Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Ξεχωριστά φωτογραφικά «κλικ» από εκλογικές διαδικασίες του πλανήτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κομμωτήρια και πιτσαρίες που έγιναν εκλογικά κέντρα, ουρές χιλιομέτρων προς την κάλπη και πολύχρωμοι πανηγυρισμοί.
Λίγες ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες που θα αναδείξουν τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας, μετά από τις σκληρές οικονομικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών με τους δανειστές και το ρευστό πολιτικό σκηνικό.

Τα πολιτικά κόμματα, μετά τις προεκλογικές εκστρατείες τους, περιμένουν να δουν αν θα τους δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Έλληνας. Οι κάλπες στήνονται στα σχολικά συγκροτήματα των πόλεων, σε σκηνικά που τις περισσότερες φορές στερούνται φαντασίας.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και σε άλλα μέρη του πλανήτη. Ο ανθρώπινος νους αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευφυής όσον αφορά τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Στην Αμερική και τη Βρετανία ας πούμε κάθε κτίριο μπορεί να φιλοξενήσει τις κάλπες, προκαλώντας συχνά το γέλιο. Οι ψηφοφόροι μπορούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν στο κομμωτήριο της γειτονιάς, ακόμα και να φορούν τη στολή του σερφ, αρκεί να μην απέχουν από το εκλογικό τους δικαίωμα!

Υπάρχουν και αυτές οι χώρες που η εκλογική διαδικασία δεν κυλάει ομαλά, αλλά συχνά βάφεται με αίμα και μετρά θύματα, με συχνότερη αιτία τις διαφορές των οπαδών των διάφορων κομμάτων.

Όπως και να έχει πάντως η αγωνία για το αποτέλεσμα δεν λείπει ποτέ σε μία εκλογική αναμέτρηση και τα ευτράπελα μπορεί να είναι πολλά μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, να καταμετρηθούν οι ψήφοι, να πανηγυρίσουν οι νικητές και να σκύψουν το κεφάλι οι ηττημένοι.


Αμερική










Φαίνεται πως στην Αμερική όταν έρχονται εκλογές η φαντασία καλπάζει. Μάλιστα το 2012, όταν και εκλέχθηκε για δεύτερη τετραετία ο Μπαράκ Ομπάμα, τα εκλογικά κέντρα ξεπέρασαν κάθε φαντασία. Οι Αμερικανοί δεν περιορίστηκαν στα τυπικά, αλλά έδωσαν στη διαδικασία έναν άλλο αέρα.

Έτσι τα εκλογικά κέντρα του Ιλινόις, του Λος Άντζελες, του Σικάγου και της Καλιφόρνια θα μείνουν αξέχαστα, τόσο στους ψηφοφόρους, όσο και στους φωτογράφους που έσπευσαν να τα απαθανατίσουν. Οι Αμερικανοί έριξαν την ψήφο τους σε ένα μπιλιαρδάδικο, σε έναν ναυαγοσωστικό πύργο (στη φωτογραφία βλέπετε και το σέρφερ αγκαλιά με τη σανίδα του!), σε δημόσια πλυντήρια και σε μια πιτσαρία, που είχε και happy hour για την μπίρα!
Βρετανία









Ούτε η Βρετανία στερείται φαντασίας όταν έρχεται η ώρα της κάλπης. Μέρη που οι Βρετανοί περνούν ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους ή τα χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους μπορούν να μετατραπούν σε εκλογικά κέντρα, χωρίς πολλές αλλαγές, απλά με τις απαραίτητες προσθήκες.

