απόφαση στα χαρτιά, η οποία τώρα θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα και αυτό είναι δυνατό μόνον εάν διατεθούν περισσότεροι οικονομικοί πόροι και περισσότερο προσωπικό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αυστριακός καγκελάριος διευκρινίζει ότι τόσο για τον ίδιο όσο και για τη γερμανίδα ομόλογό του Άγκελα Μέρκελ, το άσυλο αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και η ΕΕ θα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε οι άνθρωποι να μην εξαναγκάζονται σε φυγή, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσει για να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδηγούν σε φυγή, και να υπάρξει βοήθεια επί τόπου.

«Εκείνοι που έρχονται στην Ευρώπη, πρέπει να καταγράφονται στα hotspots και, εφόσον έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου, να κατανέμονται δίκαια», προσθέτει και καταλήγει τονίζοντας ότι είναι μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο της άποψης ότι, δίνοντας μάχη για μια ευρωπαϊκή λύση, η ΕΕ θα τα καταφέρει.

Ήδη, μετά την επιστροφή από την επίσκεψή του στη Λέσβο, και σε χθεσινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ζητήσει να υπάρξει κεντρικός συντονισμός, περισσότερα οικονομικά μέσα και περισσότερο προσωπικό για την εγκατάσταση και λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ιταλία, έχοντας προηγουμένως εκφράσει τον προβληματισμό του ως προς το εάν θα καταστεί δυνατό να τεθούν σε λειτουργία τα κέντρα αυτά από τα τέλη Νοεμβρίου, όπως προβλέπεται στις σχετικές αποφάσεις της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

----------------

Έφυγε για τη Σουηδία η πρώτη ομάδα προσφύγων από την Ιταλία

Ξεκίνησε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της Ε.Ε.

Αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Ρώμη για τη Σουηδία μια ομάδα 19 προσφύγων από την Ερυθραία, η οποία είναι η πρώτη που μεταφέρεται από μια χώρα μέλος της ΕΕ σε μια άλλη στο πλαίσιο του προγράμματος ανακατανομής των προσφύγων, το οποίο δίχασε προσφάτως βαθύτατα την Ευρώπη.

Οι 19 άνδρες και γυναίκες ανέβηκαν χαμογελαστοί σε ένα αεροπλάνο της ιταλικής οικονομικής και τελωνειακής υπηρεσίας, αφού είχαν σφίξει το χέρι του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Οι πρόσφυγες αυτοί από την Ερυθραία είναι οι πρώτοι από τους συνολικά 160.000 που αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα αυτό μετεγκατάστασης στους κόλπους της ΕΕ.

Την παραμονή της πρώτης αυτής οργανωμένης μετεγκατάστασης, τα 28 κράτη μέλη σχημάτισαν την ίδια ώρα ένα κοινό μέτωπο για την πιο συστηματική επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, «το άλλο πρόσωπο του νομίσματος» της ανταπόκρισής τους στη χειρότερη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 1945.

Αυτοί που «δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους», δήλωσε χθες ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν.

Υπάρχει και «η άλλη πλευρά του νομίσματος», σημείωσε επίσης ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, την ώρα που οι 28 υπουργοί Εσωτερικών δεσμεύονταν χθες στο Λουξεμβούργο να λάβουν μέτρα για την «πολιτική της επιστροφής» των παράτυπων οικονομικών μεταναστών από την Αφρική ή το Πακιστάν, που έχουν έρθει στην γηραιά ήπειρο σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Το 2014 μόνον το 39% των παράτυπων μεταναστών από αυτούς που βάσει των κανονισμών θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την ΕΕ έφυγαν πράγματι.

«Μπορούμε να δεχθούμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που χρήζουν προστασίας, μόνον αν αυτοί που δεν χρήζουν (προστασίας) δεν έρχονται ή στέλνονται γρήγορα πίσω», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Το θέμα αυτό θα αποτελέσει το επίκεντρο της συνόδου κορυφής μεταξύ της ΕΕ και αφρικανικών χωρών που θα γίνει στις 11 και στις 12 Νοεμβρίου στην Βαλέτα, στη Μάλτα.

Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να υιοθετήσει μια απόφαση που θα επιτρέπει στην ΕΕ τις νηοψίες στην ανοιχτή θάλασσα πλοίων με μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και προέρχονται από τη Λιβυή.

Επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ επανέλαβαν χθες τη βούλησή τους να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Αν δεν καταφέρουμε να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος η Σένγκεν να μην επιβιώσει», δήλωσε ο Άσελμπορν, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα μαζί με τον Έλληνα Επίτροπο την Ιταλία και μετά την Ελλάδα.

Οι δύο αξιωματούχοι θα επισκεφθούν την Λαμπεντούζα, στην Ιταλία, και μετά την Αθήνα για να διαπιστώσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τα «hotspots», τα κέντρα υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών.

