Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Κενά στη φύλαξη 21 ανηλίκων που νοσηλεύονται στο Παίδων με εισαγγελική εντολή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κενά στη φύλαξη των ασυνόδευτων ανηλίκων που νοσηλεύονται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία» δημιουργούν οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή το θρίλερ της εξαφάνισης του 11χρουνου Διονύση από το «Παίδων», όπου είχε μεταφερθεί μετά από οικογενειακή τραγωδία που συνέβη στις 4 Αυγούστου 2015 στον καταυλισμό όπου ζούσε με τον παππού και τη γιαγιά του στον Κόρυβο Γαστούνης Ηλείας.



Όπως ο Διονύσης, έτσι και άλλα 21 ασυνόδευτα παιδάκια, που δεν έχουν την τύχη να έχουν δίπλα τους γονείς, νοσηλεύονται λόγω «ειδικών κοινωνικών συνθηκών» με εντολή εισαγγελέα στο ίδιο νοσοκομείο. Πολλά από αυτά είναι απροστάτευτα, καθώς παρότι χαρακτηρίζονται περιπτώσεις «ειδικής προσοχής» δεν έχουν συνοδό λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο Διονύσης ήταν ένα από αυτά τα ανήλικα με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της 30ης Αυγούστου 2015. Ο Διονύσης δέχθηκε επίσκεψη από δύο οικείους του και έμοιαζε να είναι πολύ χαρούμενος. Οι οικείοι του δεν δήλωσαν το βαθμό συγγένειας με τον 11χρονο, αλλά ήταν φανερό ότι το παιδί τους γνώριζε. Πέρασε αρκετή ώρα μαζί τους και έπαιξε στο θάλαμο. Λίγη ώρα αργότερα η επίσκεψη τελείωσε και ο Διονύσης έμεινε μόνος στο θάλαμο του. Στις 13.50 ζήτησε να πάει τουαλέτα αλλά δεν γύρισε ποτέ. Στις 14.00 η νοσηλεύτρια άρχισε να τον αναζητάει και λίγες ώρες αργότερα όλοι ήταν σίγουροι ότι έχει εξαφανιστεί. Τότε ενημερώθηκε το Τμήμα Ανηλίκων που πήρε καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους.

Η φυγή θα μπορούσε να είχε αποτραπεί αν είχε αποκλειστική νοσοκόμα. «είναι αδύνατο όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα να έχουν αποκλειστική. Αυτό που κάνουμε είναι να παρέχουμε αποκλειστική στα ανήλικα που έχουν πιο αντιδραστική συμπεριφορά. Ο Διονύσης δεν ήταν ανάμεσα σε αυτά. Καθόταν πολύ ήσυχος και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα. Τα κενά σε προσωπικό καλύπτουν σε αρκετές περιπτώσεις μέλη Συλλόγου Εθελοντών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Μία άλλη ατυχία ήταν ότι την ημέρα εξαφάνισης είχαμε εφημερία και μάλιστα με 2-3 βαριά περιστατικά που χρειάζονταν έξτρα υπαλλήλους», εξηγεί ιατρική πηγή. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί οι εισαγγελικές παραγγελίες για εισαγωγή ασυνόδευτων παιδιών σε παιδιατρικές κλινικές. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο χειμώνα στο «Παίδων» νοσηλεύονταν 40 ανήλικα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.