Κάπως έτσι λοιπόν θα δεις την αξιαγάπητη ηλικιωμένη Βρετανίδα να πηγαίνει για να ψηφίσει τον περασμένο Μάιο, ενώ δίπλα της κάποιος εξασκείται σε σάκο του μποξ στο East Hull Boxing Club. Θα δεις τανκς καθώς το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Γκρήνουιτς μετατράπηκε σε εκλογικό κέντρο. Θα ρίξεις την ψήφο σου δίπλα στους λουτήρες και τα σεσουάρ ενός συνοικιακού κομμωτηρίου της πόλης Hull. Μπορείς ακόμα και να πάρεις ιδέες για ένα νέο αυτοκίνητο στο κέντρο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της βρετανικής πόλης Stroud.
Τουρκία





Στις εκλογές του Ιουνίου το πλήγμα που δέχεται ο ισχυρός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μεγάλο και το φορτίο στην πολιτική του καριέρα βαρύ. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) χάνει την αυτοδυναμία συγκεντρώνοντας 40,86% και το κόμμα των Κούρδων (HDP) συγκεντρώνει 13% και περνάει το κατώφλι της Βουλής. Το όνειρο του Ερντογάν να εξασφαλίσει πλειοψηφία και να αλλάξει το σύνταγμα από κοινοβουλευτικό σε προεδρική δημοκρατία, και άρα να επεκτείνει τις εξουσίες του, πεθαίνει.

Οι φωτογραφίες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις των οπαδών του ισχυρού τούρκου πολιτικού είναι εντυπωσιακές, καθώς μια λαοθάλασσα, που ανεμίζει κόκκινες σημαίες, καθώς και τις σημαίες του AKP, δηλώνει ακράδαντα τη στήριξη στον Ερντογάν.

Από την άλλη οι προεκλογικές συγκεντρώσεις των Κούρδων βάφονται συχνά με αίμα εξαιτίας επιθέσεων, αλλά εκείνοι δεν το βάζουν κάτω και ακόμα και με όλο το πρόσωπό τους καλυμμένο με γάζες (όπως ο Huseyin Toprak στη φωτογραφία) ψηφίζουν, παλεύοντας να αποκτήσουν φωνή στην τουρκική πολιτική σκηνή.
Κένυα




Οι Κενυάτες σχηματίζουν ουρές, ώρες πριν την ανατολή του ηλίου, περιμένοντας να ψηφίσουν στις κρίσιμες εκλογές του 2013 για πρόεδρο, βουλευτές και γερουσιαστές, κυβερνήτες των επιμέρους κομητειών και μέλη της νεοσύστατης συνέλευσης.

Οι εκλογές του 2007 είχαν βαφτεί με αίμα με 1.000 νεκρούς, όταν υποστηρικτές διαφορετικών υποψηφίων συγκρούστηκαν, διαφωνώντας για τα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικές είναι και οι φωτογραφίες των γυναικών της φυλής Μασάι, που φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους περιμένουν να ψηφίσουν.

Μπουρούντι





Στο Μπουρούντι τα εκλογικά κέντρα δεν είναι φτιαγμένα με φαντασία. Οι κάτοικοι ψηφίζουν στο ύπαιθρο, σε αυτοσχέδια εκλογικά κέντρα και ενώ γύρω τους περιπολούν ένοπλοι αστυνομικοί.

Τον Ιούλιο οι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες σε ένα κλίμα παρατεταμένης κρίσης και τους ίδιους βαθιά διχασμένους. Ο Πιέρ Νκουρουνζίζα ανακηρύχθηκε και επισήμως νικητής των προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας τρίτη θητεία στον προεδρικό θώκο. Η απόφασή του να τροποποιήσει το Σύνταγμα για να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Στις βίαιες διαδηλώσεις που ακολούθησαν τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ινδία







Στην Ινδία ξέρουν να γεμίζουν με χρώμα τις εκλογές. Τρανό παράδειγμα στην αναμέτρηση του Απριλίου οι υποστηρικτές του νικητή των εκλογών Ναρέντρα Μόντι, της κεφαλής του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), που γιόρτασαν την επικράτησή του φορώντας πολύχρωμες περούκες και ζωγραφίζοντας ακόμα και τους ελέφαντες με τα χρώματα του BJP! Το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα του Μόντι, κατήγαγε μια συντριπτική νίκη καταφέρνοντας να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.