Αμφιβολίες όσον αφορά την πιθανότητα να ανοίξουν αυτά όπως προβλέπεται στα τέλη Νοεμβρίου, εξέφρασε ωστόσο χθες ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. «Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα μέσα και προσωπικό», σχολίασε.

Χθες εξάλλου όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν για την ενίσχυση και της Frontex, της υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Αυτή ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από τους 28 να θέσουν στη διάθεσή της 775 επιπλέον μεθοριακούς φρουρούς για να "διαχειριστεί τις μεταναστευτικές πιέσεις". Η απάντηση στο αίτημά της θα δοθεί κατά τη νέα σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 15-16 Οκτωβρίου.

Τέλος η ΕΕ δεσμεύτηκε χθες το βράδυ να βοηθήσει περισσότερο τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ακολουθούν τον «δρόμο των Βαλκανίων» --συνολικά 428.000 τον έχουν ακολουθήσει από την αρχή της χρονιάς, ενώ χθες σε ένα 24ωρο συνολικά 10.000 πρόσφυγες είχαν περάσει στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα-- όπως εξάλλου και τις γειτονικές χώρες της Συρίας.

Σε αντιστάθμισμα οι Ευρωπαίοι περιμένουν κυρίως από τα Βαλκάνια «να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης» και να διαδραματίσουν έναν ρόλο «φρένου στην μετακίνηση» των προσφύγων και των μεταναστών, εξήγησε ο Άσελμπορν.

----------------

Αύξηση των βίαιων επιθέσεων εναντίον προσφύγων στη Γερμανία

Παρατηρείται μια αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων, λέει ο γερμανός ΥΠΕΣ.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κατήγγειλε σε συνέντευξή του τη μεγάλη αύξηση βίαιων επιθέσεων εναντίον των προσφύγων στη χώρα του.

«Παρατηρείται μια μαζική αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον αιτούντων άσυλο» στη Γερμανία, δήλωσε ο ντε Μεζιέρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του ομίλου Funke-Mediengruppe.

«Συνολικά φέτος έχουν ήδη σημειωθεί περισσότερα από 490 αδικήματα εναντίον κέντρων υποδοχής μεταναστών», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, τα δύο τρίτα των δραστών είναι «πολίτες της περιοχής, οι οποίοι μέχρι τότε δεν είχαν διαπράξει κάποιο αδίκημα».

«Βρίσκω ανησυχητική την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που χρησιμοποιούν βία», τόνισε ο ντε Μεζιέρ επισημαίνοντας ότι οι δράστες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα.

«Πρέπει να τους κάνουμε να κατανοήσουν ότι διέπραξαν απαράδεκτα εγκλήματα: σωματικές βλάβες, απόπειρες ανθρωποκτονίας, πυρπολήσεις», είπε. «Είναι ντροπή για τη Γερμανία», υπογράμμισε.

Όπως επεσήμανε ο ντε Μεζιέρ, εκτός από τη βία εναντίον των προσφύγων είναι συχνά τα επεισόδια με «μηνύματα μίσους, προσβολές και χρήση προσβλητική γλώσσα».

Για όλα αυτά δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία, τόνισε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πολεμήσουμε ώστε κανείς να μην μπορεί απλώς να πει και να κάνει κάποια πράγματα. Δεν πρέπει να ανεχθούμε το μίσος και τη βία».

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες ξένων υπηρεσιών σχετικά με την παρουσία τρομοκρατών μεταξύ των προσφύγων που έχουν φτάσει στη Γερμανία ο ντε Μεζιέρ είπε ότι αυτές δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί.

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας όλα αυτά τα στοιχεία και τα εξετάζουμε», διαβεβαίωσε παρόλα αυτά.

Το γεγονός ότι δεν έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γερμανία οφείλεται «στην ικανότητα των υπηρεσιών ασφαλείας», αλλά ήταν «και θέμα τύχης», σχολίασε.

----------------

Θύμα απαγωγής 4χρονος πρόσφυγας στη Γερμανία


Η εξαφάνιση ενός μικρού πρόσφυγα τεσσάρων ετών, ο οποίος ενδέχεται να έχει πέσει θύμα απαγωγής μπροστά από ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Βερολίνο, έχει προκαλέσει συγκίνηση στη Γερμανία, την ώρα που η αστυνομία αναζητεί έναν άνδρα που φέρεται να έφυγε με το παιδί.



Η αστυνομία του Βερολίνου έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από μια κάμερα ασφαλείας, η οποία την 1η Οκτωβρίου κατέγραψε τον μικρό Μοχάμεντ να κρατά το χέρι ενός άνδρα ηλικίας 35 με 50 ετών και στο άλλο του χέρι να έχει ένα αρκουδάκι.

Στις εικόνες ο Μοχάμεντ φαίνεται να φεύγει μαζί με τον άνδρα από το κέντρο υποδοχής προσφύγων, όπου καθημερινά δημιουργούνται τεράστιες ουρές αναμονής καθώς αιτούντες άσυλο προσπαθούν να καταγραφούν.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο απαγωγής.

Πολλές γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται στην εξαφάνιση του μικρού πρόσφυγα από τη Βοσνία, με τη Bild να σχολιάζει ότι εκείνη την ημέρα βρισκόταν στο κέντρο με τη μητέρα, τον αδελφό και την αδελφή του, ηλικίας 9 και 5 ετών αντίστοιχα.

Την ημέρα του συμβάντος η μητέρα του αγοριού, που εγκατέλειψε τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη πριν δύο χρόνια, είχε πάει στο κέντρο υποδοχής για να λάβει το κοινωνικό επίδομα που δικαιούται ως πρόσφυγας.

----------------

Από την Τήλο στη...Λακωνία όχημα της ΕΛΑΣ για τους πρόσφυγες


Την απομάκρυνση του αστυνομικού αυτοκινήτου από την Τήλο, το οποίο αγοράστηκε με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων για το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης καταγγέλλουν φορείς του ακριτικού νησιού.

Όπως επισημαίνουν, στις πάρα πολλές ελλείψεις που ήδη υπάρχουν για την υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών στο νησί τους, τώρα έρχεται να προστεθεί και άλλη μία.

Συγκεκριμένα, το ένα από τα δύο 4X4 που έφτασε στο νησί στις αρχές του καλοκαιριού, απομακρύνεται τις ερχόμενες μέρες για να πάει στην Λακωνία. "Γνωρίζετε εσείς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με μετανάστες στην Λακωνία;" αναρωτιούνται φορείς του νησιού. "Στην Τήλο φτάνουν καθημερινά από δεκάδες μέχρι και εκατοντάδες μετανάστες. Μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες έφτασαν εδώ περισσότεροι από 1000. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων πλήρωσε για τα αυτοκίνητα αλλά μόνο για χρήση τους στις περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα". Παράλληλα, αναφερόμενοι στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών που υπάρχουν στο νησί, υπενθυμίζουν πως υπάρχουν μόνο τρεις αστυνομικοί και ότι το Λιμενικό Σώμα δεν έχει καν σκάφος.

Τα δύο υπηρεσιακά αυτοκίνητα χρησιμοποιούνταν στους δύσβατους δρόμους του νησιού επειδή σε πάρα πολλά σημεία δεν υπάρχει κατάλληλο οδικό δίκτυο. Τώρα, όπως καταγγέλλουν από το νησί, "απομακρύνουν αυθαίρετα το ένα από τα δύο αυτοκίνητα για να το πάνε σε μια ηπειρωτική περιοχή η οποία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα".

----------------

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Απαραίτητη η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ


Την ανάγκη «αποτελεσματικής φύλαξης, αποτελεσματικού ελέγχου» των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για συντεταγμένες διαδικασίες και δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

«Η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων θα είναι αποτελεσματική μόνο σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται η στήριξη της Τουρκίας και των χωρών εκτός Συρίας που υποδέχτηκαν μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων, όπως η Ιορδανία και πολιτικά μέτρα με τα οποία ελπίζω να μπορέσουμε να συμβάλουμε ώστε να υπάρξει μια πολιτική διαδικασία για την διευθέτηση της διένεξης στην Συρία», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως σύνολο και όχι μεμονωμένα, όπως και η δημιουργία των κέντρων καταγραφής των προσφύγων (των λεγόμενων Hotspots) και τα μέτρα επαναπροώθησης.

----------------

Η συγκινητική ιστορία της 7χρονης από τη Συρία


Συγκίνηση προκαλεί ένα 7χρονο κοριτσάκι, από τη Συρία, την ώρα που περιγράφει το περιπετειώδες ταξίδι από την πατρίδα της για να φτάσει στην Ευρώπη.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο η Μάλακ, παρά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε, δεν σταματά στιγμή να χαμογελά και να εκφράζει την ελπίδα της κάποια μέρα να επιστρέψει στην πατρίδα της, τη Συρία.

Δείτε το βίντεο από το Mega



----------------

Το ταξίδι της ελπίδας

Φωτογραφικό οδοιπορικό του TIME από τη Λέσβο στους αφιλόξενους, συχνά, δρόμους των Βαλκανίων.

Από την εμπόλεμη ζώνη, τη φτώχεια και την απόγνωση στους δρόμους της προσφυγιάς. Ο καταξιωμένος φωτογράφος του TIME, James Nachtwey κατέγραψε με το φακό του το ταξίδι χιλιάδων προσφύγων από την σπαρασσόμενη από τον πόλεμο γενέτειρά τους, μέχρι τους σκληροτράχηλους και συχνά αφιλόξενους δρόμους των Βαλκανίων.

Έρχονται από τη Συρία, το Ιράκ το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Ιράν, το Πακιστάν και την Ερυθραία-ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι που κυλάει μέσα στο φόβο, την ανασφάλεια και την έλλειψη ευκαιριών. Η απόγνωσή τους «συνδυάζεται» μόνο με το σθένος και την αίσθηση της ελπίδας που έχουν, σημειώνει ο φωτογράφος.






























Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.